SEO-tip: categoriepagina's van WordPress wél laten indexeren door Google!

7 april, 2016

WordPress categoriepagina
Meestal krijg je het advies om je categoriepagina’s binnen je WordPress website niet te laten indexeren door Google. Sommige SEO-plugins geven zelfs standaard een “no-index” tag mee aan die categorieën.
Drie keer raden welke pagina’s op onze website het bijzonder goed doen op zeer concurrerende zoektermen? Zoek maar eens op deze termen:

Precies, dit zijn onze categoriepagina’s! Hieronder lees je hoe je dit voor elkaar krijgt.

Waarom NIET indexeren?

Meestal zijn categoriepagina’s niks meer dan een verzameling van alle artikelen binnen een bepaalde categorie. Dit soort pagina’s voegen dan weinig toe want er staat geen unieke content op (het zijn vaak de eerste paragrafen van elk artikel.
Wanneer je dus een standaard categoriepagina hebt met niks meer dan een lijst van alle artikelen kan noindex inderdaad een betere keuze zijn.
Echter met een paar eenvoudige aanpassingen kun je ook van je categoriepagina een unieke pagina maken, je hoeft er alleen maar wat unieke content aan toe te voegen!

Zo maak je de categoriepagina’s uniek (en interessant voor bezoekers en Google!)

Wanneer je naar onze categoriepagina kijkt zie je de extra content die we zelf hebben toegevoegd:
categoriepagina
Door deze content toe te voegen hebben we de categoriepagina uniek gemaakt door het voorzien van extra tekst én gebruiksvriendelijker door de top 5 artikelen en snelle links naar onze diensten.
Het toevoegen van deze content doe je via de volgende link:
categorielink
Je kiest dan de betreffende categorie en je klikt dan op bewerken. Je kunt dan in het vak beschrijving de extra content toevoegen.

Opgelet: niet elk thema ondersteunt de “beschrijving”

Het kan zijn dat wanneer je hier extra informatie toevoegt deze niet verschijnt op je categoriepagina. Je dient dan deze code in je thema te plaatsen:

<?php echo category_description($category); ?>

Moest je hier zelf niet uitkomen, vraag het dan even aan je webbouwer!
Wanneer je dit consequent doet voor je categoriepagina’s zul je zien dat deze ook snel hoog gaan scoren. Zorg erg wel voor dat je de “noindex” functie dan zeker uit hebt staan bij je SEO-plugin!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Hallo Karel
  Bedankt voor het nuttige artikel. Ik had al reeds content op mijn categoriepaginas alleen wist ik niet dat er vaak standaard een no-index op zit. Weet je ook hoe je deze kunt weghalen bij de o zo bekende seo-plugin van yoast?

 2. Interessant, loop al een tijdje rond met het idee om dit te implementeren.
  Twee vraagjes:
  1. Stel je voor om dit ook te doen met Tags? Aangezien Tags eigenlijk een beetje hetzelfde zijn als Categorieen.
  2. Loop je hiermee niet het gevaar dat je hierdoor niet gaat ¨concurreren¨ tussen je pagina en category met hetzelfde keyword? Zo heb je bijvoorbeeld een Category genaamd Google Adwords maar ook een Pagina over Google Adwords.
  Zou het verstandig zijn om je Category een andere variatie van een Keyword te geven wanneer je een bestaande pagina hebt met hetzelfde keyword? Voorbeeldje:
  Pagina: Verzekeringen
  Category: Verzekeren
  Pagina: Horloge
  Category: Horloges
  Etc..
  Alvast vriendelijk bedankt voor je antwoord.

 3. Yoast geeft eveneens aan dat als je pagina’s wilt laten ranken je beter een pagina kunt schrijven dan een blogpost.. hoe zien jullie dat?

 4. Ik zie ook bij onze WordPress sites dat category en tag pagina’s behoorlijk scoren op bepaalde zoektermen.
  Goede tip om een beschrijving toe te voegen, ga ik aanpassen. Bedankt.

 5. Nog een aanvullende tip:
  Denk ook aan de H1 titel van de categoriepagina. Standaard is dit natuurlijk de naam van de categorie, maar je kunt deze optimaliseren door deze regel in archive.php te bewerken:
  Zo heb ik een categorie die heet Adidas, maar mijn primaire keyword is zwarte voetbalschoenen van Adidas. Dan kan ik van bovenstaande regel het volgende maken:
  Zwarte voetbalschoenen van
  Dit geldt dan ook voor mijn andere categorieën, zoals Nike, Puma etc. Dit zal niet voor iedereen werken, voor mij werkt het perfect.

 6. Hoi Karel, zelfs als je categoriepagina’s “niks meer dan een verzameling van alle artikelen binnen een bepaalde categorie” zijn, de waarde zit hem in de collectie, de bundeling van content. Vaak ook vormen je categoriepagina’s de belangrijkste ‘verticals’ op je site én zijn er veel interne links die naar deze pagina’s leiden. Ze zullen op een natuurlijke manier al makkelijker ranken dan een individuele pagina.
  Kortom, ze vormen een belangrijk onderdeel van je site-structuur én van je content, ik begrijp niet waarom je ze dan uit de index zou moeten houden. Natuurlijk ga er van uit dat er goed nagedacht is over die categorieën ;-).
  Als laatste, het is uiteraard een heel goed idee om iets meer van die categoriepagina’s te maken zoals jullie hebben gedaan, je kunt er mooie landingspagina’s van maken.

 7. Wat een geweldig idee! Een soort inleiding op wat een categorie te bieden heeft, is wel zo leuk voor de bezoeker. Ben er vandaag mee aan de slag gegaan. Een fijne quick win/laag hangend fruit om mijn website nog een beetje vooruit te helpen. Dank!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *