Besteed je tijd nuttig met SEO Spyglass

Elders op deze site zijn al diverse tools besproken die het makkelijker maken om te analyseren waarom jouw site niet op 1 staat en die andere wel. Vandaag wil ik mijn ervaringen met SEO Spyglass delen. SEO Spyglass is een onderdeel van SEO Powersuite dat je kan vinden op Link-assistant.com . SEO Powersuite bestaat uit een serie van 4 krachtige, gratis programma`s die je in staat stellen om perfect in kaart te brengen wat de concurrentie doet aan linkbuilding, wat je eigen en andermans ranking resultaten zijn.

SEO Spyglass biedt je de mogelijkheid om voor ieder keyword of samenstelling van keyword`s de links van de concurrent met de top ranking site te bekijken of juist van een specifieke concurrent / url alle backlinks te bekijken. Denk hierbij niet dat het programma hetzelfde doet als bijvoorbeeld linkdiagnosis. SEO Spyglass gaat veel verder.

Hoe werkt het? Download hier de gratis versie van SEO Powersuite.

Installeer het gehele gratis pakket. Als het allemaal goed gaat worden er 4 programma`s geïnstalleerd.

 • Linkassistant
 • Ranktracker
 • SEO Spyglass
 • WebSiteauditor

Seo Spyglass wil ik hier met je bespreken. Direct na het opstarten zal het programma controleren of de laatste versie is geïnstalleerd en desnoods direct updaten.

Het openingsscherm geeft slechts 2 mogelijkheden:

"Enter the keyword you wish to rank well for:"

"Enter a competitor`s url to analize:"

De bovenste optie gaan we invullen

Vul hier domweg jouw keyword of combinatie van keyword`s in en klik op de button next.

Er volgt een scherm met alle mogelijke keuzes in zoekmachines en landen. In deze gratis versie werkt alleen de keuze Google English dus een keuze hoeft niet gemaakt te worden.

Klik op next en de voortgangsbalk begint te lopen. Ook begint een backlink teller te lopen.

Deze snelle bewerking zal circa 15 seconden duren en eindigen zodra alle links van de concurrent die op 1 staat voor jouw keyword of keyword combinatie. Klik op finish waarna een Excel achtige achtergrond alle gevonden backlinks toont.

Op de voorgrond wordt gevraagd of de backlinks moeten worden geanalyseerd en zo ja op welke factoren.

Om een maximaal resultaat te behalen raad ik je aan om hier geen instellingen te wijzigen en gewoon next te klikken. Nu zal het programma pas echt gaan werken. Afhankelijk van de hoeveelheid links en jouw internetsnelheid kan dit proces 15 tot 20 minuten duren. Het is aan te raden om voordat je deze stap neemt andermaal een internetverbinding te openen anders kun je tijden deze bewerking niets meer met je computer doen.

Het resultaat is verbluffend. Alle mogelijke informatie van de concurrentie ligt open.

De ervaren webmasters onder u zullen direct begrijpen wat je met deze informatie kunt.

Voor diegene die nog even nodig heeft om de getoonde informatie op waarde te schatten volgt hieronder een korte uitleg.

Het Excel sheet laat alle backlinks zien die verwijzen naar de nummer 1 in de zoekmachine resultaten voor het keyword dat je hebt ingevuld. Achter de url van de locatie waar de backlink zich bevindt treffen we nadere informatie over de betreffende backlink.

De belangrijkste informatie die je nodig hebt.

 • Anchortekst: laat duidelijk zien welke teksten gebruikt worden.
 • Page PR: laat zien welke Pagerank de pagina waar de link zich bevind heeft.
 • Link value: geeft een berekende indicatie van de waarde van de backlink.

Hoe gebruik je deze informatie voor je eigen voordeel?

Boven iedere kolom zit een knop waarmee de informatie kan worden gerangschikt. Gebruik deze knoppen om te filteren op links die voor jou de meeste waarde hebben. Mis je nog een aantal PR 3 links loop dan de PR 3 pagina`s af om te bekijken of je op deze pagina`s een link kwijt kunt. Hetzelfde kan gedaan worden voor pagina`s die kennelijk veel linkjuce doorgeven.

Aan de anchor teksten kun je zien waarom de zoekmachines nu juist deze site op nummer 1 zet. Immers zoekmachines gaan naast linksterkte ook voor een groot deel uit van relevantie.

Heeft deze methode ook nadelen?

Ja een paar kleine.

 1. Het blijft tijdrovend om te linkbuilden. Het programma doet 20 min. Over 1 sessie.
 2. De gratis versie staat het opslaan of copy pasten van de gegevens niet toe.
 3. Google wordt niet blij van je. Je schiet hiermee geautomatiseerde zoekopdrachten het net op. Direct nadat je het programma hebt gebruikt zal bijvoorbeeld Google je bij je eerstvolgende gebruik van Google vragen of je wel menselijk bent en een Capcha tonen.
 4. De gratis versie laat je niet selecteren op land of zoekmachine. Bereid je voor op een nummer 1 positie in Google.com het kan zijn dat je hierdoor een aantal links in Google.nl mist.

Veel plezier met effektief linkbuilden

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Heb het thuis geïnstalleerd en weet wel dat je geen kont hebt aan "WebSiteauditor" aangezien die engels gebaseerd is.

  En die "Linkassistant" vind ik ook niks. Echt soort spam machine naar websites die totaal geen relatie hebben met je eigen website.

 2. Mooi artikel, ik gebruik zowel deze als Link Assistant al een tijdje. Voor Link Assistant is het erg onhandig als je niet op kan slaan dus heb ik de betaalde versie. Een aantal zaken die SEO Spyglass kan zijn daarin ook mogelijk, je kan alleen niet de anchor tekst er bij vinden.

  Voor SEO Spyglass heb ik vorige week een nieuwe feature aangevraagd, namelijk om bij te houden en te sorteren op de eerste keer dat een backlink naar een concurrent gevonden is. Op die manier kun je in de gaten gaan houden welke backlinks je concurrenten er NIEUW bij krijgen. Ik kreeg als antwoord dat dit binnen enkele weken toegevoegd zou gaan worden. Als die feature er in zit ga ik voor Spyglass ook maar eens over naar de betaalde variant.

 3. Nog één opmerking over Link Assistant. Je kan er inderdaad redelijk aggresief mee spammen, als dat je ding is doe het dan alsjeblieft niet bij mij;)

  Maar het is vooral handig om al je backlinks vanuit één progje te beheren en checken of ze nog actief zijn.

 4. Ik ben zelf ook al een tijdje aan het testen met deze tool. Ik heb moeite met het feit dat het niet goed met google.nl overweg kan.

  Wie weet er goede alternatieven?

 5. In de betaalde versie kun je ook Nederlandse zoekmachines aanvinken voor het zoeken naar backlinks.

  Ik gebruik de betaalde versie ongeveer een jaar en ben er erg tevreden mee. Je ziet gelijk waar je eventueel goede backlinks kunt halen. Bij competitieve zoekwoorden duurt het analyseren echter langer dan 20 minuten. Vaak meer dan 1 uur.

  Hoewel je de resultaten van meerdere zoekwoorden in tabbladen kunt inladen (deze staan dan onderin), kun je niet de resultaten bekijken als een analyse van een zoekwoord bezig is. Jammer dat dit proces niet op de achtergrond draait.

 6. Overigens is Ranktracker ook een handige tool. Daarmee kun je je posities in de zoekmachines bijhouden over langere tijd. Niet alleen van jezelf, maar ook van concurrenten.

  Als je de betaalde versie van SEO Spyglass aanschaft, krijg je een korting voorgeschoteld als je meerdere producten aanschaft.

  Wellicht het overwegen waard. Ik heb er in ieder geval geen spijt van.

 7. Leuke tool. Een vraagje: hoeveel waarde kun je hechten aan de link value? Ik zie bij diverse posts op blogs (zoals deze) die, ondanks de nofollow, toch een een behoorlijke link value. Links waarvan ik dacht dat ze belangrijk waren daarentegen hebben een link value van 0.

 8. Enige tijd geleden is bekend gemaakt door Matt Cutts dat Nofollow niet betekend dat alles op slot zit. Met een nofollow link die de juiste anchortekst heeft en in een relevante omgeving staat zijn toch nog wat resultaten te behalen.

  De berekening die hier vermeld wordt is een benadering. Gewoon een sommetje dat het programma maakt. Geen absolute zekerheid dus, alleen een indicatie.

 9. Geberuik al een poosje RankTracker. Zeer tevreden over het product. Wat ik wel als vreemd ervaar is dat je een soort onderhouds contract moet afsluiten. Hierover wordt in eerste instantie weinig informatie over gegeven. Deze fee is nodig om de tool te laten actualiseren ten aanzien van nieuwe search engines en de uitrol van nieuwe landen.
  Over de toegevoegde waarde van de overige producten ben ik zelf nog niet uit. Heb deze wel geprobeerd maar heb nog steeds niet besloten om tot een volledige versie over te gaan. Ook niet met de korting die geboden wordt indien je al over een licentie beschikt

 10. Zelf heb ik website auditor gister nog maar eens laten draaien (de gratis versie) kan nou niet zeggen dat ik hier heel blij van wordt.

  Het laat voorkomen dat een site als de onze nog heel veel verbetering nodig heeft terwijl deze naar mijn bescheiden menig volledig is geoptimaliseerd voor 2 woorden hypotheek en Deventer.

  Als we nog verder zouden gaan wordt het keyword stuffing.

  Lijkt mij dus en tootltje waarmee je gerust kunt kijken of je ook iets vergeten bent maar niet als leading tool.

 11. Ive been using link diagnosis for my best Life Insurance website and I seem to be having some success, thats how I found this page

 12. Ik heb zelf de betaalde versie van de SEO Powersuite! Kan het aanraden voor iedereen, is gemakkelijk om even een snelle analyse te maken van de concurrenten. En hier je voordeel uit te halen

 13. Als je op de site kijkt van powersuite, neigt alles alsof je een eenmalige aanschaf hoeft te doen, en wordt er gepraat over GRATIS lifetime updates.

  Maar wil je de software na een half jaar nog gebruiken, moet je eeneens gaan betalen voor de updates.
  Mijn spyglass kan ik dus in de prullenbak knikkeren, of ik mag maandelijks bij betalen.

  Ben niet te beroerd om te betalen voor updates, maar ik voel me zachtjes gezegd misleid en belazerd.

 14. Apart om te horen,.. heb mijn versie na lange tijd gister weer eens gebruikt en die deed keurig een update. niks voor betaald. Mijn eerste gratis download is van het moment van schrijven van dit artikel.

  Misschien wordt het aantal keren updaten geteld?

 15. @ Remco Ik heb de Professional editie gekocht, eveneens in de veronderstelling dat het een eenmalig bedrag was. Ik vond het al verdacht goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld SEOMOZ die beginnen bij $199,- per maand.

  Desondanks is het wel stijlloos van SEO Powersuite om haar software op deze manier aan de man te brengen. Tevens insinueert SEO Powersuite dat je data kan exporteren met de Professional editie, ook dat is niet geheel correct, zonder SEO software op je computer kun je geen rapporten lezen... Tevens bieden ze tijdens het gebruik van een van de tools aan om dollars af te tikken om de software capcha vrij te maken.

  En nu komt ie.... nu met de kerst maar liefst 75% discount (vanaf 20 dec slechts $99,-), uhm wat een pricing policy, lijkt mij een regelrechte downgrade van je product.

  Voor het geld dat SEO Powersuite rekent geen slecht product, echter voor de wijze waarop zij marketing bedrijven een onvoldoende! I like to see what I get!

 16. Sinds het schrijven van dit artikel krijg ik regelmatig reclame mailtjes van deze jongens. Ik heb niet de indruk dat ze de e-mailadressen ook doorspelen naar anderen.

  Spam valt dus volgens mij reuze mee.

 17. Ik heb het geinstalleerd, als ik spyglass wil openen, wordt het programma eerst geupload, en daarna is het verdwenen, wat kan ik hier aan doen ?
  Moet ik nog iets anders downloaden om het te laten werken ?

 18. @Hennie,..

  Net even geprobeerd of alles nog werkt.

  Er is wel het een en ander veranderd sinds het publiceren van bovenstaand artikel.

  Het updaten is normaal. Het programma wordt permanent ge-update. Mijn versie (ook gratis) werkt nog steeds gewoon.

  Als ik het opstart wordt er eerst gecheckt op een nieuwere versie. Als die er is wordt de update / download direct gestart.

  Bij mij verdwijnt het programma ook even maar dat het komt wel direct weer te voorschijn.

  Daarna wordt het inmiddels wel wat irritant. Je moet telkens een captha invullen. Je kunt die ook gewoon overslaan maar dan bekijkt het programma van de betreffende website de backlinks niet.

 19. Toch maar na lange tijd geinstalleerd, na bericht van Marc, maar heb je een geregistreerde (betaalde) versie, moet je je update abonnement verlengen, anders goed voor de digitale prullenbak.

 20. Remco B?,...

  Nee ik heb nog nooit iets geregistreerd of betaald. Die van mij werkt al die tijd nog. Enkel destijds een account aangemaakt (t.b.v. het ontvangen van de spam).

 21. Heb het een aantal keren gebruikt en ik vind het een handig programma. Wat me wel opvalt is dat wanneer ik mijn eigen site scan, niet alle backlinks gevonden worden. Zijn deze dan nog niet ge-indexeerd / hoe lang kan het duren voordat je alle backlinks ziet?
  Ik heb het idee dat je daardoor toch ook een aantal essentiele backlinks van concurrenten mist...

  Edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

 22. Een prima programma, helaas wel erg kostbaar. Eerst hebben we de volledige versie betaald, en nu moeten we voor elk programma een update betalen. Dit is een terugkerend proces. Dit loopt erg op.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top