Aanvallen met malware nemen toe

6 september, 2012

Cybercriminelen lijken aan de winnende hand: het aantal aanvallen met malware, virussen, trojans en via geïnfecteerde websites zou z'n grootste groei kennen sinds vier jaar.
In een kwartaal-rapport hierover schrijft anti-virusbedrijf McAfee dat het voor de laatst onderzochte periode meer dan 8 miljoen nieuwe vormen van malware heeft gedetecteerd, 23 % meer dan in de vorige periode. Er zouden nu meer dan 90 miljoen verschillende soorten malware actief zijn.

Computers met Microsoft Windows blijven grootste doelwit

Computers die Microsoft Windows draaien blijven veruit het grootste doelwit voor de cybercriminelen maar hackers richten zich ook op andere toestellen, onder andere Apple computers en mobiele telefoons. “Het soort aanvallen die we traditioneel enkel op pc's tegenkwamen zien we nu steeds meer voorkomen op andere toestellen," aldus Vincent Weafer, hoofd van McAfee Labs. “Dit rapport benadrukt dan ook de noodzaak om alle toestellen die gebruikt worden om verbinding te maken met internet te beschermen."

Apple is gewaarschuwd

Apple kreeg onlangs een fikse waarschuwing. Het bedrijf, dat altijd adverteerde met het feit dat hun Mac-computers immuun waren voor virus-aanvallen, moest die bewering deze zomer wel intrekken nadat een virus genaamd 'Flashback' gevonden werd. Dit beangstigende stukje malware infecteerde honderdduizenden Macintosh computers. Het zag eruit als een doodgewone Adobe Flash browser plug-in, maar het slaagde erin duizenden paswoorden en gebruikersnamen te stelen. Terwijl Macintosh z'n aandeel in de pc-markt vergrootte werd het ook een geliefder doelwit voor hackers.

Android in vizier

Ook Google komt steeds meer in het vizier van cybercriminelen. Zowat alle malware-aanvallen op mobiele toestellen hebben Android, de Google-software voor mobiele telefoons en tablets, als doelwit. En ook deze aanvallen nemen toe: van 2000 in 2011 naar 13000 dit jaar.
Nieuwe soorten aanvallen vormen onder andere het zenden van spam-berichten per sms, het overnemen van de controle over telefoons door gigantische botnets, het 'gijzelen' van telefoons in ruil voor losgeld, en het infecteren van telefoons via zogenaamde drive-by aanvallen.

‘Ransomware' is terug

‘Ransomware', wat tientallen jaren geleden al populair was op pc's, is nu terug in de mode maar dan voor smartphones. Nadat een gebruiker per ongeluk de ransomware installeert neemt het programma de controle over het toestel over tot de gebruiker een geldbedrag overmaakt aan de aanvaller. Hoewel de methode stilaan verdwenen leek is ze nu dus helemaal terug, in het tweede kwartaal zag McAfee de grootste toename ooit van dit soort malware.

‘Drive-by' downloads

'Drive-by' downloads zijn een andere vorm van aanvallen die vroeger enkel op pc's gericht waren maar nu ook op smartphones. Ze ontlenen hun naam aan het feit dat de aanvallers een website hacken en vervolgens alle gebruikers die deze site bezoeken infecteren. Volgens McAfee werden in het tweede kwartaal voor het eerst dit soort aanvallen waargenomen voor mobiele telefoons. “Hoewel slachtoffers nog steeds hun toestemming moeten geven voordat de malware geinstalleerd kan worden, zullen velen dit zonder nadenken doen als de hacker z'n malware 'Android System update 4.0' noemt bijvoorbeeld." aldus het rapport.

Botnets op Twitter

Zelfs Twitter wordt ondertussen gebruikt door aanvallen via botnets, groepen geïnfecteerde pc's die ten dienste staan van cybercriminelen. Waar de hackers vroeger webservers gebruikten om deze toestellen te controleren gebruiken ze tegenwoordig steeds vaker virussen die hun commando's ontvangen via speciaal daarvoor gemaakte Twitter-accounts. Dit heeft voor de hackers als voordeel dat ze geen dure webservers meer hoeven te kopen of stelen.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *