Tip: Ontdek geslacht en leeftijd van je bezoekers!

6 december, 2010

Weet jij eigenlijk wat het percentage vrouwen/mannen van je websitebezoekers is? En weet jij ook in welke leeftijdscategorie deze zich bevinden?
Dergelijke informatie is namelijk erg nuttig. Zo weet je namelijk of dat de doelgroep die je voor ogen hebt, ook daadwerkelijk de doelgroep is die op je website komt. En als dit niet het geval is, dan weet je dat er dus iets aan je internet marketing strategie moet veranderen!
Bij toeval ontdekte ik gisteren hoe dat je hier achter kunt komen. Okee, het systeem is niet waterdicht, maar geeft toch een heel aardig beeld.

Dit is het resultaat

Om je een beter beeld te geven van wat ik bedoel, hieronder vind je een voorbeeld van de bezoekers op deze weblog:

Ziet er best interessant uit, nietwaar?

De oplossing

Om deze gegevens te achterhalen is er eigenlijk maar één ding nodig, en sommigen zullen hier al gebruik van maken. Ik heb het over een"¦ Facebook Fanpage!
Wanneer je een Facebook Fanpage maakt voor je website, en je zorgt dat bezoekers via jouw website "lid" kunnen worden van je Fanpage krijg je al snel een dergelijk overzicht.
Deze statistieken zijn heel eenvoudig te bekijken op de volgende manier:


En that's it. Je krijgt nu een uitgebreid overzicht van de demografische gegevens van je bezoekers.

Niet waterdicht"¦

Er is één probleem waar je rekening mee moet houden. Deze data wordt pas echt interessant wanneer er, in het ideale geval, alleen maar websitebezoekers "lid" zijn van je Fanpage. Maar zoals bij veel fanpages zijn er ook veel vrienden van de oprichter lid, en die leden kunnen de statistieken wat vertroebelen.
Maar naarmate er meer "niet vrienden" lid worden krijg je steeds betere data.
Een ander punt waar we rekening mee moeten houden is dat mensen die op Facebook zitten vaak ook al een aantal demografische gegevens delen.
Kortom, het systeem is zeker niet waterdicht, maar kan toch een duidelijk beeld geven je bezoekers! Alle informatie die we immers kunnen verzamelen zal ons dichter bij de werkelijkheid brengen.
En nu eerst: lid worden van mijn Facebook Fanpage!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Je kunt ook een enquête gebruiken om je doelgroep beter te leren kennen. Een vraag over de leeftijd willen mensen wel invullen.
  Voor Facebook moet je eerst genoeg fans hebben om een betrouwbare meting te kunnen doen. Ook weet je dan alleen de leeftijd van de mensen die je website en Facebook gebruiken en niet van je hele doelgroep.
  Een enquête heeft als nadeel dat je het niet te vaak kunt uitvoeren. Het is dus niet realtime en Facebook is dat wel.

 2. Volgens mij doet Google dit ook al, echter is het nog niet beschikbaar.
  Dit omdat je via AdWords ook een leeftijds categorie kunt instellen.
  Nu nog even wachten wanneer ze dit beschikbaar maken voor Analytics.

 3. Een alternatieve oplossing is om naar facebook.com/insights te gaan en daar je eigen domein te registreren. Je moet dan wel op een hoop pagina's een Like of Share knop hebben staan en een stukje code aan de van je pagina toevoegen. Facebook houdt deze share/like gegevens bij en door je domein te koppelen met Facebook krijg je inzicht in deze gegevens. Inclusief demografische gegevens per gedeelde of ge-like-de pagina. Zo kan je dus nog dieper de statistieken induiken en direct zien welke content door welke leeftijdsgroep en geslacht het meest wordt gewaardeerd.

 4. Mooi systeem om weer wat extra info te krijgen. Zelf wil ik nog wel eens kijken op Alexa ranking. Als je hun toolbar installeert krijg je info over demografische gegevens zoals opleidingsniveau geslacht en inkomen. De bias hier is dat ze volgens mij alleen uitgaan van mensen die surfen met de Alexa toolbar.
  Overigens heb je die issue bij Facebook ook. Als je een website hebt waar ook een grote groep niet-facebook gebruikers op komt dan zijn de statistieken al snel onbetrouwbaar.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *