Google introduceert Page Speed Online

Zoals we allemaal ondertussen weten is de laadtijd van een website een belangrijke factor voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Nu bijna iedereen in onze hedendaagse maatschappij over snel breedband internet beschikt is het procentueel aantal bezoekers dat je verliest als je website traag laadt ook enorm gestegen. Tevens is dit ook een rankingfactor voor Google.

Dit is een gegeven wat we al wat langer kennen. We konden dit in het verleden testen aan de hand van verschillende plug-ins of websites (zie artikel 5 Website usability tools). De resultaten van deze verschillende tools of websites waren niet altijd even nauwkeurig wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. Aangezien dat ook Google de laadtijd belangrijk vindt was het ook meer dan logisch dat zij hier een makkelijk te gebruiken tool voor zouden ontwikkelen:
Page Speed Online
Na het analyseren van je website krijg je een score op 100. Ook heb je hier een mogelijkheid om de snelheid te testen bij de weergave op een mobiel apparaat. Naast de score krijg je ook nog aanvullende informatie met suggesties om de snelheid te verbeteren. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën naargelang de impact van deze veranderingen.
Als toevoeging voor dit artikel zou ik willen verwijzen naar een interessant artikel van André Scholten (Track site speed / load time with Google Analytics events) waarin hij uitlegt hoe je via Google Analytics de laadtijd per individuele URL kunt monitoren. Dit doormiddel van een event aan te maken en deze dan als doel in te stellen.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Misschien goed om te melden dat de score niet zozeer de snelheid van een pagina meet, maar de ruimte voorbetering:
  The Page Speed Score indicates how much faster a page could be. A high score indicates little room for improvement, while a lower score indicates more room for improvement. The Page Speed Score does not measure the time it takes for a page to load.
  Zo scoren sommige zeer snelle sites een veel lager getal dan langzame sites. De feitelijke laadtijd is echter voor de ranking van belang. Gebruik deze tool dus vooral om verbeteringen te signaleren. In Google Webmaster Tools vind je de feitelijke laadtijd terug!

 2. met deze tool kun je klanten die hun website op een te trage server draaien overtuigen om te kiezen voor betere hosting, goedkoop is niet altijd de beste koop, je moet prijs/kwaliteit bekijken.
  en die suggesties zijn zeer interessant om te volgen, alhoewel , het moet de moeite ward zijn bvb voor css, als het ten goede komt aan de bewerkbaarheid van uw stylesheet, kan het zoals ze in Vlaandeeren zeggen 'het sop van de kolen niet waard zijn', maar daarom staat het waarschijnlijk bij de low priority.
  Goed artikel zoals altijd !

 3. Nog een goede tip om de laadtijd te verbeteren; gebruik zoveel mogelijk hosted solutions om zware elementen van je pagina zoals filmpjes (en zware plaatjes) op je site te publiseren. Zo worden de files van verschilllende servers geladen en verdeel je de belasting op je eigen server.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top