Podcasten iets voor jou?

5 februari, 2008

18,5 miljoen Amerikaanse podcast luisteraars in 2007. In 2012 zal dit met 251% stijgen naar 65 miljoen. Zo blijkt uit een schatting van Emarketer.

Omgerekend is dat zo'n 20 procent van de Amerikaanse bevolking die in 2012 regelmatig naar een podcast luistert.

Dit zou theoretisch gezien betekenen dat er in Nederland zo'n 3,2 miljoen podcast luisteraars zijn. Persoonlijk denk ik dat wij 20% niet zo snel zullen bereiken. Maar dat er een podcast publiek is mag wel duidelijk zijn"¦

Podcasts zijn er in allerlei verschillende onderwerpen, en daar liggen misschien ook wel de kansen voor jouw bedrijf! By the way, als je niet weet wat podcasten betekent kijk dan op de volgende website: wat is podcasten.

Het podcast publiek is namelijk erg gevarieerd en voor elk onderwerp is wel een publiek te vinden. Het kan daarom interessant zijn om een podcast te beginnen voor jouw doelgroep.

Niet elk onderwerp is geschikt voor een podcast. Toch zijn er vaak wel podcasts te verzinnen die onrechtstreeks wel dezelfde doelgroep aanspreken. Enkele voorbeelden:

 • Een website die kinderkleding verkoopt zou een podcast kunnen maken over opvoedtips;
 • Een website die voedingssupplementen verkoopt zou kunnen podcasten over afvaltips en gezondheidstips;

Het gaat erom dat je de doelgroep te pakken krijgt. Het doel van een podcast moet dus ook niet zijn het product direct te verkopen. Een podcast is wel een goed instrument om naamsbekendheid, vertrouwen en autoriteit te kweken.

Degene die al wat langer mijn blog lezen weten dat ik ongeveer een jaar geleden ook een aantal podcast afleveringen heb gemaakt. Ik heb dit echter niet doorgezet omdat de inhoud van mijn podcasts de artikelen zijn die ik op mijn blog schrijf. Het heeft dus niet echt toegevoegde waarde. Verder kost het maken van een goede podcast aardig wat tijd"¦

Voor iedereen die enthousiast is geworden over podcasten heb ik hieronder wat podcast tips verzameld:

Koop een fatsoenlijke microfoon
Kwaliteit is belangrijk bij een podcast. Bespaar dus zeker niet op de microfoon!

Plan je podcast
Het is goed om de podcast in grove lijnen op papier te zetten. Schrijf deze echter niet helemaal uit. Het wordt dan namelijk niet meer dan een saaie voorleesshow"¦

Bedenk een leuk format
Het is belangrijk dat er een bepaald format voor de podcast wordt neergezet. Dit zorgt voor herkenning bij de luisteraars en biedt de maker van de podcast ook wat houvast.

Beter met twee dan alleen
Het is zowel voor de luisteraars als voor de makers veel interessanter om een podcast te maken waarbij meerdere personen betrokken zijn. Het luisteren naar een dialoog is namelijk vele malen boeiender dan het luisteren naar een monoloog.

Een andere manier om er een dialoog van te maken is het interviewen van experts binnen je vakgebied of het interviewen van luisteraars.

Verder kun je de podcasts in Nederland op verschillende plaatsen laten hosten. De bekendste zijn Podfeed.nl en Podplaza.nl.

Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom. En als je eerste podcast klaar is ben ik natuurlijk erg benieuwd en mag je deze altijd in een reactie hieronder plaatsen!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

  1. Meerwaarde van een podcast is: offline luisteren en een melding krijgen als er een nieuwe uitzending is. Ik luister graag Podcast in de trein onderweg naar mijn ouders / vriendin. Je kan Podcast luisteren terwijl je nog ergens naar kijkt, met youtube is dat niet zo.

 1. Denk dat de hype van het podcasten wel over is.
  In 2006 was het op het hoogtepunt, toen heb ik met mijn site http://www.oranjebytes.nl het WK nieuws als podcast aangeboden en daar waren sommige media erg lovend over.

  Als je dit nu zou doen, denk ik dat ik me bij Rik aan sluit dat mensen nu niet zo snel meer naar iemand alleen wil luisteren, maar ook kijken. En daarvoor is YouTube erg handig voor.

 2. Aangezien mijn moeder in het onderwijs werkt, krijg ik ook wel eens een leraren-bulletin in handen. Toevallig vanmiddag ook 1, waarin een Podcast werd gepromoot als nieuw leermiddel. Zo zouden leerlingen lessen kunnen terugluisteren, samenvattingen kunnen beluisteren etcetera. Aangezien veel leerlingen een iPod, mp3-speler of telefoon hebben, wordt dit ook gezien als een nieuwe methode om leerlingen te helpen leren.

  Het is dan wel niet iets voor Blogs o.i.d. maar het zou een interessante ontwikkeling voor het onderwijs kunnen zijn naar mijn mening.

 3. @Bram
  Is inderdaad leuk om te zien/horen. Zeker voor die doelgroep (die bijna allemaal een MP3-speler hebben) is het een goed idee natuurlijk!

  @Ertje en Rik,

  Podcasts zijn ideaal om in de auto of trein te beluisteren, iets wat je met Youtube (nog) niet kunt.

 4. @Bram
  Podcasts kunnen inderdaad een prima medium zijn voor educatieve doeleinden. De Universiteit van Wageningen biedt bijvoorbeeld volledige college's aan als podcast, evenals andere europese onderwijsinstellingen. Maar je zou ook kunnen denken aan gebruik van podcasts voor cursussen, rondleidingen, etc. Er schijnt zelfs een nederlandse pastoor te zijn die het evangelie via podcasts verspreidt...
  @Ertje
  De hype mag dan misschien over zijn, soms duurt het nog even voordat technologische ontwikkelingen worden overgenomen door het grote publiek (of door grote bedrijven/instellingen).
  Waarom denk je overigens dat mensen niet 'alleen meer naar iemand willen luisteren, maar ook kijken' ? Ik ken nog steeds heel veel mensen die naar de radio luisteren...

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *