Toekomst online vacaturebank

6 maart, 2009

Het zijn moeilijke tijden. De werkeloosheid neemt toe en de meeste organisaties zijn alles behalve op zoek naar nieuwe medewerkers. De online vacaturebanken hebben het dan ook moeilijk. Onlangs heb ik bij een opdrachtgever een gesprek mee mogen luisteren tussen een account manager van een bekende vacaturebank. Ik stond waarachtig te klapperen met mijn oren toen ik de toon van het gesprek hoorde en de agressieve verkooptechnieken die werden toegepast. Wanneer ik dit spiegel met mijn persoonlijke ervaringen met de traditionele online vacaturebanken dan kan ik niets anders dan concluderen dat het water ze aan de lippen staat.

Veiligheid van gegevens

Zelf werk ik als freelancer en heb ik op diverse vacaturebanken een cv geplaatst. Veiligheid van gegevens is zowel voor professionals als voor adverteerders van groot belang. Toen ik Monsterboard bezocht van de week zag ik deze melding staan:

Zoals het geval is bij vele bedrijven die grote databases met informatie beheren, is Monster het doelwit geworden van illegale pogingen om toegang te verkrijgen tot en/of het halen van informatie uit haar database. We zijn er recentelijk achter gekomen dat er op illegale wijze toegang is verschaft tot onze database en dat er bepaalde contact- en accountgegevens zijn ontvreemd, waaronder Monster gebruikersaccounts en wachtwoorden, e-mailadressen, namen, telefoonnummers en beperkte demografische gegevens. De betreffende informatie bevat geen CV's. Monster verzamelt over het algemeen geen - en de ontvreemde informatie bevat deze ook niet - gevoelige informatie zoals burgerservicenummers of persoonlijke financiële informatie. Er zijn geen CV's of transactiegegevens van klanten ontvreemd.

Beetje vreemd dat ik hier geen melding van heb ontvangen in mijn mailbox en opeens is de toename van spam in mijn inbox ook gelijk te verklaren. Het vertrouwen heeft een enorme deuk opgelopen.

Nieuwsbrieven ontvangen maar niet af kunnen melden

Regelmatig ontvang ik nieuwsbrieven van de vacaturebanken waar ik ingeschreven sta. Het afmelden daarvoor is vaak een onmogelijke taak. Van de volgende melding "Er is een technische fout opgetreden. Onze excuses voor het ongemak." tot het verzoek om mijn wachtwoord in te geven die ik natuurlijk niet meer weet en ook nergens kan opvragen. Deze nieuwsbrieven belanden daarom steevast in mijn spamfolder.

Zoekwoorden

Het doorzoeken van vacatures is vaak ook niet echt handig geregeld. Als ik de zoekterm freelance invul dan kom ik op allerlei totaal irrelevante vacatures uit. Nergens in de vacature is terug te vinden dat het om een freelance functie gaat. Vaak komen de adverteerders die heel Nederland hebben ingevuld bovenaan de pagina te staan. Dit is mooi voor de adverteerders maar levert totaal irrelevante vacatures op voor de zoeker. Het zoeken naar vacatures wordt daardoor een zeer tijdrovend en vervelend klusje.

Kansen online vacaturebanken

Specialisatie:

Online vacaturebanken die zich specialiseren op een branche en doelgroep spreken veel meer tot de verbeelding. Door interessante branchespecifieke content aan te bieden, kan er een relatie worden opgebouwd met zowel adverteerders als professionals.

Social media:

Professionals maken steeds meer gebruik van social media zoals Linkedin, Twitter en Hyves. Hier moeten de online vacaturebanken beter mee omgaan.

Nieuwsbrieven:

Het is altijd verstandig om een online versie van de nieuwsbrief te hebben, omdat niet elke ontvanger de nieuwsbrief in HTML kan ontvangen. Zorg ook voor een juiste balans tussen tekst en opmaak zodat de boodschap niet onderschikt raakt aan het ontwerp. Veel nieuwsbrieven zien er door de HTLM opmaak totaal niet uit als ik ze ontvang in mijn inbox. De inhoud is inspiratieloos en het afmelden is een onmogelijke opgave.

Prijszetting:

Veel vacaturebanken werken met jaarabonnementen die niet misselijk zijn terwijl er geen enkele garantie gegeven kan worden op de toestroom van cv's. Voor adverteerders is het zeker in deze tijd daarom interessant om andere opties te bekijken. Juist die vacaturebanken die zich gespecialiseerd hebben en andere prijsmethoden hanteren, kunnen rekenen op nieuwe aanwas.

Wakker worden!

Kortom de traditionele vacaturebanken hebben liggen slapen. Een aantal jaar terug namen ze een uitstekende positie in op de markt en sprongen zij in op de behoefte aan databases vol met vacatures en het grote bereik van internet. Echter de markt staat niet stil en veel ondernemingen hebben nu zelf vacaturewebsites. Social media zorgt ervoor dat professionals zich beter en sneller kunnen oriënteren. Veel traditionele vacaturebanken gaan er nog vanuit dat we ze nodig hebben terwijl we ze in feite kunnen missen als kiespijn.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Karel je hebt helemaal gelijk las je stelt dat de tarieven voor vacaturesites en garanties op succes uit de pas zijn gelopen. Vandaar dat ik verheugd ben om bij een organisatie te werken die en een specifieke markt bediend: semi overheid en het plaatsen van vacatures op een website gratis aanbied. Momenteel is er ene ontwikkeling da de CV databank gevuld word waarbij een gartis match gemaakt wordt me de vacature en CV.

  Toekomst of ideologie!

  Ik zeg toekomst.

 2. Twijfelachtige laatste zin van mezelf.

  Helaas kan ik de reactie niet zelf verwijderen. Dus dan maar zo de juiste zin.

  Momenteel is er een ontwikkeling waarbij de CV databank gevuld wordt met CV's welke competenties bevatten die slaanop het werkterrein. Bij het plaatsen van een vacature zal er een gratis match gemaakt worden. Hiervan krijgt de opdrachtgever een melding van het aantal matches en de potentiele kandidaat een melding dat er een relevante vacature is geplaats.

  Toekomst of ideologie?

  Ik zeg toekomst.

 3. Ik heb me wel degelijk bewust afgemeld op sommige vacaturebanken (zoals monster) daar ik via hen teveel vacaturespam kreeg.

  Ik heb momenteel meer vertrouwen in linkedin, waar ik zelf wat kan bepalen welke recruter/headhunter mijn profiel mag bekijken en welke niet (en wat ze dan ook te zien krijgen).

 4. > Veiligheid van gegevens
  Helemaal eens dat het belangrijk is, zeker als het misgaat is communicatie essentieel.

  >Social media
  Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens. Ja: mensen gebruiken steeds meer social media. Nee, dit betekent niet dat je dan per definitie overal vacatures wilt zien of uitnodigingen van hijgende recruiters wilt ontvangen.

  > Niet kunnen afmelden van nieuwsbrieven
  Dat verbaast me, je zou denken dat bedrijven dat anno 2009 wel onder controle hebben.

  > Prijszetting
  Een beperkt aantal vacaturesites (waaronder de mijne) experimenteert met pay-for-performance modellen. "Performance" moeilijk te meten (bijvoorbeeld: kandidaten googlen het bedrijf en/of solliciteren direct etc.)

  > Ondernemingen hebben nu zelf vacaturewebsites
  Dat klopt. Echter, er zijn maar weinig mensen die hun appels bij de appelboer halen, hun peren bij de perenboer en hun schaapsvlees bij de herder. De meeste mensen gaan naar de supermarkt. Een supermarkt is n.l. een efficientere manier voor het kopen van levensmiddelen dan die partijen ooit kunnen worden. Sterker nog, die supermarkt doet juist wat die eigen sites (die zeer nuttig zijn, begrijp me niet verkeerd) niet goed doen: efficient inkopen van traffic, een merk in de markt zetten, het partneren met sites waar die vacatures ook thuis horen, het continue optimaliseren van pagina's etc. etc. Begin daar maar eens aan als recruiter. Zelfs de allergrootste appelboeren profiteren van een supermarkt.

  Ik ben benieuwd wat je ervan denkt.

  gijs

 5. @gijs met je laatste opmerking heb je een punt. Met name voor de kleine ondernemingen.

  Ik denk dat veel werkzoekenden bij met name de overheid en grote ondernemingen de weg wel weten te vinden naar een vacaturebank. Bijvoorbeeld de overheid heeft http://www.werkenbijdeoverheid.nl en ondernemingen zoals Ahold en Unilever werken ook met een eigen vacaturebank.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *