5 redenen waarom Google je pagina's niet indexeert

5 maart, 2010

Regelmatig ontvang ik wanhopige mailtjes met de volgende vraag:

Een tijdje geleden heb ik mijn website online gezet. Maar wanneer ik zoek op "¦ dan worden mijn pagina's niet in Google gevonden.

De strekking van dit soort vragen is dus eigenlijk, Google vertoont mijn pagina's niet. De redenen hiervoor kunnen uiteenlopend zijn, en in dit artikel ga ik er verschillende behandelen.

Niet geïndexeerd of"¦

Vooraleer we kunnen weten wat er aan de hand is zullen we eerst moeten weten of dat je pagina's zich wel in de index van Google bevinden. Grofweg zijn er twee redenen waarom pagina's niet worden vertoond bij een zoekopdracht:

 1. De pagina's worden wel gevonden voor een bepaalde zoekopdracht maar staan ergens op plaats 500 (met andere woorden, ze zijn er wel maar ze staan op een niet noemenswaardige positie)
 2. De pagina's zijn niet geïndexeerd.

In dit artikel gaan we het over het tweede punt hebben, wanneer je pagina's dus niet zijn geïndexeerd.
Om nu te controleren of je met punt 1 of punt 2 te maken hebt voer je de volgende zoekopdracht uit:

site:www.jedomeinnaam.nl

Je ziet dan in principe alle pagina's die door Google zijn geïndexeerd. Wanneer hier niet de pagina's tussenstaan die jij er wel graag tussen zou willen hebben is er dus iets aan de hand.

Reden 1: Google heeft je website nog niet gevonden

Zeker wanneer je website net in de lucht is kan zich deze reden voordoen. Google heeft je website simpelweg nog niet gevonden. Hoewel Google tegenwoordig snel is met het vinden van nieuwe sites hoeft dit zeker niet altijd het geval te zijn.

Oplossing

Zorg ervoor dat Google je website kan vinden. De beste manier om dit te doen is door op een andere website (liefst eentje die veel door Google wordt bezocht) een link te plaatsen naar je nieuwe website. Google bezoekt de andere website, treft daar de link aan naar je website, volgt deze, en ontdekt jouw website.

Reden 2: In de Google Sandbox

Hoewel Google nooit het bestaan van deze filter heeft toegegeven kunnen we er ondertussen rustig vanuit gaan dat deze bestaat. Het principe is heel eenvoudig. Google wil dat nieuwe websites zich eerst bewijzen, voordat ze een prominente plaats in de zoekresultaten krijgen. Daarom kan het zo zijn dat wanneer je nieuwe website eerst goed wordt gevonden, en dan plots niet meer zichtbaar is in de zoekresultaten. Dit euvel dit zich dus voornamelijk voor bij nieuwe websites.

Oplossing

Helaas, hier is weinig aan te doen. Er is verder ook weinig aan de hand, buiten het feit dat je een periode niet wordt gevonden. Wanneer je gewoon verdergaat met het promoten, uitbouwen en optimaliseren van je website komt het allemaal goed.

Reden 3: Google kan niet bij alle pagina's

Google ziet bijvoorbeeld wel je homepage maar niet de dieperliggende pagina's. Hier zit je meestal met een crawl/navigatie probleem. Google vindt wel je homepage maar komt niet tot de dieperliggende pagina's. Google vindt nieuwe pagina's meestal door interne links (denk aan je navigatielinks). Maar wanneer bepaalde dieperliggende pagina's niet juist worden gelinkt kan Google ze ook niet vinden.

Oplossing

Zorg ervoor dat je navigatiestructuur goed is opgebouwd. En nog belangrijker, zorg dat Google die interne links ook goed kan volgen (dus liefst niet verstopt in Flash of Javascript). Verder is het verstandig om pagina's zo dicht mogelijk bij het hoofddomein te houden, en ervoor te zorgen dat dieperliggende pagina's ook vanaf bijvoorbeeld de homepage worden gelinkt.

Reden 4: Je verbiedt Google om je pagina's te indexeren

Misschien een open deur, maar wel eentje om in de gaten te houden. Binnen je Robots.txt of binnen de pagina's zelf kun je namelijk aangeven dat je bepaalde pagina's niet in de index wil hebben (met de robots: noindex tag).

Oplossing

Controleer je robots.txt bestand en de pagina's zelf op de "robots: noindex tag".

Reden 5: Duplicate content (dubbele inhoud)

Tenslotte wil ik nog even het duplicate content verhaal aanhalen. Stel dat je bijvoorbeeld een webshop hebt. In deze webshop bevinden zich 1000 producten, en dus ook 1000 pagina's. Een groot deel van die pagina's heeft sterke overeenkomsten, immers de opbouw en een groot deel van de tekst is hetzelfde. Zeker wanneer je geen unieke productomschrijvingen plaatst kan zich dit voordoen.
Het probleem is dan dat Google deze pagina's als duplicate content kan gaan zien. Google vindt dan dus dat deze pagina's teveel op elkaar lijken en zegt dan eigenlijk: "waarom zou ik alle pagina's moeten laten zien, ze zijn toch allemaal hetzelfde". Met het gevolg dat er maar eentje of een aantal worden vertoond.

Oplossing

Zorg ervoor dat elke pagina op je website voldoende unieke inhoud heeft!

Conclusie

Het niet zien van je pagina's in Google kan dus verschillende redenen hebben. De voornaamste zijn hierboven vermeld. Er bestaat ook nog een mogelijkheid dat je een penalty hebt gekregen van Google, en dat je dus gestraft bent. Voordat je het daar achter gaat zoeken adviseer ik je dus om eerst het bovenstaande op te lossen. Succes!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Goed artikel Karel, nuttig voor je eigen klanten als uitleg.
  Wat ik ook heb meegemaakt is dat alle links op de homepage een Nofollow tag hadden. Toen deze eruit was gehaald werden alle pagina's geïndexeerd. En nee, ik heb niets anders gedaan.

 2. Het is zeker mogelijk om snel uit de Sandbox te komen. Hier zijn diverse strategieën voor. De eenvoudigste is veel nieuwe content maken en deze promoten. Kun je binnen een paar weken de Sandbox achter je laten.

 3. Duplicate content komt vaak voor, zie het binnen een bepaalde branche erg vaak
  Een goede sitemap (dus pagina structuur) geeft binnen een paar klikken de gehele pagina weer, dus voor google interessant/ makkelijk om te indexeren

 4. Wat duplicate content betreft, had ik ook dit probleem. Ik had dit toen opgelost, door een screendump te maken van de content, en deze als plaatje op meerder pagina's geplaatst.

 5. Met name een XML sitemap +Webmaster Tools kunnen veel inzicht geven in wat wel en niet is geïndexeerd (en het is ook positief richting Google). Een gewone sitemap helpt trouwens ook want het is toch een extra link naar iedere pagina, ook de dieper liggende. Echte wonderen doet dit echter ook weer niet.
  Via "&filter=0" kan je trouwens zo zien of je niet wordt vertoond vanwege de duplicate content filter.

 6. Een van je artikelen binnen je content op een socal media site posten levert meestal binnen een uur al resultaat op.
  Nuij.nl, ekudos.nl of zelfs msnreporter.nl kunnen het probleem snel verhelpen. Dergelijke grote sites worden kennelijk vanwege het veranderende karakter vrijwel permanent gecrawld door Google.

 7. Betreffende puntje 1 is de snelste manier om even een wordpressblog aan te maken. Daar een linkje naar je site in plaatsen die je geïndexeerd wil hebben en in no time is hij in google terug te vinden.

 8. @Hypotheek Deventer: Inderdaad, ik blijf me er wel over verbazen dat nujij geen nofollow code gebruikt. Het is voor korte tijd, maar je staat wel even op de homepage van een PR7.

  1. Misschien een vraag die karel wel weet. Hoelang moet je op een pagina staan eer google de link ook kan waarderen. Wordt de link met 1 crawl al getelt of moet de link er minimaal in 3 crawls voorkomen? Zijn hier gegevens over bekend? Zoals maarten al zegt sta je nooit lang op die pr7 pagina.

 9. Wederom goed en duidelijk artikel.
  Een aantal andere redenen waardoor de site mogelijk niet geindexeerd wordt zijn volgens de Bing webmaster tool (zal ook wel voor Google gelden):
  Long Dynamic Url:
  Bing has flagged these URLs as having exceptionally long query strings, which we believe might lead our crawler into an infinite loop trying to crawl all the potential combinations, and may also contain duplicate content. We recommend you use this report to identify URLs that you may want to shorten and resolve these issues.
  Malware Infected:
  Bing has determined there is a high likelihood these pages contain malicious code that could damage a user's computer. For that reason they are being omitted from search results.

  1. Volgens mij hoef je er maar 1 keer te staan tijdens het crawlen. vervolgens (voor Google) geldt de link zolang je zelf nog niet ge herindexeerd bent. Het valt mij telkens op dat iedere keer mijn backlinks veranderen als Google weer langs is geweest.
   Waarschijnlijk zal op dat moment gecontroleerd worden of de link er nog is. zo niet dan telt hij niet meer mee.
   Sorry Karel dat ik even voor mijn beurt praat.

  2. Interessant vraagstuk.
   Wanneer we gaan kijken naar de waarde van een dergelijke link dan moeten we concluderen dat dat niet veel is. Immers, de link is na een korte periode ook weer verdwenen. Google weet dit ook, en Google kennende zullen ze dergelijke links dus ook niet zwaar meetellen. Verwacht dus niet dat je op deze manier gemakkelijk hoge pageranklinks kunt scoren.

  3. Er praat hier niemand voor zijn beurt Marc. Dit is een open platform en ik ben alleen maar blij als mijn lezers reageren op anderen, graag zelfs! Ik heb gereageerd bij Internet Tilburg, moest je mijn mening willen weten :-).

 10. Zo heb ik vaker andere soorten problemen met Google, soms kan ik ze zelf oplossen en soms ook niet.
  Ik heb tijden gehad dat de index van gedichtenstad alleen werd geindexeerd en de subpagina's niet, daarna was het andersom. (weken of maanden achter elkaar)
  Met vanavond.tv sta ik regelmatig in de top 10 op tv gids, maar er zijn ook met enige regelmaat momenten dat hij gewoon ineens spoorloos is in de top 50 op dat keywords, en bijvoorbeeld 6 dagen later staat hij er weer even (periodes zijn heel wisselend).
  Goed ook met het indexeren van diepliggende pagina's heb ik problemen, sinds 1.5e maand actief mee bezig.. Kom al een eind verder maar nog niet ver genoeg. Wel in webmaster Tools van Google duidelijk alle urls toegevoegd, speel veel met interne links, allemaal unieke content maar het wil nog niet helemaal.
  Daarnaast is dit mijn eerste reactie, absoluut complimenten voor dit blog, ik hoop dat je lang door blijft gaan Karel, vaak zie je dat de blogs stoppen terwijl het zo leerzaam en leuk is om te lezen (actuele informatie).

  1. Als je website soms uit de zoekresultaten is verdwenen, dan kan ook een reden zijn dat je website soms erg traag is of in het ergste geval zelfs even offline op het moment dat de Google-bot langs komt. Niet alle hostingproviders zijn zo betrouwbaar als dat ze lijken of zelf zeggen. Vooral de prijsstunters hebben nog wel eens overbelaste servers of slechte uptimes.

 11. Karel,
  Ben benieuwd wanneer je punt 1 gaat oppakken 🙂 "De pagina†™s worden wel gevonden voor een bepaalde zoekopdracht maar staan ergens op plaats 500 (met andere woorden, ze zijn er wel maar ze staan op een niet noemenswaardige positie)"

 12. Ik denk dat je ook nog een punt vergeet dat steeds belangrijker wordt namelijk regelmatig updaten van de website, want websites met veel nieuws worden steeds sneller geïndexeerd en komen hoger in google, terwijl sommige oude websites helemaal wegzakken.

 13. Nog niet gevonden worden, reden 1, kan lang duren en voor veel onnodige onrust zorgen. Ook met een paar goede links naar een nieuwe site. Reken 3 tot 4 weken voor volledige indexatie van alle pagina's, plaatjes volgen nog 2 a 3 weken later. (Ben 6 weken geleden een blog gestart en de plaatjes zijn nog steeds niet geïndexeerd, maar weet inmiddels dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken).
  Karel, complimenten hoor, ik kom regelmatig even langs op je blog.

  1. Hmmm, meer dan 2 weken later. Blog is goed geïndexeerd, maar plaatjes nog steeds niet, en er is ook nog geen pagerank toegekend. Iemand enig idee hoe lang dat nog gaat duren? Of doe ik misschien toch iets fout?
   Onderbuikgevoelens als posten op NuJij (schuldsaldoverzekering) zijn bijna altijd terecht.
   Hoe een website is opgebouwd, de paginastructuur, sitemaps, diepliggende pagina's, afdelingen, interne links, lijndiagrammen enz. het heeft allemaal invloed op de indexering. Ik denk dat labels (tags) de toekomst zijn. Geen structuren meer, je plaats alles gewoon met een label, en de chaos wordt geordend door die labels (die dan bijvoorbeeld door een tagcloud worden weergegeven). Ik zou jou, Karel Geenen, daar graag eens een boompje over zien willen opzetten! Ik denk echt dat dit onze toekomst is. Tags scoren goed bij google. Het is de nieuwe manier van ordenen. Informatie zoek je ook niet meer alfabetisch op in een encyclopedie of op categorie in een bibliotheek.

  2. Hoi Karel,
   Ik moest even zoeken, maar hier roep ik het voor het eerst, dat structuur er niet toe doet :-). Realiseerde me gisteravond laat na de twitterdiscussie, dat dat de allergrootste mythe is, dat een website een structuur moet hebben om te scoren bij Google. Ik zal het binnenkort eens proberen uit te leggen, met een goed werkend voorbeeld erbij :-).
   Als ik tijd over heb -> schoorsteen moet ook roken hier. #SEOpraat vind ik ontzettend lollig om te doen maar levert geen brandstof voor mijn schoorsteen.
   Heb daarom mijn anchor even aangepast. Ja, ook de link die eronder ligt, anders ziet Google verschillende woorden die naar dezelfde pagina verwijzen, grinnik.
   Groet!

 14. Zorg in ieder geval voor voldoende goede links, dan wordt je pagina vanzelf gevonden. Neemt niet weg dat de andere redenen je pagina weg kunnen halen uit de zoekopdrachten. Maar als je site goed is opgezet moet dat geen probleem zijn lijkt me

 15. dank je karel voor dit artikel. een vande vele waarvan ik leer via jouw website. Jouw arikel gaat over google en over de reene waardoor je niet geindexeert word. Weet je ook waarom bij bing pagina's niet worden geindexeerd?
  Johan

 16. Een website van mij zit in de google sandbox. Ik scoorde binnen de 3 weken op alle veel gezochte keywords op pagina 1 en haalde zo nette bezoekersaantallen en inkomsten, maar sinds maandag sta ik nergens meer. Enkel mijn indexpagina staat nog in google, alle andere resultaten zijn weg 🙁
  Kan het posten van berichten op nujij (met de begintekst uit mijn berichten) hier ook voor iets tussenzitten?
  Bij bing sta ik op nummer 1 🙂

  1. Mijn ervaring met NuJij is dat dit eerder negatieve dan positieve invloed heeft op je eigen positie in de zoekresultaten. Google weet ook wel dat iedereen daar kan plaatsen wat hij wil en hecht daarom weinig waarde daar aan. Ook al heeft de homepage een pagerank7, dat wil niet zeggen dat alle achterliggende pagina's dit ook hebben.

 17. Zie mijn verhaal "een mailtje aan Matt" de site waar ik in dat artikel over schrijf floepte een tijdje in en uit de sandbox. Weekje weg, paardagen zichtbaar, paar dagen weg enz.
  Vermoedelijk is er toch een (kleine) wijziging in de manier waarop veel links van (vermoedelijk) lage waarde worden gezien.
  Ook ik heb voor die site veel comments, social media, guestbooks enz. gebruikt. De massa aan links die dan in korte tijd ontstaat wordt afgestraft. Althans dat vermoed ik.
  Ook die site doet het erg goed in Yahoo, Bing en overige zoekmachines, alleen Google gooit hem er elke keer in en uit. Kan natuurlijk ook te maken hebben met de leeftijd van het domein.
  groeten Marc

 18. Het toevoegen van een xml sitemap in Google Webmaster tools heeft bij mij er al enkele malen voor gezorgd dat pagina's die dieper lagen, wel geindexeerd werden.
  Verder een leuk artikel, maar redelijk basic.

 19. Waw, eindelijk een goeie blog waar duidelijke problemen aan bod komen en beantwoord worden! Schitterend.
  ik ben een beetje ten einde raad wat mijn website betreft. Het heeft mij heel wat tijd en werk gekost om de eerste pagina geïndexeerd te krijgen. Nu merk ik echter dat ENKEL mijn eerste pagina geïndexeerd is. Deze staat nu ruim 2 maand online en nog zijn de onderliggende pagina's niet gevonden. Ik gebruik nochtans heel gewone textlinks en vanaf de index kom je meteen op 3 onderliggende pagina's die verder onderverdeeld worden met links.
  is er iemand die mij kan helpen? Ik word stilaan hopeloos 😉
  klein detail, mijn website is in php maar er is geen variabele context...

 20. Beste mensen,
  Ik ben sinds februari gestart met een nieuwe site http://www.SolliciterenMetSucces.nl. Volgens mij volledig Google vriendelijk opgebouwd. Nu werd de site heel snel geindexeert en klom deze langzaam aan naar de eerste pagina van Google. Vervolgens ben ik gaan A/B testen met Adwords. Toen zakte mijn site ineens enorm in de organische resultaten. Vervolgens klom ik weer op tot afgelopen weekend waarin ik behoorlijk wat organische bezoekers en aanmeldingen kreeg. Sinds vandaag ben ik wéér helemaal terug gevallen!!!!! Balen!!!! Wat doe ik verkeerd. Keyword density is niet veranderd en maximaal slechts 3%. Linkaanvragen doe ik gedisciplineert en best veel. Geplaatste links (diversiteit aan pageranks van 0 tot 6)ongeveer 5 per week + advertenties op marktplaatsen. Is dit te veel?
  Kan iemand mij helpen?
  Groeten,
  Bastin
  SolliciterenMetSucces.nl

 21. Ik zit met het volgende probleem me website komt maar niet in google.Maar met me oude domein naam stond die er binnen 1 dag in, me website is het zelfde gebleven alleen andere domein en deze door laten linken naar me website.
  Wat moet ik veranderen om deze wel in google te krijgen.

 22. Ik heb een nieuwe website gelanceerd een ruime drie maanden geleden. Druk bezig geweest met artikelen plaatsen zodat er een unieke website ontstond. optimialisatie heb ik in het begin gedaan en er voor gezorgd dat de wordpress installatie goed in elkaar steekt.
  Verder weinig gedaan aan linkbuilding. Mijn belangrijkste focus was/is het plaatsen van content. En Google pakte het tot 28 juli prima op. Bezoekers aantallen stegen per week met 50% hoofdzakelijk zoekmachine verkeer. Indexeren deed Google ook super goed en binnen een twee uur zaten nieuwe artikelen in de SERP
  Nu sinds 28 juli ben ik als een gek in de SERP gekelderd met een zoekmachine afname van 95%. zoek ik op anglermaps dan sta ik wel hoog genoteerd maar op de zoektermen waar ik eerst heel goed op scoorde al ik nu helemaal weg of ben ik er helemaal uit.
  Nieuwe artikelen worden slecht geindexeerd hoewel google nog steeds vaak spiderd. zoeken op geoptimaliseerde pagina titels in google geeft me ook niet meer weer in de SERP of een belachelijk lage positie.
  Ik ben er echt super zuur van.
  Is dit een gevalletje Sandbox (reden 2) Of heb ik toch iets verkeerd gedaan in de ogen van Google?
  Wat moet ik doen? gewoon uitzitten en met goede moed verder gaan met de website?
  Een vertwijfelde webmaster.

 23. Denk gewoon een penalty. Om mij overigens onbekende reden.
  Google eens op "Penalty checker" en vul je url eens in op 1 of meerdere van de websites die dan tevoorschijn komen.
  Het zou mij niet verbazen.
  "Over"optimalisatie zou een factor kunnen zijn. Kijk eens naar je keyword density.
  Groeten Marc

 24. Mmm...
  Daar uit blijkt een -30 penalty...
  Nu lees ik wel dat dergelijke penalty checkers niet werken.
  In elk geval heb ik de veel gebruikte term viswater en visstek uit de titels en url gehaald. Nog een keer bij de checker gekeken en nu heeft de website geen penalty...
  Blijkbaar wordt inhoud van de website gechecked.
  Ik ga verder op onderzoek.

 25. vandaag even ingelezen op labels. Lijkt mij niet zo interessant.
  - De waarde van de anchortekst vervalt.
  - Een extra tag pagina maken.
  - Allerlei categorieën aanmaken.
  Als dit allemaal geautomatiseerd is via bijv. een blogprogramma is het wellicht wat,.. voor diegene die niet weet hoe die zelf goede onpage optimalisatie moet maken of er gewoon geen zin in heeft.
  Volgens mij kun je om je bezoeker te helpen ook gewoon 1 van de verbeterde (laatste versie) pagina zoekboxen van G. op je site zetten.
  Er zijn ook mensen die er geheel anders over denken:
  http://lorelle.wordpress.com/2005/09/09/categories-versus-tags-whats-the-difference-and-which-one/

 26. Label=tag=categorie in mijn verhaal. Je hoeft dus geen extra tag pagina of allerlei categoriën aan te maken
  Een blogprogramma sorteert i.h.a. chrologisch en kun je verder ordenen dmv tags. Dit is precies de organisatie-structuur die ik bedoel!
  Je kunt nog steeds gebruik maken van een anchortekst. Alleen de manier waarop je een pagina, product, bericht of wat dan ook aanroept is anders, namelijk met behulp van labels ipv een vast adres.
  Ahum, een bericht uit 2005?

 27. Hallo
  Ik weet niet of ik hier de juiste vraag stel, maar mijn website stond 8 jaar lang aan de top met ieder zoekwoord op een nr 1 positie. Totdat vorige maand begin september alles opeens op een 70e plaatst stond, dus van pagina 1 naar pagina 7. Ook was mijn ranking van 4 naar 0 gegaan. Wat ik verkeerd heb gedaan of doe weet ik nog steeds niet. Ik schrijf mijn teksten zelf, maar mijn teksten worden hier en daar nogals eens overgenomen. Ik heb mijn teksten dus maar weer geoptimaliseerd, alles even gecontroleerd op dode links. Maar ik kan niets verkeerds vinden. Het lijkt er dus sterk op dat ik een penalty 3 of 5 heb. Heb dus een heroverweging gedaan, en kreeg netjes een mail terug, dat mijn pagina opnieuw gecontroleerd was, en als ik nog vragen had, ik de webmasterhulp door moet lopen. Maar wat er nu aan de hand is weet ik nog niet. Ik weet dus ook niet of mijn pagina nu wel of niet goed is. Het rare is dat hij al die jaren als goed is gezien, ik weinig drastische veranderingen heb gedaan, en opeens is alles niet goed meer. kan iemand iets ontdekken wat drastisch fout is in mijn site. En is dit niet zo, komt het dan automatisch weer goed. ik stel deze vraagliever hier als op het google forum, want daar kreeg ik meteen een overdonderd geweld over me heen, omdat er een oude teller van netstat op zat. En hoe ik kon weten zonder teller dat ik mionder bezoekers had. nou daar heb ik niet meer op gereageerd, want de discussie ging niet meer over de ban of penelty en fouten, maar over de teller.
  Jille

  1. Dag Jille,
   Ik begrijp de uitspraken wel voor wat betreft de teller op je website. Daar zijn tegenwoordig veel betere programma's voor, zoals Google Analytics (ook gratis en veel sterker).
   Wat bedoel je trouwens met een 3 of 5 penalty?
   Ik zou eens gaan zoeken in je webmaster hulp tools, en een reconsidaration request aanvragen, en alles duidelijk aan hen uitleggen.

 28. Nagaan of er op de pagina "trouwsites" links naar pagina`s met een penalty staan. Deze gewoon verwijderen.
  Alles wat overblijft op nofollow zetten.
  Evt. de link naar "trouwsites" ook op nofollow zetten. Op die manier blijft er meer juce over voor jouw eigen homepage.
  Groeten Marc

 29. Ja over die no-follow zijn de meningen nogal verdeeld. ik heb dit eens uitgeprobeerd met een andere pagina, die zakte opeens drastisch door de no-follow tags. Ik heb geen betaalde links in mijn site, dus zou ook geen no-follow hoeven te gebruiken. maar ik denk dat dit ook geen reden is voor een penalty. Er moet iets anders aan de hand zijn, MAAR WAT!!

 30. Maar bedoel je nu op iedere pagina uit de footer ?? als ik een categorie b.v. bruidsmode heb, heb ik meer links van bruidsmode in de footer staan, dit heb ik overigens pas gedaan, nadat ik die penalty kreeg.

 31. FF wat gegoogled, maar ik kom niets tegen waarin staat dat je je footer niet mag gebruiken voor teksten en of links. Het zijn mijn eigen interne links die ik gebruik.
  Citaat uit google
  Regelmatig onderschatten webdesigners de kracht van een footer onderaan een webpagina. Een footer is meestal het laatste waar bezoekers naar kijken en dus ook het laatste waar veel webdesigners aan denken. Een footer kan echter de kers op de taart zijn voor een creatief en goed ontwerp. Bovendien kan je vaak waardevolle informatie onder in de footer plaatsen

 32. Ik heb er op dit moment geen teller meer op staan, zie in mijn webmasterhulp genoeg. Ik heb mijn links doorgenomen op bad neighbourhoods, die had ik ook niet. Heb dus een heroverweging ingedient, zoals ik zei, ook mail van terug gekregen dat ze de site opnieuw hebben gecontroleerd, en als er nog vragen zijn, ik de hulpprogramma's moet nagaan. Ja ik heb het eindeloos nagegaan, maar kan echt niets verkeerds ontdekken. Vandaar of iemand nog een suggestie heeft, wat er in godsnaam verkeerd zou kunnen zijn. Ik ben ook niet echt een seo expert, maar heb deze website 8 jaar geleden gemaakt voor het plezier. Omdat ik zelf in de trouwbranche heb gezeten. ja en van het 1 komt het ander. Maar ik weet niet hoe google oordeelt. Wel zie ik in Google.be als je zoekt op pagina's uit belgie, zulke onrelevante dingen staan op het gebied van trouwen met al zijn categorieen, dat ik denk, hoe moet een bruidspaar nu IETS kunnen vinden in Google.

 33. @jille google is in de loop der tijd anders gaan waarderen. Met name recente en actieve links naar je site zijn van belang. Recent, dat zijn links in de sociale media, actief zijn links waar veel op geklikt wordt. Ik heb zelf ook een 8 jaar oude site (www.artoek.nl), waar heeeeeeel veel linkjes naar toe gaan, die was ook ineens gezakt van pagerank 4 naar 3.
  Als je nog steeds gevonden wordt zit je i.i.g. niet in de sandbox.
  @makelaar Ik heb nog een 2e stukje over labels geschreven. Er zijn er velen die niet begrijpen wat ik bedoel..... @karel??
  http://kijkeven.blogspot.com/2010/10/labels-versus-hierarchie.html
  Het allerbelangrijkste is dat je schrijft voor bezoekers. Je zou eigenlijk geen rekening moeten houden met google. Google is continu bezig met verbeteren van zijn zoekalgoritmes, het voor de gek houden van google werkt eventjes (schrijven voor zoekmachines), maar wordt altijd ontdekt en afgestraft. Dit is weer een leuke nieuwe afstraffing van google. Google straft hier de mensen die omschrijving gebruiken om vol te plempen met zoekwoorden.
  Via twitteraccount van Conk_nl
  Breaking: Google herschrijft titles op webpages als ze niet optimaal zijn! #heh? (Zie reply van Google's John Mueller) http://bit.ly/an9UwO

 34. hallo martine
  Zoals ik al vertelde, ben ik niet zo seo gericht, en schrijf dus ook voor de bruidsparen. Maar google vraagd er wel om!!!. Ik heb mijn pagina wel altijd up to date gehouden, en steeds weer nieuwe items geplaatst. Maar kijk 1 plaatst in pagerank dalen oke. maar van 4 naar 0 is toch wel drastisch. En met alle categorieen van een 1 naar 70e is ook zeer drastisch. Dus mijn vraag is dan. Wat wil google, seo geoptimaliseerde pagina's, of gewoon een mooie website waar een bezoeker nuttige informatie kan halen. Ik ben in ieder geval de weg kwijt met google. Dit ook met het aantal links waar ze om vragen, eigenlijk absurd. Jou concurenten plaatsen je n.l liever niet. En 2 way links schiet je ook weinig mee op. Laat Google nu onderhand maar eens echt gaan kijken naar relevantie in zijn site.

 35. @Jille,..
  Bedoelde met de footerlink alleen die link die naar een pagina gaat met een aantal andere trouw-sites.
  Dit soort link, op welke plaats dan ook, was bij mij het probleem. op die pagina stonden te veel geruilde links en/of links naar pagina`s met een penalty.
  Het duurt meestal wel even voordat je een verschil in de serp`s gaat zien.
  Het blijft een kwestie van proberen.

  1. Ps. Je staat er wel mee op de felbegeerde nr.1 spot. Het kan zijn dat dit er ook mee te maken heeft. Het optimaliseren op foute spelling wordt meen ik niet zo erg gewaardeerd door G. Doorday het er meerdete malen onder elkaar staat kan het best eens overkomen als expres hedaan.

 36. Hoi goed dat je het opmerkt !! dit is pas gebeurd al voor de zakking, zijn nieuwe categorieen die ik net heb aangemaakt. Is gebeurd in kladblok, met de regels onder elkaar plaatsen. De terug zakking was hiervoor al.

 37. dan heb ik nog een vraag voor jullie! waarom indexeert google mijn facebookpagina niet?
  ik heb de pagina vastgelegd http://www.facebook.com/walkaboutcafe
  heeft vele fans en is al 2 jaar in de lucht
  alle andere facebookpagina's vind hij wel meteen. alle verenigingen die bij ons aangesloten zitten en ons bij de favorieten heeft staan indexeert ie wel bij de top 5.
  rara hoe kan dat en wie kan mij hierbij helpen?
  Groeten Dirk

 38. Groot onzin verhaal dat duplicated content.
  Dit schrijft google zelf:Heb ik †œduplicate† content? Ontvang ik hiervoor een penalty? Wat kan/moet ik hieraan doen?
  In verreweg de meeste gevallen betekend het hebben van dubbele content op je site niet dat je site een penalty riskeert. Lees het volgende artikel (alleen in het Engels), maak je je nog steeds zorgen dan kun je meer lezen in de volgende artikelen.
  Dealing with duplicate content
  Duplicate content caused by URL parameters
  Duplicate content caused by scrapers
  Reunifying duplicate content
  Over het algemeen hoef je dus geen zorgen te maken over dubbele content op je website. Wel kun je aan Google duidelijk maken welke URL met dezelfde inhoud je voorkeur geniet en je zou willen weergeven in Google's zoekresultaten. Hiervoor kun je gebruik maken van het rel="canonical" link element waarmee je de voorkeur URL kan aangeven.
  Een andere methode is het gebruik van 301 omleidingen die verwijzen van de pagina's met dubbele inhoud naar de voorkeurspagina met dezelfde inhoud. Beide methodes werken voor zowel dubbele content binnen 1 domein als voor dubbele content tussen verschillende domeinen.
  Ten slotte kan je ook een voorkeursdomein aangeven in Webmaster Tools voor de weergave van je domeinnaam in de zoekresultaten en om mogelijke problemen met dubbele content te voorkomen.

 39. Beste Karel,
  Ik lees je teksten altijd graag. Erg heel leerzaam. Ik heb een vraag: hoelang duurt het tegenwoordig voordat Google oude zoekresultaten vervangt voor nieuwe?
  Uitleg: ik wil mijn artikelen overzetten van website A, waar ik een account heb en veel artikelen, naar artikelwebsite.nl. De oude zoekresultaten blijven dan natuurlijk nog een tijdje naar de oude site A verwijzen, waar de artikelen dan al weggehaald zijn. Maar hoelang duurt dit tegenwoordig? En wanneer kan ik ze online zetten om de indruk van duplicatie content te voorkomen?
  De webmaster van de oude site A werkt verder niet mee om de content op 'niet vinden' voor Google te zetten, dus daar heb ik geen hulp van te verwachten. Jammer dan, maar ik heb dus een paar vragen:
  hoelang duurt het voordat mijn artikelen weer goed vindbaar worden bij Google op de nieuwe artikelwebsite? (ik heb het met een paar artikelen uitgetest en het lijkt of ze toch al een beetje beginnen te lopen, maar ja, weet niet of die bezoekers/views via Google binnenkomen of gewoon via bezoek aan de site)
  (En ja, ik nou nou eenmaal van artikelwebsites! Voor mij werkt dat gewoon het beste.) Maar hoelang duurt het voordat de oude zoekresultaten helemaal uit het geheugen verdwenen zijn?
  En ziet Google oude cache info (in de zoekresultaten bedoel ik daarmee) nog steeds als duplicate content als ik mijn artikelen op de andere site publiceer, of kan ik de artikelen gewoon opnieuw publiceren en de artikelen deleten bij die andere site en dan er maar op vertrouwen dat Google begrijpt dat de artikelen gewoon verplaatst zijn?
  Heel erg bedankt als je zou willen reageren.

 40. hoi.al maanden geeft google de verkeerde titel weer terwijl Bing het wel goed doorgeeft.
  Er staat nog steeds Emission radio terwijl dit moet zijn florida radio..iemand een idee hoe dit komt? groetjes

 41. Beste Karel,
  Het duplicate contentverhaal, is het dan niet een idee om van de tekst een plaatje te maken, Google kan immers geen plaatjes lezen. Ik heb wel het idee dat hier dan sprake is van een lichtelijk grijs circuit, maar misschien heb jij hier meer antwoord op

 42. Sinds gisteren is onze webshop online, maar google geeft het volgende aan:
  Er is geen beschrijving beschikbaar voor dit resultaat vanwege robots.txt †“ meer informatie.
  Hoe kunnen wij dit verhelpen? Wij werken met magento.
  Met vriendelijke groet, Danielle

 43. Beste Karel,
  Naar aanleiding van dit artikel heb ik een vraagje..
  Het viel me vandaag op dat de 'home' pagina van mijn blog (sinds vandaag) niet meer door Google wordt gevonden. Wanneer ik 'blognaam nl' ingeef, verschijnen wel mijn posts en pagina's, maar de index pagina lijkt niet (meer) geindexeerd.
  Sommigen beweren dat dit komt omdat er op de index page geen unieke content staat (alleen de titels van mijn blogposts met een 'read on' button). Anderen zeggen dat Google mij afstraft omdat de naam van mijn blog in de title metatag voorkomt. Als klap op de vuurpijl maak ik in dit artikel kennis met het fenomeen Google Sandbox!
  Heb jij misschien enig idee in welke hoek ik het zoeken moet?!
  Alvast Bedankt!!

 44. Dan heb ik het idee dat ik op het moment in de sandbox zit.
  Alle berichten op de site zijn goed geoptimaliseerd voor de juiste keywords maar toch wordt ik niet meer gevonden. Zelfs de google bot komt niet meer langs.

 45. Heldere uitleg!
  Ik heb bepaalde tekst die op iedere pagina terug komt. Maar daarnaast heeft ook iedere pagina unieke tekst. Ik vraag mij daarom af of google enkele pagina's als duplicate content ziet. Want niet alle pagina's zijn geïndexeerd. Kan ik dit via een of ander manier checken?
  Groetjes Melvin

 46. Bedankt voor de tips! Ondanks de robots.txt met daarin de verwijderde disallow voor js en css, blijft de Search Console aangeven dat js en css is geblokkeerd. Daardoor zijn de productpagina's niet vindbaar. Iemand tips?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top