Lezersvraag: Subdomein of losse domeinnamen?

6 mei, 2011

Wanneer je een vraag hebt over internet marketing wil ik die graag voor je beantwoorden via een artikel of een video. Zo ook de onderstaande vraag:

Google en andere zoekmachines maken geen onderscheid tussen Top Level Domeinen en Subdomeinen, is het handig om in plaats van veel TLD’s met subdomeinen te werken?
In het laatste geval maak je nl. geen extra kosten.

Korte intro: Subdomein, domeinnaam en Top Level Domain

Voor degene die nog niet exact weten wat hiermee wordt bedoeld bekijk de onderstaande URL eens:

http://blog.karelgeenen.nl

  • blog (groen) is een subdomein, ook wel third level genoemd;
  • karelgeenen (blauw) is de domeinnaam, ook wel second level genoemd;
  • nl (rood) is het Top Level Domain, ook wel TLD of first level genoemd.

Antwoord: Wat is handiger

Ik denk dat de vraag “verkeerd” is gesteld, en dat TLD hier wordt verward met de domeinnaam. Het klopt namelijk dat Google theoretisch gezien geen verschil maakt tussen een subdomein of een domeinnaam. Google ziet beide trouwens ook als aparte websites.

Afhankelijk van de situatie

Theoretisch gezien klopt het dat het goedkoper is om één domeinnaam te kopen, en daar verschillende subdomeinen onder te hangen. Je hoeft op die manier immers maar één domein te kopen.
Ik kan me verschillende situaties voorstellen waarbij dit zou gelden. Stel dat je bijvoorbeeld een soort van regionale Gouden Gids bent, en je wilt voor elke stad een aparte domeinnaam nemen. Dan maakt het niet zoveel verschil of je nu kiest voor amsterdam-gids.nl, rotterdam-gids.nl of amsterdam.gids.nl en rotterdam.gids.nl. Let wel, hierbij laten we even buiten beschouwing dat een zoekwoord-rijke domeinnaam nog altijd iets meer waarde heeft voor Google.

Is dit wel de beste keuze?

Toch heb ik altijd mijn bedenkingen bij het creëren van veel domeinnamen rond eenzelfde onderwerp. Want losse domeinnamen (of subdomeinen) betekent dat je ook voor elke website apart autoriteit moet opbouwen (linkbuilding, linkbait).
Over de theorie achter deze laatste alinea heb ik trouwens al eens een artikel geschreven: Subdomein of subfolder.

Heb je ook een vraag?

Wanneer je ook een vraag hebt die je graag beantwoord wil hebben via een artikel of video, stel deze dan op onze contactpagina.

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Je slaat de plank mis met je voorbeeld. In jouw voorbeeld is blog de host naam waarop de blog/web site te vinden is. Als je http://www.blog.karelgeenen.nl gebruikt had, dan had je verhaal wel hout gesneden. Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk ‘www’ in te typen in het adres veld van de browser. De opbouw van een fully qualified domain name (FGDN) is als volgt: …. Waarbij het mogelijk is meerdere sub domeinen in de FQDN

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *