9 Redenen om te gaan bloggen

Blogs, je komt ze overal tegen. Waarschijnlijk zul je je wel eens af hebben gevraagd waarom mensen bloggen? Behalve dat het leuk is, zijn er nog meer redenen om te bloggen. In deze blogpost vind je een kort overzicht!

blog1. Lang vindbaar

Een argument om te gaan bloggen is je vindbaarheid in zoekmachines. Blogs worden nog altijd goed beoordeeld door Google en zijn nog tot in lengte van dagen vindbaar. Ook op lange termijn is bloggen dus een goede manier om in beeld te blijven!

2. Content

Wanneer je op je eigen website blogt, betekent dit: content. Goede, relevante content heb je nodig om vindbaar te worden. Pagina's worden vaak op verschillende manieren vindbaar. Content is cruciaal voor je vindbaarheid, maar dat zal ik je niet uit hoeven te leggen. Door te bloggen zorg je voor content op je website. Door consequent over bepaalde thema's te bloggen, zal je vindbaarheid ook nog eens verbeteren omdat je relevanter wordt voor een bepaald thema. Bovendien zullen blogs ook in de longtail goed scoren!

3. Linkbuilding

Wanneer je een blog plaatst, levert je dit vaak een vermelding van je website op. Dat levert vervolgens ook nog eens het nodige directe verkeer op, met name wanneer je niet op je eigen website blogt. Een bijkomend voordeel is dat op blogs doorgaans niet erg veel links staan, wat dus ook op langere termijn weer goed is voor je linkbuilding.

4. Linkbait

Een bijkomend voordeel van bloggen is dat het linkbait is voor relevante / gerelateerde websites. Vakgenoten zullen - zeker wanneer je serieuze kennis deelt - makkelijk geneigd zijn een link naar je blogpost op te nemen. Ook weer een manier om direct of indirect een goede invloed uit te oefenen op je vindbaarheid dus!

5. Waardering

Het delen van kennis wordt vaak gewaardeerd. Daarnaast kun je ook nog wat leren van de reacties die soms op blogs verschijnen. Je deelt niet alleen kennis, maar soms kunnen de reacties op je blogpost ook zorgen voor nieuwe ideeën!

6. Bekendheid

Wanneer je blogt, ben je bezit met een stukje personal branding. Anders gezegd: je zorgt voor bekendheid van het merk jij! Iets wat steeds belangrijker wordt. Behalve bekendheid voor jezelf, genereer je ook bekendheid voor je bedrijf. Door deze bekendheid maak je met name op je eigen vakgebied meer naam. De gevolgen daarvan zal ik je niet uit hoeven te leggen.

7. Autoriteit

Door actief bloggen over specifieke onderwerpen, heb je de gelegenheid te laten zien wat je weet en hoeveel je weet. Dit ligt een beetje in het verlengde van het voorgaande punt. Het verschil zit hem in de inhoud. Autoriteit kun je pas opbouwen door inhoudelijke informatie te verstrekken, wat overigens niet betekent dat elke post even 'zwaar' hoeft te zijn.

8. Eigen ontwikkeling

Bloggen is ook nog eens leerzaam. Je legt niet alleen je kennis vast in een blogpost, maar leert er ook van. Zelf bekijk ik tijdens en voor het schrijven van een blog vaak ook de nodige informatie van vakgenoten. Niet alles zit al in mijn hoofd. Gevolg: verdieping van mijn eigen kennis tijdens het schrijven van blogposts!

9. Netwerk

We leven in een wereld van netwerken. Online en offline. Bloggen is goed voor het uitbouwen van je netwerken op Twitter, LinkedIn, Facebook etc. Door een groot netwerk, kun je betrekkelijk eenvoudig een boodschap communiceren met een groter bereik. Het maakt nogal een verschil of je een tweet naar 1 of 1000 mensen stuurt. Een goed netwerk komt altijd van pas!

Bezwaar: waar moet ik over bloggen

Het antwoord: dat weet ik niet. Er zijn verschillende soorten bloggers. Zo zijn er bloggers die schrijven over hun persoonlijke leven om bijv. familie ver weg op de hoogte te houden. Ook zijn er bloggers die schrijven over hun passie: van vissen tot marketing, van sport tot kunst. Het maakt in feite niet zoveel uit over welk thema je blogt. Het gaat meer om het doel waarmee je blogt. Bepaal dat eerst en bedenk goed waarover je wilt bloggen.

Eigen of 'andere' website?

De meningen over wat 'beter' is zijn verdeeld. In de praktijk zullen mensen met een groot netwerk snel geneigd zijn om een eigen blog te beginnen. Wanneer je niet de ambitie hebt op in een bepaalde frequentie te bloggen, kan het echter verstandig zijn (die keuze heb ik gemaakt in ieder geval) om op een ander blog te posten. Dit blijft vooral een afweging die je zelf zal moeten maken.
Dit was een wat algemenere blogpost. Deze blog heb ik geschreven omdat ik de vraag vanuit mijn eigen netwerk nog wel eens krijg. Hopelijk heb je er wat aan!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Mooi artikel Wieger! Ook van belang is het dat de bezoekers terug keren naar je website en ze je meer gaan vertrouwen.
  Zaken doe je met personen en niet met websites of bedrijven. Dit benadrukt dus het belang van vertrouwen op het internet.

 2. @Dries @Danny:
  Bedankt voor de reacties! Tips over terugkerende bezoekers en vertrouwen winnen zijn een erg goede aanvulling!

  1. Interessant verhaal,
   Ik heb het bloggen lange tijd van me afgehouden, zag dat niet zo zitten. Want, waar zou ik het dan iedere keer over moeten hebben? Inmiddels heb ik zo'n schat aan ervaring aangaande het Mind Mappen dat ik die ervaringen graag wil delen met anderen. En ik denk dat een blog dan een goede uitlaatklep is.
   Maar dan komt ook automatisch de vraag, welke software heb je daar voor nodig? Wij werken met het CMS CMSimple voor onze websites. Is het verstandig om een blog te integreren? Of kan ik beter ergens anders een blog opzetten. En zo ja, waar dan?
   Het is voor mij nog volledig duister hoe je zoiets opzet en waar.
   Enige tips en ideeën waar ik het beste kan beginnen?

  2. Gewoon wordpress op je domein installeren en je zal alle toeters&bellen tot je beschikking hebben die je maar kan bedenken. Plus het werkt makkelijk en Google love's it 😮

 3. Goed artikel! Wanneer je zelf een online bedrijf hebt, vind ik het wel verstandig om op je website over dat onderwerp te gaan bloggen. Het kan inderdaad voor een aantal extra inkomende links zorgen.

 4. @Gokautomaten: zit zeker wat in, m.i. blijft het een keuze (zie laatste stukje)
  @Ruud Rensink: CMSimple ken ik niet, misschien zit daar wel een 'blogfunctionaliteit' in? Vaak zijn blogs opgebouwd met WordPress. Dat zou je, bijv. op een subdomein, ook op je eigen site kunnen installeren.

 5. @ Ruud: WordPress is een goede start om met bloggen te beginnen, ik heb daar tenminste erg goede ervaringen mee.
  Wat mijn eigen ervaringen betreft: Langzaam aan begin ik het steeds leuker te vinden en een eigen steil te ontwikkelen. Dankzij het bloggen komen je gedachten beter op een rijtje, erg prettig!

 6. @Ruud Rensink: WordPress is inderdaad prima om een blog mee te beginnen, met de juiste plug-ins scoren mijn WordPress blog's ook erg goed in Google!
  Verder goed artikel! Vooral het kopje Content telt in mijn ogen zwaar mee. Zo zullen anderen niet snel naar je linken als je enkel producten op je site aanbied. Maar heb je enkele goede artikelen op je site staan, kan je al gauw wat links verwachten!
  En inderdaad wat Michel Regoor zegt, het zet je gedachten lekker op een rijtje. Ik betrap mezelf er regelmatig op in mijn eigen blog te kijken hoe sommige dingen ook al weer zaten. 😉

 7. @Ruud: ik kan je ook WordPress aanraden. Ikzelf gebruik het met het 'Thesis Theme' en dat geeft me tot dusver erg veel bewegingsvrijheid. Ik begrijp zelf niets van CSS, php of ander Hebreeuws, maar dit thema maakt erg veel zaken 'point & click'. Handig, ook voor de leek.

 8. Ik ben om!
  Beste mensen, hartelijk dank voor de reacties die aan mij gericht zijn. Als het dus zo simpel is, ga ik binnenkort eens WordPress installeren en er mee stoeien.
  Dan kan ik o.a. mijn MindMap-ervaringen met Dyslectici, brainstormen, studeren, netwerken e.d. verder communiceren. Nu worden mijn collega's gek van mijn positieve ervaringen en verhalen, hoeven ze dat niet meer continue aan te horen. ;-).
  Wat me ook enorm aanspreekt in het artikel is het onderdeel 'autoriteit'. Ik ben getraind door Tony Buzan zelf en zie dat er veel mensen op de 'hype' Mind Mappen inspringen om daar trainingen in te geven. En als ik dan kritisch kijk naar de effectiviteit van de door hun gemaakte Mind Maps, wordt ik daar niet vrolijk van. Waarom? Omdat ik dan besef dat zij dus anderen het Mind Mappen op een foute manier hebben aangeleerd. En dat vind ik erg jammer.
  Welnu, ik begrijp dus dat een Blog kan laten zien dat ik precies weet hoe je met Mind Mappen om moet gaan, en dat spreekt me enorm aan!
  Allen nogmaals, bedankt!
  Ruud

 9. Gelukkig slaan niet alle mensen aan het bloggen en heb je verschillende types van surfers: van occassionele voyeurs tot participatieve lezers. Als iedereen zou bloggen dan krijg je een twittereffect: iedereen kwekt door elkaar zonder dat er iemand echt luistert ^^

  1. Chenine, ik denk niet dat de bijverdienste het uitgangspunt moet zijn voor het bloggen. Zeker de startfase is dan erg demotiverend.

  2. @Chenine, een gouden raad: als jij inkomsten wil genereren dan moet je dat niet in het eerste jaar doen! Werk eerst aan jouw profiel online en jouw blog, dan kan je nog steeds beslissen er iets op te zetten van ads. Ik doe het (voorlopig) niet omdat het toch geen zin heeft. Als je iets wil brengen wil je liever serieus genomen worden en ads zullen je daarbij zeker niet helpen, integendeel.
   Trouwens, bloggen doe je in de eerste plaats omdat je het leuk vind en je een verhaal te vertellen hebt. Om geld te verdienen moet je het zeker niet doen want als je er jouw brood mee kan verdienen dan betekent dat dat je de boel verziekt en je geld verdient op een manier waarvoor een blog eigenlijk niet dient.
   Een blog is er om jouw ding te vertellen en interactie te hebben met mensen in je zelfde interesse gebied. De rest is bijzaak en die komt er wel met tijd: connecties, vriendendiensten, leuke voorstellen krijgen, interessante mensen ontmoeten, projecten uitwerken, ideeën wisselen. Ik hou van bloggen omdat het zo leuk is je eigen ding te kunnen doen en vooral te kunnen bedragen tot een groep die jouw stuff leuk/interessant vind.
   Je kan het ook zo zien zoals ik het zie. Ik wil bijdragen omdat we (in the end) er allemaal zullen uit leren en we sneller zullen evolueren. Het gaat allemaal om alles vooruit proberen te krijgen en samen te vernieuwen. De lat hoger leggen.
   Je kan natuurlijk ook altijd bloggen voor de fun zoals er enkele meisjes zijn in België die best veel volgers hebben terwijl ze 'maar' bloggen over dag dagelijkse dingen. Bloggen moet leuk of interessant zijn anders moet je er niet mee beginnen.

  3. @Dries en @Wieger
   Ik zeg ook niet dat het de belangrijkste reden is om te doen. Maar het is een reden. Ik ben mijn blog ook als hobby begonnen en als een soort naslagwerk en vindt het leuk om er naast te doen omdat mijn interesses daar dus liggen. Daarnaast leer je er veel van - wat werkt wel en wat werkt niet, hoe houd je mensen vast etc..
   Ik weet niet wat "niet de moeite waard" is, maar 1000 bezoekers per dag vind ik persoonlijk wel de moeite waard. Het is dan een afweging om advertenties te tonen maar ik laat geen 15/20euro per dag liggen. Mijn blog zit in een ander segment en mijn bezoekers zijn veelal op zoek naar inspiratie voor kapsels. Het is leuk om te zien dat ik daarmee ook mensen kan helpen en inspireren.
   Ik snap de reden waarom u blogt ook wel en dat is een hele belangrijke (misschien wel de belangrijkste), maar ik noemde hierboven alleen een reden die er ook bij zou kunnen. Het is misschien niet de meest idealistische reden om te gaan bloggen voor extra inkomsten maar het is er één.

 10. Mocht je de financiële middelen tot je beschikking hebben dan is het aan te raden een echte taalpurist/tekstvirtuoos in te huren die interessante artikeltjes klopt of jouw teksten op een aansprekende manier kan vertalen. Als je gaat bloggen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je het ook echt GOED doet en niet zomaar even erbij.

  1. Eens... hoewel Bloggen wel 'menselijk' werk is en lezers vaak niet zo heel zwaar aan kleine foutjes tillen. Mocht je dat budget overigens niet hebben, dan kun je het altijd door iemand in je nabije omgeving laten lezen / controleren. Een ander ziet altijd andere dingen in teksten dan jij.

 11. Slechts een erg klein deel van de mensen en bedrijven zijn in staat om te bloggen, hoe krachtig bloggen ook is.
  Om rendement te zien, moet je minimaal 1 à 2 jaar bloggen. Je hebt dus een lange adem nodig, je moet een beetje interessant kunnen schrijven en je moet ook daadwerkelijk iets te melden hebben. Ook moet je een beetje weten hoe het werkt met SEO. Dit allemaal is best een lastige combinatie.
  Mijn advies:
  blog alleen als je het leuk vindt, anders ga je het niet lang volhouden...

 12. @kredieten en anderen
  Juist: het is belangrijk dat je blogt omdat je het leuk vindt. En als je doet wat je leuk vindt en anderen waarderen het door dagelijks of wekelijks te lezen wat je geschreven hebt, dan is dat de mooiste waardering die je maar kunt krijgen.
  Elke keer verwonder ik me erover dat er mensen zijn die me lezen, er is immers zoveel keuze en er is altijd mooier, beter, grappiger... en er is bij de meeste mensen een chronisch gebrek aan tijd.
  Elke keer ook als ik reacties krijg, of leuke mailtjes waarin zomaar iemand iets met me deelt, voel ik me rijk.
  Als ik schrijf, " vergeet" ik de tijd maar andersom ben ik blij met de tijd die anderen aan mij besteden door me niet te vergeten.

 13. Leuk om alle reacties te lezen!
  Ik trek in ieder geval mijn conclusie dat ik het ga doen om mijn 'ei' kwijt te kunnen. En als er dan stukjes bij zitten waar anderen iets mee kunnen, prima! Zo niet, ook goed.
  Ik begrijp dat ik hier ook in moet groeien. Het op de juiste manier leren Mind Mappen lijkt ook zo eenvoudig, maar kost ook meer tijd dan dat mensen beseffen.
  Even tussen ons (kan dat?), ik heb als try-out een tijdelijke blog opgezet op weblog.mindmap.nl om er alvast een beetje mee te oefenen. Ik sta open voor jullie feedback!

 14. @Goedkoopste makelaar: dank! Waardering is voor mij een belangrijke drijfveer 🙂
  @Ruud: Gewoon beginnen en ervan genieten! Let wel even op je regelafstand, en ook vind ik de letters nogal groot. Bekijk bijv. een aantal andere blogs en leer ervan. Ook heeft WordPress een aantal handige plugins die je helpen bij een mooier eindresultaat met betere SEO score en die het 'sociaal delen' van artikelen mogelijk maakt. Een mooi begin!

 15. Ik ben mij aan het orienteren op het inzetten van social media om maatschappelijke stages (MAS) op de kaart te zetten in Breda en omgeving en weet niet goed waar ik moet beginnen: Met bloggen, met twitteren, met LinkedIn, met .......
  Graag tips.

 16. Bloggen is inderdaad leuk om te doen, en ik merk zeker dat je goed kunt scoren op Google.
  Ik moet zeggen dat ik het wel moeilijk vindt om continue met goede content te komen, het kost namelijk een hoop tijd om een stuk tekst te schrijven.

 17. Zijn inderdaad een aantal goede redenen om te gaan bloggen.. Ben er ooit in het verleden wel eens aan begonnen, maar het blijft veel tijd kosten dus op naar een tijd bloedde het dood...

 18. Leuk overzichtelijk artikel. Inderdaad allemaal redenen waarom ik blog.
  Ik begin wel nieuwsgierig te worden naar wordpress. Is dat beter/makkelijker dan blogger oftwel blogspot? Ik ben daar eigenlijk heel tevreden over, maar zie in mijn omgeving (lees twitter) vnl WordPress.

 19. Met bloggen creëer je natuurlijk ook nog eens een expert status in de branche waar je in zit. Zeker ook een reden om te gaan bloggen.
  goed artikel.

 20. @velen... dank voor de positieve reacties.
  @Koen: eens, het helpt er zeker bij.
  @Kindertraktaties: wat makkelijker is hangt af van je verwachtingen t.a.v. zo'n pakket. WordPress is veelzijdig en veel gebruikt, ervaringen met blogspot heb ik niet.
  @Michel: dat probleem heb ik ook vaak, het is soms lastig om ideeen te krijgen over wat een goed onderwerp is. Het is echter vooral een kwestie van doen... ik had eerlijk gezegd nauwelijks reacties op deze post verwacht, maar de realiteit en de tweets bewijzen gelukkig het tegendeel! (moraal: bij twijfel, gewoon doen)

 21. Ik heb destijds voor blogspot gekozen omdat het van Google is (moet wel betrouwbaar zijn dan dacht ik) en omdat plaatjes uit blogspot goed scoren via afbeeldingen zoeken. Ik wist op dat moment niet dat WordPress eigenlijk de standaard is.....
  Desalniettemin, werkt verder prima. En bloggen is leuk. Ben zelfs nog een tweede blogje gestart, reden 2 en 6, http://kijkeven.blogspot.com

 22. Wat zijn nu eigenlijk goede plugins om te gebruiken voor wordpress?
  Ik zit er ook aan te denken om een blog te gaan starten. Vind het een goed artikel om te lezen.

 23. Wij hebben zelf een Blog laten ontwikkelen. Ook al loopt deze nu perfect, volgende keer gaan we ook voor de WordPress site moet ik zeggen. Dan is het een stuk makkelijker is mijn ervaring.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top