Remarketing voor Google Shopping met succes getest!

4 augustus, 2015

KG PraktijkcaseOp dit moment heeft Google een whitelist betà lopen in de AdWords omgeving. Komt erop neer dat je nu ook remarketing toe kunt passen voor Google Shopping campagnes.
Deze functie is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar KG Bureau kan deze al wel toepassen. Dit hebben we dan ook gedaan voor onze klanten en met succes! De kosten per conversie zijn aanzienlijk lager! 

Waarom remarketing?

Remarketing is de vorm van adverteren die ervoor zorgt dat je een bezoeker terug kunt laten keren naar jouw website, omdat hij bijvoorbeeld nog niet tot een aankoop is overgegaan.
Dit doe je door jouw advertentie te tonen op de andere websites en kanalen die deze specifieke bezoeker bekijkt. Denk bijvoorbeeld aan nu.nl.
Met zogenaamde RLSA (Remarketing List for Search Advertisements) lijsten kun je advertentiecampagnes zeer gericht (re)targetten. Denk hierbij aan een bezoeker die een bepaalde pagina heeft bezocht.
Voor iedereen is het mogelijk dit in te zetten in de Google Search (tekstadvertenties) en Google Display omgeving. Voor een selecte groep gebruikers is het nu dus ook mogelijk om deze remarketinglijsten in te zetten voor Google Shopping campagnes.

Opzet vergelijkbaar met huidige remarketing campagnes

Om een remarketing campagne op te zetten doorloop je de volgende stappen:

1. AdWords remarketing code

Genereer de AdWords remarketing code bij ‘gedeelde bibliotheek’ en ‘doelgroepen’ door op ‘remarketing instellen’ te klikken.
Schermafbeelding: remarketing instellen
Mail de instructies en de AdWords remarketing code naar jezelf of je webbouwer. Deze code moet toegevoegd worden aan elke pagina op je website, dus vóór de </body> tag.
Uitgebreide uitleg door Google

2. Remarketinglijst aanmaken

Via ‘gedeelde bibliotheek’ en ‘doelgroepen’ kun je nu een nieuwe remarketinglijst (RLSA) aanmaken.
Afhankelijk van de strategie kun je hier bepalen welke groep bezoekers die op je website zijn geweest, je apart wil bereiken met AdWords.
Uitgebreide uitleg door Google

3. Remarketinglijst toevoegen aan een campagne

Afhankelijk van de gekozen strategie kun je de remarketinglijst toevoegen aan een advertentiegroep van een bestaande of nieuwe campagne.
Schermafbeelding: remarketing lijst toevoegen aan een campagne
Uitgebreide uitleg door Google
Voor KG Bureau is het nu dus ook mogelijk om dit voor een Google Shopping campagne te doen.
Wanneer je de remarketinglijst hebt toegevoegd kun je een keuze maken tussen ‘targetten en bieden’ en ‘alleen bieden’.
Schermafbeelding: bodaanpassing of ook targetting
Door gebruik te maken van een bodaanpassing voor de remarketinglijst kun je een hoger of lager bod bieden op de advertentie.

Een voorbeeld:

Zo bieden wij voor onze klant Batterijenland.nl een hoger (CPC) bod op bestaande bezoekers (onderdeel van de remarketing lijst) t.o.v. nieuwe bezoekers. De kans op conversie van de bestaande bezoekers is namelijk groter t.o.v. de nieuwe bezoekers. Deze hebben immers hun interesse al een keer getoond.
Als herhaalaankopen minder relevant zijn, kun je bijvoorbeeld lager bieden op bezoekers die al klant zijn geworden.

Succesvolle resultaten

We hebben dit nu uitgevoerd voor verschillende klanten. De eerste resultaten zijn zeer positief te noemen.
Wij zien bij batterijenland.nl bijvoorbeeld gemiddeld een relatieve stijging van 2,3% van het conversiepercentage door het toepassen van remarketing op hun Shopping campagnes. Bij de andere klanten zien wij ook een stijging terug.
Hieruit kunnen we afleiden dat de “nieuwe methode” die Google biedt, succesvol ingezet kan worden ter verbetering van Google Shopping campagnes.
Wij zijn in ieder geval overtuigd en hopen dat Google dit snel voor iedereen uitrolt. Zorg er dan voor dat je er in ieder geval snel bij bent! Zoals je ziet levert dit voordeel op.
Hulp nodig met remarketing? Neem dan gerust contact met ons op of laat hier je reactie achter.
 

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

  1. Interessant artikel! Ik heb gelijk contact op genomen met mijn AdWords rep bij Google (US) maar ik kreeg te horen dat er geen beta bestaat i.c.m. Remarketing voor Google Shopping ads. Ze zei dat er alleen Dynamic Remarketing en TrueView ads mogelijk zijn voor Google Shopping.

  2. Ik ben wel eens benieuwd naar de top-10 websites waarom de advertenties hebben gedraaid, want mijn ervaring is dat het display netwerk amper aansprekende websites heeft.

  3. Hoi Marcel, wat betreft remarketing for display is het wel degelijk mogelijk om aansprekende websites te vinden in het Google Display netwerk, dit vergt wel goede optimalisatie op basis van jouw doelgroep. Misschien een goed onderwerp voor een volgend blog!
    Overigens gaat het in het artikel alleen over remarketing for shopping via het zoeknetwerk.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *