Duitsland wil eigenaren van gehackte wifi-netwerken beter beschermen

In Hamburg en Berlijn worden initiatieven genomen om eigenaren van draadloze netwerken te beschermen tegen vervolging, indien mensen misbruik maken van hun netwerk.

Grote risico's op vervolging

Inwoners van Duitsland lopen serieuze risico's als ze hun wifi-netwerk niet met een wachtwoord beschermen of als hun beveiliging gekraakt wordt. Als een hacker een open of slecht beschermd wifi-netwerk gebruikt om misdaden te plegen, zoals het downloaden van kinderpornografie of auteursrechtelijk beschermd materiaal, zal niet alleen de hacker zelf maar ook de eigenaar van het netwerk vervolgd worden.

Medeplichtig

De Duitse wet stelt op dit moment dat de netwerkbeheerder medeplichtig is aan het gepleegde misdrijf en dezelfde straf, gevangenis of boete, kan krijgen als de daadwerkelijke dader. In Berlijn en Hamburg zijn initiatieven ontstaan om de eigenaars van dergelijke draadloze netwerken beter te beschermen tegen vervolging. Zowel individuen als kleine ondernemingen, zoals hotels of restaurants, zouden minder hoge boetes en minder zware veroordelingen moeten krijgen indien hun netwerk misbruikt wordt door criminelen.

Torenhoge boetes

Sommige Duitse advocaten hebben zich gespecialiseerd in het vervolgen van slachtoffers waarvan het wifi-netwerk is gebruikt om auteursrechtelijk materiaal te downloaden of te verspreiden. Ze eisen torenhoge boetes in naam van de rechtmatige eigenaren. De stad Berlijn is van mening dat de gevraagde schadevergoedingen in zulke zaken overdreven hoog zijn en dat ze burgers en kleine bedrijven in financiële moeilijkheden kunnen brengen.

Vraag om nieuwe wet

Om na te gaan hoe eigenaars van draadloze netwerken beter beschermd kunnen worden tegen vervolging, zal er een vraag worden voorgelegd aan de Duitse Senaat. Indien deze wordt goedgekeurd is het aan de Duitse regering om de vraag te beantwoorden met een nieuwe wet. De burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, verklaarde: “Dit initiatief moet ons helpen een universele internetdekking te realiseren. Verbeterde bescherming door de wet is belangrijk om verder te kunnen bouwen aan de internet-infrastructuur in onze stad."

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top