Automatisch mail versturen met een Autoresponder

5 december, 2012

Zonder het misschien te beseffen is de kans groot dat je al ooit in contact bent geweest met een “Autoresponder". Met een autoresponder kun je automatisch mails verzenden op door jou gewenste tijdstippen. Iets wat ik iedere ondernemer overigens aanraad.
In dit artikel leg ik uit wat een autoresponder precies is, waarom je deze gebruikt, hoe je deze kunt inzetten en welke software er zoal op de markt is.

Wat is een Autoresponder?

Het principe van een autoresponder is simpel. Het is eigenlijk niets meer dan geautomatiseerde e-mailmarketing. Oftewel, een autoresponder verstuurt automatisch vooraf gemaakte mails op door jou ingestelde tijdstippen.
Klinkt dat nog wat vaag? Lees dan waarom je een autoresponder moet gebruiken...

Waarom gebruik je een autoresponder?

Liefde op het eerste gezicht komt zelden voor in e-commerce (of enige andere commerce). Oftewel, er moet vanuit de potentiële klant eerst een stukje vertrouwen zijn alvorens men overgaat tot een gewenste actie (iets bestellen, gegevens achterlaten, enz.).
Het is lastig om iemand die voor de eerste keer in aanraking komt met jouw bedrijf ook meteen voldoende vertrouwen te geven.
Vertrouwen ontstaat mede door een consistentie manier van communiceren, op een positieve manier (= geen spam!) laten zien dat je er bent. Dit heeft twee voordelen. Enerzijds kweekt het dus vertrouwen en anderzijds blijf je “bovenop de stapel liggen". En wanneer de klant dan daadwerkelijk behoefte heeft aan jouw product of dienst zul jij als eerste naar boven komen.
Een uitstekend communicatiemiddel om dit vertrouwen te kweken is e-mailmarketing. Maar vertrouwen ontstaat niet van de ene op de andere dag. Daarom is het belangrijk dat er voldoende kwalitatieve contactmomenten worden gecreëerd.
Dit alles moet op een consistentie manier gebeuren en op de juiste tijdstippen. En hier komt dus de autoresponder om te hoek kijken.
Vooraf maak je een cyclus van kwalitatieve contactmomenten (mails). Deze cyclus verstuur je op vooraf bepaalde tijdstippen naar personen die ook van te voren hebben aangegeven door jou gemaild te willen worden.
Wanneer je cyclus voldoende lang is heb je hier dus geen omkijken meer naar en wordt er automatisch vertrouwen gekweekt bij potentiële klanten!

Hoe autoresponders gebruiken: inspirerende voorbeelden!

Wanneer je lid bent van onze nieuwsbrief heb ook jij al te maken gehad met autoresponders. Binnen ons bedrijf maken we daar namelijk veelvuldig gebruik van en geloof me, het werkt!
Hieronder een aantal voorbeelden van hoe je autoresponders kunt inzetten.

Nieuwsbrief Karelgeenen.nl

Wanneer je lid wordt van onze nieuwsbrief ontvang je automatisch ook onze videocursus zoekwoordonderzoek. Echter we hebben deze cursus opgeknipt in twee delen. Wanneer men zich inschrijft ontvangt men direct het eerste deel (gebeurt automatisch).
Exact een dag later (24 uur) ontvangt men het tweede deel. Ook dit gebeurt geheel automatisch. Daarna wordt men toegevoegd aan de “nieuwsbrieflijst".
In dit voorbeeld hebben we dus al twee automatische contactmomenten gecreëerd en dit dus middels een autoresponder. Hieronder zie je hoe dit in onze e-mailmarketingsoftware is ingesteld (klik voor groot):

Webwinkel in bomen en planten


Autoresponder kunnen overigens ook prima ingezet worden om het vertrouwen te vergroten, dus nadat men al iets heeft besteld.
Stel dat je bijvoorbeeld een webwinkel hebt in bomen en struiken. Voor bomen die veel worden verkocht (bijvoorbeeld top 5) zou je een “verzorgingscyclus" kunnen opzetten. Iedereen die bijvoorbeeld een conifeer heeft gekocht kan in de volgende cyclus komen:

 • Eerste mail: Bedankt voor uw bestelling
 • Tweede mail: Let u erop dat u de conifeer de komende dagen voldoende water geeft? (verstuurt 2 dagen na bestelling)
 • Derde mail: September is een ideale maand om uw conifeer te snoeien, in deze mail leest u precies hoe u dit kunt doen! (verstuurt op 1 september)
 • Vierde mail: De lente breekt weer aan! Het is belangrijk dat u nu voldoende mest geeft. (verstuurt op 1 maart)
 • enz.

Ik neem aan dat het bovenstaande voorbeeld wel duidelijk is. Een mooie bijkomstigheid is overigens dat deze mails zich ook prima lenen voor bijverkoop. Immers, de snoeischaar en mest zal men toch ook ergens moeten kopen?

Oei ik groei

Als je ouder bent heb je waarschijnlijk al wel van "oei ik groei" gehoord. Ook zij maken gretig gebruik van een autoresponder. Ze bieden je namelijk de mogelijkheid om op de hoogte te worden gehouden van de verschillende stadia van je kind.
Ook hier is het principe erg eenvoudig. Vul je mailadres, naam en geboortedatum van je kind in en je ontvangt elke maand meer informatie over het stadium waarin je kind zich die maand bevindt.
Geniaal, en niet te vergeten, geheel automatisch met een autoresponder!

Autoresponders ook voor jouw bedrijf interessant!

Autoresponder zijn voor ieder bedrijf interessant, daar ben ik van overtuigd. Over elk onderwerp is een waardevolle cyclus te maken. Denk dus niet te snel dat het voor jouw business niet werkt. En als je twijfelt of wil dat andere lezers hier ook eens over nadenken: zet het onderwerp van je bedrijf hieronder in de reacties (en wie weet komen we wel met een geniaal idee voor een autoresponder ;-)).

Autoresponder software: welke gebruiken?

Er zijn verschillende programma's min of meer vooral gericht op het autoresponder gebeuren. Bijvoorbeeld een Aweber (heel lang klant geweest daar) of Mailchimp. Beide zijn uitstekend geschikt om in te zetten als autoresponder (en beide zijn niet uit Nederland/België).
Echter tegenwoordig heeft de meeste e-mailmarketingsoftware een autoresponder mogelijkheid, zij het eventueel onder een andere benaming.
Wil je dus weten of jouw e-mailmarketingsoftware deze optie heeft? Laat de leverancier dan even dit artikel lezen en hij of zij zal je prima kunnen vertellen wat er mogelijk is.
Heb jij nog leuke voorbeelden van autoresponder, vragen over dit onderwerp of inspiratie nodig voor jouw bedrijf? Laat hieronder dan een reactie achter!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Is een mooi iets inderdaad. Zeker als er onderhoud van pas komt bij de producten, maar qua aqcuisitie lijkt het mij lastiger te gebruiken, omdat het dan echt onder de treffer spam valt.

 2. Hoi Stefan,
  Spam is ongewenste e-mail. Je moet er dus voor zorgen dat de e-mails gewenst worden door continue nuttige informatie te mailen.
  Hierdoor gaat de ontvanger je steeds beter leren kennen en vertrouwen, waardoor het makkelijker is om een aanbieding te versturen voor dat ene probleem dat die persoon heeft.

 3. Heeft iemand een idee voor een cyclus ten behoeve van een home Exchange site allereerst om mensen lid te laten worden en vervolgens om te zorgen dat ze regelmatig gebruik maken van de ruil mogelijkheden. Ook staat er een blog/ forum op de site waar de bezoekers informatie en tips kunnen uitwisselen.
  Alvast dank hiervoor!

 4. Dag, ik kom ARP-Reach niet tegen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom, heb je daar een reden voor?
  Verder: leuke, toepasbare blogjes. Doorgaan!
  Met hartelijke groet,
  John Vrakking | In één keer goed!

 5. Beste Karel,
  Zou je het kunnen gebruiken voor een affiliate website zoals de mijne (link in naam)? Ik heb nog geen idee hoe ik dat zou moeten implementeren en of het wel van waarde zou zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Moos

 6. Mooi artikeltje, wij zetten de pro's en cons op een rijtje op onze site.
  We hebben er nu 4 doorgelicht.. de rest volgt 🙂
  Als je nog op- of aanmerkingen hebt.. graag 🙂

 7. Ik verkoop(op korte termijn) supplementen abonnementen. Wat voor emailresponder zou ik hierop kunnen zetten? Iedereen ontvangt elk kwartaal automatisch een nieuw potje pillen!

 8. Hallo, als ik een reeks / serie automatisch wil laten versturen welke kan ik het beste nemen. De bedoeling is dat men zich via Facebook kan inschrijven en dan gedurende 10 weken 1 x per week een mail krijgt.
  Alvast bedankt voor de reactie.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top