SEiO: Search Engine image Optimization

7 april, 2011

Het optimaliseren van de afbeeldingen op een website is van essentieel belang voor SEO. De reden hiervoor is simpel. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, tenzij je een zoekmachine bent en Google heet! Dan zie je alleen maar een stukje code wat meestal maar relatief weinig informatie bevat. Om dit nu te optimaliseren is het belangrijk om Google zoveel mogelijk informatie te geven. Dit is zeker van groot belang als je website veel afbeeldingen bevat.

Hoe kun je afbeeldingen optimaliseren?

Om zoveel mogelijk informatie over een afbeelding aan een zoekmachine mee te geven zijn er verschillende tags die je aan een afbeelding kunt toevoegen. De belangrijkste is ongetwijfeld de alt-tag. Deze tag krijgen de bezoekers ook te zien als de afbeelding aan het uploaden is. Daarnaast heb je ook nog de Title. Ook ziet Google de naam van het bestand zelf, daarom is het verstandig om deze ook correct te benoemen.
De meeste cms systemen bieden hier een functie voor bij het uploaden van de afbeelding. Hieronder zie je een voorbeeld in WordPress:
Voorbeeld tags toevoegen WordPress afbeelding
In code ziet er dit dan zo uit:
<a href="http://www.yargon.be/wp-content/uploads/2011/04/google-tv1.jpg"><img title="Google tv" src="http://www.yargon.be/wp-content/uploads/2011/04/google-tv1.jpg" alt="Google tv" width="220" height="229" /></a>
Nu is het zeker niet de bedoeling om deze tags vol met zoekwoorden te stoppen! Zorg dat ze kort en omschrijvend zijn. Met andere woorden, dat ze de afbeelding in woorden beschrijven. Lees ook eens dit artikel over afbeeldingen optimaliseren.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Hoi Dominique,
  Er zit een kleine typefout in de titel van je bericht. Optimalisation moet Optimization zijn.
  Naast de toevoegingen die je aan de afbeelding kunt meegeven is het ook gewoon belangrijk om goede tekst te bieden over hetzelfde onderwerp. Een afbeelding die compleet andere alt teksten heeft dan het onderwerp van die pagina zal minder kans maken op een goede ranking.
  Het is vaak een onderbelicht onderdeel van SEO. Goed om dit (weer) onder de aandacht te brengen.

 2. Ik zeg ook wel soms 'optimalisation', ben dan ook Belgisch 🙂
  Maakt het optimaliseren van een title tag bij url's en images uit qua SEO? Of wordt er enkel gekeken naar keywords in alt tags?

 3. Ik merk dat ik relatief vaak via de images gevonden wordt
  Wat ik me dan weer afvraag: Is er geen ranking-checker voor images?
  Voor de normale zoekresultaten wordt je doodgegooid met pakketjes die je ranking in de gaten houden op bepaalde keywords, maar voor images heb ik die nog niet kunnen vinden.
  Iemand?

 4. In bovenstaand voorbeeld van de HTML code geef je de afbeelding zowel een ALT tag als een TITLE tag mee.
  Is dit niet verkeerd?
  Volgens mij is een ALT voor een afbeelding (in het stukje) en een TITLE voor een link (in het stukje).

  1. De ALT tag staat voor alternative information source en is eigenlijk bedoeld voor gebruikers die geen afbeeldingen kunnen lezen, zoals blinde mensen. De title tag bij een afbeelding is bedoeld als bijkomende informatie.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *