Linken van oude site naar nieuwe site met .htaccess

5 juni, 2007

Ik kreeg vandaag de volgende vraag over het doorlinken naar een oude site. Aangezien ik hier zelf geen pasklaar antwoord voor weet wil ik vragen of dat iemand anders het antwoord misschien weet.

Stel: je hebt een nieuwe site gemaakt en gaat de oude site doorlinken naar de nieuwe url. Ze raden overal aan om dit met een .htaccess bestand te doen. Mijn .htaccess bestand ziet er als volgt uit:

RewriteEngine On
rewriterule ^.*$ http://www.hsg-relatiegeschenken.com/index.php

Ik zal het voorbeeld specifiek maken: de oude url is http://www.hsg-relatiegeschenken.nl.

Met het doorlinken van deze url, wordt de .com-site eigenlijk gezien als dezelfde site als de .nl site. Bij het zoeken naar verschillende zoektermen, wordt dan ook nog vaak de .nl site getoond in Google en is de .com site nergens te vinden! En dit, terwijl de .nl site eigenlijk de .com site is! (dus de meta-tags en uitleg zijn eigenlijk van de .com site).

De nl-site zou eigenlijk niet meer moeten worden getoond in Google, maar alleen de .com-site.

Antwoord:

Plaats de volgende code in je htaccess:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} hsg-relatiegeschenken.nl$
RewriteRule ^(.*)$ http://hsg-relatiegeschenken.com/$1 [R=301,L]

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Zou er voor de zekerheid achter die rewriterule een [R=301] bij knallen, want zo gaat niet per definitie goed.

  Blijkt toch weer het verschil tussen de echte SEO's en de "internet marketeer" he? ๐Ÿ™‚

  Maar ff zonder te pesten: je hebt wel een bepaalde verantwoordelijkheid hierin, mensen zouden dit klakkeloos kunnen overnemen en dan gaat het misschien wel mis. Mail dus liever iemand die dit weet, mij bijvoorbeeld, en post het dan, met een linkje naar mij natuurlijk ๐Ÿ˜‰ , dan is iedereen weer blij!

 2. Het redirecten is goed. Het is alleen zo dat de Google index nog een poosje de .nl-resultaten zal tonen, tot deze zijn verdwenen uit de index. Als je de redirect keurig met een 301 status code doet, zal Google dit snel voor je regelen.

  Trouwens, waarom redirect je alles naar index.php? Allereerst zou ik vanwege duplicate content eerder redirecten naar de root, maar zijn de URL's van de .nl en de .com toevallig niet gelijk? Of is er een andere manier om naar een deeplink te redirecten?

 3. @Joost

  Vandaar dat ik de vraag ook via deze weg stel. Natuurlijk in de hoop dat SEO specialisten zoals jij hierop een duidelijk antwoord kunnen geven.

  Dit lijkt mij overigens ook een goede manier om de discussie te openen over bepaalde onderwerpen, uiteindelijk worden waar daar allemaal beter van. ๐Ÿ˜‰

  In het vervolg zal ik je overigens wel even mailen met dergelijke vragen, dan hebben we in ieder geval al een goed antwoord!

 4. "Dit lijkt mij overigens ook een goede manier om de discussie te openen over bepaalde onderwerpen, uiteindelijk worden waar daar allemaal beter van."

  De stelling van Joost was nu juist dat het plaatsen van dit bericht niet verstandig was. Hij geeft als argument dat mensen klakkeloos foutieve code zouden kunnen overnemen. Een tweede argument om dit bericht niet te plaatsen is dat ik het een redelijk 'basic' vraag vind waar enorm veel informatie over te vinden is. Het haalt de kwaliteit van je blog dus flink omlaag.

 5. Ha ha, ik loop achter volgens jullie.. ๐Ÿ˜‰ Dan wordt het toch tijd dat ik daar eens iets aan moet doen..

  Toch wel jammer dat 1 artikel meteen de kwaliteit van deze weblog zover omlaag haalt ๐Ÿ˜‰

  Even zonder gekheid: Ik begrijp jullie mening en zal het in het vervolg anders aanpakken om ervoor te zorgen dat er geen onjuiste informatie op dit blog komt, afgesproken?

  En de serverklok zal ik eens moeten bekijken morgen want dit klopt zo niet, bedankt voor de oplettendheid..

 6. "Als het goed is moet de tijd nu weer kloppenโ€ฆ"

  Jep ๐Ÿ™‚

  "Toch wel jammer dat 1 artikel meteen de kwaliteit van deze weblog zover omlaag haalt"

  Als ik op je site kom en ik zou dit als openingsartikel lezen, zou ik mijn browser sluiten. Het is dat ik andere artikelen van je ken die ik wel waardeer (anders was ik hier ook niet :)).

 7. Nu ik het artikel zo eens nalees ziet het er inderdaad erg dom uit... Misschien moet ik maar niet meer zo laat artikelen plaatsen en op tijd gaan slapen...

  Ik was eigenlijk meer benieuwd naar hoe de fulltime seo'ers dit doen en wilde met dit artikel de discussie op gang brengen om zo te kijken of dat er misschien nog meerdere (simpelere) mogelijkheden waren..

  Alvast bedankt voor jullie reactie Joost en Erik-Jan! Ik zal de desbetreffende persoon het antwoord mailen..

 8. Ik snap dat nooit. Een SEO of internet marketeer moet verstand hebben van scripting en redirecting.

  301 is de permanente redirect. Dit kan met .htaccess (makkelijk). Als .htaccess niet wordt ondersteund, kan het ook met PHP (of andere scripting-taal) door een extra header mee te sturen.

 9. @Hanco
  Je hebt inderdaad gelijk dat een internet marketeer de basis van scripting en redirecting moet kennen, dat is ook wel het geval.

  Ik heb dit bericht hier vooral geplaatst om een INHOUDELIJKE discussie te voeren over dit onderwerp. Alvast bedankt voor je informatie!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *