Scoor hoger in Google door “dode” pagina’s te verwijderen! (deel 2)

copy-of-copy-of-live-video
Google hecht veel waarde aan kwaliteit en pagina’s van lage kwaliteit op onze website kunnen ervoor zorgen dat Google “negatief” over je website als geheel gaat denken.
Wanneer je een tijdje bezig bent met je website, heb je in de loop van de tijd heel wat pagina’s gemaakt. Zeker wanneer je zoals wij een grote blog hebt is dit vaak aan de orde. Maar niet elke pagina bevat geweldige content.
Misschien was het een tijdelijke pagina, of is de content inmiddels achterhaald. Hoe dan ook, dergelijke content willen we liever niet op onze website. Deze “dode” pagina’s op je website vinden is overigens helemaal niet zo moeilijk.
In het eerste artikel heb ik laten zien hoe je deze pagina's kunt achterhalen. In dit artikel leg ik uit wat je zoal met deze pagina's kunt doen.

Optie #1: Herschrijven en verbeteren

Soms is een artikel gewoon niet meer van deze tijd, maar is het onderwerp wel nog interessant. In plaats van een compleet nieuw artikel te schrijven, kun je er ook voor kiezen om het bestaande artikel te herschrijven. Op die manier zorg je ervoor dat alles weer up-to-date is.
Deze optie is trouwens perfect te combineren met dit artikel: herpubliceren van oude content.

Optie #2: Samenvoegen / herbruiken van de content

Een andere optie is om een aantal van dit soort dode pagina's samen te voegen, tot een wat groter artikel van betere kwaliteit. Kies dan één pagina waarop je de andere samenvoegt, en redirect de anderen met een 301 naar deze betreffende pagina.
Een soortgelijke optie is om de content toe te voegen aan pagina die al wel goed scoort. Op deze manier maak je deze pagina nóg sterker en heeft de content toch nog nut gehad. Vergeet dan ook niet om de oude pagina te redirecten met een 301, naar de reeds goed scorende pagina.

Optie #3: Verwijderen en redirecten naar best bijpassende pagina

Wanneer je niets meer met de content kunt doen (of als deze zoals in optie #2 de content is toegevoegd aan een andere pagina), kan de pagina worden verwijderd van je website. Hierbij is het wel van belang om de URL met een 301 redirect door te sturen naar de pagina die hier het beste op aansluit.

Conclusie

Het opsporen en verwijderen/samevoegen van dode pagina's is erg eenvoudig. Het kost relatief ook weinig tijd, en het is gelukkig niet iets wat je iedere maand hoeft te doen. Ons advies is om deze stappen eens per jaar te doorlopen.
Op deze manier behoud je een "zuivere" website met alleen maar kwaliteitsvolle pagina's, iets wat Google zeker weet te waarderen!

  1. Hoi Karel, hele goede tip. Ben zelf erg voor het updaten van oude content, maar in de praktijk gebeurt het niet zo vaak. Dit is een goede methode om het updaten gestructureerd aan te pakken. Of het weinig tijd kost, zoals jij schrijft? Hangt uiteraard van de hoeveelheid content af, kaar een artikel goed herschrijven, of meerdere oudere artikelen bij elkaar zetten, zal echt wel even tijd kosten.
    Over dood gesproken: check even de eerste link in het artikel; die is zo dood als een pier 🙂 Er staat geen domein in.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top