4 tips voor een optimale Facebook fanpage

5 juni, 2013

Het is altijd goed om af en toe even stil te staan en te bekijken hoe het ervoor staat met de verschillende social media pagina’s die je een tijd terug hebt aangemaakt. Grote kans dat er al een aantal updates zijn geweest waar je nog niets mee hebt gedaan!

Hoelang is het bijvoorbeeld geleden dat je een Facebook bedrijfspagina hebt gemaakt? En niet algeheel onbelangrijk: het profiel hebt geüpdatet volgens de laatste ontwikkelingen en features?

In dit artikel vind je 4 tips voor het updaten van je Facebook fanpage. Dan kun je er zeker van zijn dat je optimaal en effectief gebruik maakt van je pagina.

#1 Optimaliseer de omslagfoto

Onlangs zijn de voorwaarden voor de omslagfoto’s (stilzwijgend) gewijzigd en zelfs een stuk  minder streng geworden. Het was namelijk niet toegestaan om calls-to-action op te nemen in de omslagfoto. Nu is daar echter niets meer over terug te vinden in de voorwaarden. Dit is het enige segment over de omslag:

FB omslag richtlijnen

Enige echte “regel”: Omslagen mogen geen afbeeldingen bevatten die voor meer dan 20% uit tekst bestaan. Social Identities heeft een handige tool om het % tekst te berekenen.

Dit betekent dat je de omslagfoto kunt gebruiken om je website en een call-to-action te promoten. Denk aan verschillende omslagen voor bijvoorbeeld events, downloads en speciale acties op jouw website. Dit is op het moment onze “standaard” omslagfoto (met daarin de call-to-action om onze pagina te liken):

FB Karelgeenen.nl omslag

Hebben we een speciale actie of download beschikbaar, dan zullen wij hiervoor ook onze Facebook omslagfoto gaan gebruiken!

#2 Evalueer de profielfoto

Er zijn een heleboel mogelijkheden om je profielfoto en omslagfoto in elkaar over te laten lopen. Wat natuurlijk een erg mooi plaatje kan zijn, maar vergeet niet dat de profielfoto langs ieder bericht komt te staan. Dus ook op zichzelf een goede en herkenbare afbeelding moet zijn die bijdraagt aan de branding van je merk.

Mashable gebruikt een heel erg simpele afbeelding, maar dit zorgt juist voor goed herkenbare posts:

Mashable post

Tip: gebruik voor een goed resultaat een vierkante afbeelding van 180 x 180 pixels, Facebook zal deze automatisch verkleinen naar 160 x 160 pixels.

#3 Sta fans toe om te reageren op fans

Sinds maart is het mogelijk om gericht op een reactie onder een post te reageren zonder gebruik te maken van @gebruikersnaam in een reactie, maar door te klikken op “reageer”.

 FB post beantwoorden

Dit maakt het voor fans nog makkelijker om deel te nemen in een discussie en overzichtelijker om te volgen voor paginabeheerders ;-).

Instellen gaat als volgt:

1. Ga naar Instellingen bewerken in het Administratiepanel op de pagina.

Instellingen bewerken FB

2. Kies vervolgens voor  “Toestemmingen beheren” en vink “Antwoorden toestaan op reacties op mijn pagina” aan en sla de wijzigingen op.

 Reacties toestaan FB

#4 Gebruik een custom Facebook-URL

Heeft jouw Facebookpagina nog steeds een url met een hoop cijfers erin? Dan is het tijd om een aangepaste URL te maken.

Let op: je kunt dit maar 1 keer aanpassen, dus denk even goed na voordat je iets kiest!

Een custom Facebook URL maakt het een stuk makkelijker om klanten op de hoogte te brengen van je fanpage.
Nog een kleine tip: je kunt gewoon fb.com/gebruikersnaam (bv. fb.com/karelgeenen.nl) in je adresbalk intypen in plaats van facebook.com/karelgeenen.nl helemaal voluit te moeten schrijven.

Welke features ga jij als eerste toepassen? Of was jij al helemaal up-to-date? Laat een reactie achter!

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Dag Lianne,
  Zou je mij je gedacht kunnen geven i.v.m. de custom FB url. Is het hier ook wijsheid om rekening te houden met bepaalde zoekwoorden?

  1. Hi Dominique,
   Met het maken van de custom FB url zou ik aanraden om bv. je merknaam te gebruiken. Niet alleen makkelijk te gebruiken in je communicatie, het zorgt ook voor eenheid in je online identiteit.
   Het is niet handig als je voor ieder social media kanaal een andere naam gebruikt. Dan zal de doelgroep je ook niet makkelijk kunnen vinden!

 2. Bedankt Karel voor de goede tips en verhalen die je plaats daar heb ik echt heel veel aan. Ik werk zelf ook veel met mijn fanpage en door deze artikelen snap ik er meer van en kan ik er meer rendement uit halen.
  Groeten Lucy

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *