De schimmige wereld van Linkbuilding

sssshVoor mijn werk en in mijn vrije tijd beheer ik verschillende websites. Daardoor ontvang ik regelmatig aanbiedingen, vage mail en andere spam. Deze ongevraagde berichten verschillen van het aanprijzen van ‘blauwe pillen' tot het testen van spamfilters.

Onlangs viel mijn oog op een serie e-mails die mij wezen op de schimmige wereld van Linkbuilding. De plek waar whitehat seo en blackhat black seo, ‘toegestaan' en dubieus elkaar raken. Een wereld waarin identiteitsfraude kennelijk niet geschuwd wordt.

Is dit wel zo slim?

Onlangs  kreeg ik een Engelstalige e-mail van iemand die een ‘gambling related' website vertegenwoordigde. Uit 'uitgebreid onderzoek' bleek dat de doelgroep van mijn website precies aansloot bij de doelgroep van hun client.

Voor de duidelijk, mijn website heeft in de verste verte niks met gokken te maken. Ik ken een redelijk aantal van de vaste bezoekers persoonlijk. Ik ben er zeker van dat de meerderheid niet geïnteresseerd is in online gokken. Toch blijkt uit ‘uitgebreid onderzoek' dat mijn bezoekers dat wel zijn. Het onderzoek was zo uitgebreid dat de verzender vergeten was even mijn naam op te zoeken. Ik werd aangesproken met ‘dear webmaster'.

De deal? Het plaatsen van een advertentietekst. In ruil voor het plaatsen van een tekstpagina met ‘specifieke linkteksten', kon ik een onbekend bedrag krijgen.

Ongevraagde e-mail dus, met een bijna commercieel karakter. Een Engelse tekst, ongepersonaliseerd, zonder enige kennis van mij of mijn website. Ik denk dat wel duidelijk is dat dit geen slimme vorm van linkbuilding is.

Is dit wel legaal?!

Dezelfde week kreeg ik een ander type linkbuilding e-mail. In eerste instantie leek deze e-mail wat verstandiger opgesteld. Na wat meer onderzoek was ik echter verbaasd wat ik aantrof.

De e-mail zelf had een vriendelijk en enigszins verleidelijk karakter. De tekst was duidelijk opgesteld door iemand met ervaring. Er werd een eerlijk voorstel gedaan, het voordeel voor mij als website eigenaar werd duidelijk gemaakt en tekst was toegespitst op mijn website. Bovendien gaf de schrijver enkele persoonlijke details, waardoor zij meer was dan één van de vele anonieme verzenders.

De e-mail triggerde mijn nieuwsgierigheid. Aangezien ik nog de website, nog de verzender herkende besloot ik een onderzoekje te doen. Een paar zoekopdrachten verder had ik een lijstje van een tiental sites. Allen linkten zij met dezelfde tekst naar de website uit de e-mail. Alle websites hadden hetzelfde thema. De  schrijver had duidelijk zijn of haar huiswerk gedaan.

Vervolgens besloot ik de naam van de verzender te googlen. Al snel kwam ik uit bij profiel op een social network. Via het berichtensysteem van de site vroeg ik haar wat de bedoeling was van haar e-mail en wat het mij financieel zou opleveren. Niet dat ik van plan was te linken naar een voor mij onbekende website, maar het blijft leuk om te weten.

Haar reactie verbaasde mij. Alhoewel haar details precies overeenkwamen met de gegevens in de e-mail, was het duidelijk dat zij die e-mail niet verstuurd had. Ze gaf aan geen flauw idee te hebben waar ik het over had. Ze gaf aan zelf geen website te hebben, dus waarom vroeg ik haar iets over links?

Aangezien de details klopten en ze als enige in Google naar voren kwam, kon dit maar één ding betekenen. Iemand had haar naam en details overgenomen en onder de linkbuilding e-mail gezet.

Nou denk je misschien, ‘iedereen gebruikt toch wel eens een schuilnaam online?' Dat klopt, alleen was hier sprake van het overnemen van de naam en persoonlijke details van een bestaand persoon. Dit is niet alleen niet slim, het is zelfs illegaal! Het overnemen van iemands identiteit is strafbaar in Nederland. Jammer genoeg ben ik niet achter gekomen wie precies achter de e-mails zat.

Als je het doet, doe het dan wel veilig!

Ondanks de bovenstaande voorbeelden is linkbuilding zeker aan te raden. Er zijn vele manieren van linkbuilding die wel slim zijn. Er zijn ook zat vormen van linkbuilding die voldoen aan Google's richtlijnen.

Linkbuilding is verre van eenvoudig, vandaar dat er specialisten voor zijn. Wil je aan linkbuilding gaan doen of besteed je het uit, laat je dan goed inlichten. Vraag altijd wat een externe partij precies voor activiteiten gaat ondernemen. Zo voorkom je dat jouw goede naam ineens verbonden blijkt te zijn aan de domme, onethische of zelfs illegale activiteiten van een ander.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Alle bloglezers hier zullen wel dezelfde mening delen als jij.

  Hoewel het op zich zwak, illegaal enzovoort is denk ik toch dat we er af en toe wel eens fijn mee kunnen lachen hé...

  Laatst kreeg ik trouwens ook dergelijke mails met de 'dear webmaster'
  sjah, wat doe je ertegen...

 2. Linkbuilden is moeilijk ja,.. maar niet onmogelijk.

  Vaak is een vriendelijke mail naar een webmaster voldoende. Het lastige zit hem voor de meeste sites juist in de concurrentie met de site waar je de link zou willen hebben.

  Verder volg ik met onze lokale site gewoon een aantal landelijke sites over het zelfde onderwerp.

  Op die wijze is onze site regionaal vele malen sterken dan de grote landelijke sites.

  Overigens gaat het spelletje "wie reageert er het meest" een beetjke tegen mijn linkbuilding gevoel in. Ik moet nu immers telkens de zelfde schermnaam gebruiken,.. en dat willen luinkbuilders niet!

 3. Ik kreeg dit soort emails helaas ook regelmatig. Echter begin ik ze ook in het Nederlands te krijgen. Blijkbaar zijn enkele programmeurs er achter hoe ze zelf een spider kunnen schrijven en zijn gewoon iedere website met een minimale pagerank aan het spammen. Reacties krijg je zelden.

 4. @ Tom : hahah kan ik goed inkomen dat vrouwen nét iets meer kunnen los krijgen dan mannen :p

  Er bestaan nogal wat mythes over linkbuilding maar de beste manier is inderdaad de natuurlijke manier. Alhoewel ik ook soms mijn vragen hierbij heb of dit wel voldoende is en je kan op boxen tegen al die linkfarms... dat is iets anders.

 5. Linkbuilding is helemaal niet zo moeilijk als het wordt voorgesteld. Dat je iemands naam niet mag misbruiken lijkt me logisch. Dit gebeurt offline net zo goed als online en is oplichterij.

  Maar daaruit concluderen dat linkbuilding iets schimmig is vind ik wel wat ver gezocht.

  Ik ben zelf geen voorstander van het uitbesteden van linkbuilding. Ook software voor 'automatisch aanmelden' vermijd ik.

  Het best is alles natuurlijk te houden en bij voorkeur zelf te doen.

 6. een andere vraag, wat denken jullie over het gebruiken van klanten om aan linkbuilding te doen ?

  Je weet wel de gekende footerlinks die de meeste webdesign&seo bedrijven gebruiken.

  Dave

 7. "een andere vraag, wat denken jullie over het gebruiken van klanten om aan linkbuilding te doen ?

  Je weet wel de gekende footerlinks die de meeste webdesign&seo bedrijven gebruiken."

  Ik neem aan dat je doelt op links als 'Website ontwerp door xxx' ? Niets mis mee, lijkt me. Je hebt immers een website gemaakt, en daar ben je trots op. De klant kan zelf beslissen of hij/zij de link laat staan.

 8. "Maar daaruit concluderen dat linkbuilding iets schimmig is vind ik wel wat ver gezocht.

  Ik ben zelf geen voorstander van het uitbesteden van linkbuilding. Ook software voor †˜automatisch aanmelden†™ vermijd ik.

  Het best is alles natuurlijk te houden en bij voorkeur zelf te doen."

  Ben het helemaal met je eens. Linkbuilding moet je niet door software laten doen (zoekmachine aanmeldingen eveneens niet), maar met de hand. Natuurlijk kun je wel software gebruiken die het makkelijker maakt de links toe te voegen en controleren of ze nog wel naar je teruglinken (bijvoorbeeld met LinkEx ).

 9. @jacob, dat je je werk wilt tonen, geen probleem maar dan ga je toch met je bedrijfsnaam linken en geen kw's in gaan duwen of beter nog , waarom plaatsen ze er geen nofollow op ?

  En meestal beslis je daar niet zelf over of die link er wel of niet blijft 😮

  Dave

 10. @Dave: ik begrijp je niet helemaal, ik plaats er geen kw's in. Zelf link ik gewoon 'Webdesign door Jacob Ras', waar 'Jacob Ras' de link naar mijn portfolio is.

  "En meestal beslis je daar niet zelf over of die link er wel of niet blijft :o"
  Ik bedoelde dat de klant beslist of die link daar wel of niet blijft. Tenminste, ik heb er geen problemen mee als de klant de link verwijderd.

  De nofollow wordt denk ik gebruikt voor het zogeten 'Link Juice' effect, dat de PR bij wijze van spreken uitlekt over de links op die pagina, wat bij een nofollow link niet gebeurd.

 11. @Jacob , ik had het niet op jouw persoonlijk hoor 😮 Maar eerder algemeen, ik zie teveel bedrijven die hun klanten 'gebruiken' om aan goedkope maar nog steeds effectieve linkbuilding te doen door footerlinks te gebruiken.

  Als je een bedrijf die met een dergelijke praktijk bezig is vraagt waarom ze er geen nofollow opzetten (als het dan toch niet voor betere rankings/juice te krijgen is) dan komt er niks zinnig uit 😮

  Bij de meesten is het dus meer dan enkel maar 'een linkje voor de naamsbekendheid' blijkbaar 😮

  Dave

 12. "@Jacob , ik had het niet op jouw persoonlijk hoor 😮 Maar eerder algemeen, ik zie teveel bedrijven die hun klanten †˜gebruiken†™ om aan goedkope maar nog steeds effectieve linkbuilding te doen door footerlinks te gebruiken."
  Oké 😉

  "Als je een bedrijf die met een dergelijke praktijk bezig is vraagt waarom ze er geen nofollow opzetten (als het dan toch niet voor betere rankings/juice te krijgen is) dan komt er niks zinnig uit :o"
  Inderdaad. Bij mijn eigen projecten plaats ik een normale link, maar bij werk voor anderen een nofollow.

 13. @Dave misschien zijn sommige websitebouwers niet op de hoogte van dergelijke zaken. Er zijn nogal heel wat mensen die niets van seo of dergelijke dingen af weten.

  Bepaalde bedrijven zijn inderdaad bezig met linkbuilding op die manier of gewoon opbouwen van een goed portfolio.

 14. @Dries..kan best zijn maar ik heb het vooral op diegene die het wel weten (en er handig gebruik van maken) en ik vrees dat als je bij de andere categorie zit,van de onwetenden, je zowieso geen goede webbouwer kan zijn. Een site bouwen vandaag de dag is meer dan enkel iets grafisch in elkaar duwen..

  Dave

 15. Met die automatische linkbuilding activiteiten vraag ik me ook altijd af of er wel effecten zijn.

  Als veel webmasters reageren op die linkbuilding mails krijg je al snel een onnatuurlijk linkprofiel. Daar kun je als webmaster ook je eigen trust weer aantasten.

 16. @Dave ik snap je wel maar als Google nu eenmaal weet dat je een aantal van je eigen gemaakte websites linkt naar je website, denk je niet dat zo wel zo slim zijn om te zien of dit een zwaar gewicht krijgt of niet ?

  Ik vermoed dat het wel iets zal uitmaken maar of dat nu effectief zo goed is voor linkbuilding denk ik niet. Als er telkens bij staat "gemaakt door" zullen ze ook wel zo slim zijn om deze in waarde te verminderen.

  Persoonlijk kan ik hier geen statement plaatsen van wat is wel of niet goed. Blijkbaar is het aantal links nog altijd een grote factor in linkbuilding alhoewel ze anders beweren bij Google. Zo zijn er enkele n die enorm veel inlinks hebben die je gewoon bijna niet kan realiseren via natuurlijke linkbuilding.

  Ik denk dat we daar meer de focus moeten leggen op wat "afgestraft moet worden"

 17. @Dave
  En toch ken ik nog veel webdesignbureau's, die (gelukkig?) nog niet veel seo-kennis hebben en dus ook nog nooit gehoord hebben van de nofollow-tag. Het is soms bedroevend om te zien, dat ze klanten wel een perfect design leveren, maar daarnaast niets doen omtrent seo.

 18. @herm dailybits Er zijn er blijkbaar ook nog veel die nooit van usability & informatiearchitectuur hebben gehoord.

  Webbouwen, een competitieve markt maar nog zoveel plaats om je ertussen te wringen 😮

  Dave

 19. seo kennis ...usability en informatiearchitectuur daar koop je niets mee..proximedia is een beursgenoteerd webbedrijf met maar één specialisatie..klantenwerving(klantenbedrog)..

 20. @edwin,

  Met seo, usability en informatiearchitectuur koop je inderdaad niet veel. Het kan echter wel zorgen dat een website meer bezoekers krijgt en per bezoeker meer verkopen haalt.

 21. Ik snap je punt Edwin. Er zijn er veel die hoog van de toren blazen maar als het op resultaten aankomt jammer genoeg klanten zwaar teleurstellen. Bijkomend probleem met bedrijven zoals Proximedia is dat klanten dan nog eens jaren vast hangen door waterdichte contracten. Daar zijn ze alvast bijzonder goed in...

 22. Ik zal me ook nog even mengen in de discussie over de footer links.

  Als het telkens eenzijdig zou gebeuren van klant naar bureau lijkt me een deontologisch bezwaar gepast.

  Toch moet je volgens mij opletten om te veralgemenen en te zwart/wit alles in goed of slecht te willen definiëren.

  Zelf zie ik er geen probleem in dat ontwikkelaars footerlinks in kantensites plaatsen als dit tenminst wordt 'gecompenseerd' met linkbuilding voor de klant.

 23. @Edwin, zeker weten dat je genoeg klanten kan binnen (of afpakken van...:o) halen met de nodige portie know how. Beursgenoteerd of niet...daar zullen je (nog niet) klanten geen oren meer naar hebben 😮

  @Fons : niet mee eens, als ik een site laat maken, dan betaal ik daarvoor en dan wil ik niet dat de webbouwer er nog eens een gratis link op mijn kap (en centen) bijkrijgt.

  Hoeveel webbouwers leggen hun klanten uit wat linkbuilding eigenlijk is ?

  Er wordt daar veel te veel van geprofiteerd naar mijn inzien, dankzij de onwetendheid meestal van de klant.

  Dave

 24. Als deze webdesignbureau's het doen voor de SEO missen ze toch een belangrijk punt:
  - Relevantie

  Of zijn de klanten ook allemaal webdesignbureau's?

  Als je een website maakt voor de lokale snackbar en je krijgt dan een link op zijn website (als webdesignbureau) zal G niet snel de relevantie daarvan inzien.

 25. @Dave,
  Google is niet de enige die zegt dat relevantie van belang is.

  Juist door overeenkomende onderwerpen en goede bijpassende anchortekst kun je het effect van die link volgens mij flink vergroten.

 26. @ Eric, ga ik niet ontkennen (al zou ik daar graag ooit eens een sluiten bewijs van zien) maar ik weet wel dat 'niet relevante' links met goede ankertekst het nog steeds prima doen..

  Dave

 27. @dave

  Jij hebt het over eerst een relatie opbouwen met de webmaster van een website, ( en daarna pas om een linkje vragen ) Hoe neem jij dan contact op met de webmaster van die website? Ben hier wel benieuwt naar, wat is je nieuwe doel met zo'n email

 28. We gaan er nu wel steeds van uit dat een bedrijf het alleen doet vanuit SEO oogpunt. Ik kom helaas zovaak SEO onvriendelijke websites tegen dat ik niet geloof dat alle bedrijven hier zo hard mee bezig zijn als de mensen op deze website.

 29. ik heb het er al regelmatig over gehad in de nieuwsbrieven maar misschien tijd dat ik er eens een blogpost over schrijf..

  Mijn zicht op linkbuilding is drastisch gewijzigd het laatste half jaar..dankzij Dan Thies 😮

  Dave

 30. Hmm in de meeste gevallen lees ik toch echt je nieuwsbrief dave. Kan zijn dat ik er toevallig altijd over heen lees.

  Nog een algemeen SEO vraagje van iets waar ik niet 100% zeker van ben.

  Als ik een bestaande pagina redirect van bijvoorbeeld php=id34 etc. naar wat-is-seo.(dit is dan url rewrite) Kan ik hiermee de pagina waarde en de ranking in google kwijt raken?

 31. "Als ik een bestaande pagina redirect van bijvoorbeeld php=id34 etc. naar wat-is-seo.(dit is dan url rewrite) Kan ik hiermee de pagina waarde en de ranking in google kwijt raken?"

  Als je het goed doet, dus met een 301 (permanently removed) redirect, wordt de ranking doorgegeven.

 32. @Koen zou eens moeten zien maar zeker al eens over gesproken..En zoals Jacob al aangaf, met een 301 zou je in theorie alles moeten meekrijgen van de oude url.;

  Dave

 33. Ok bedankt mannen! Nja ik wist het eigenlijk ook wel maar even voor de zekerheid navragen. Is namelijk niet leuk als je een waardevolle pagina verlies 😉

  koen

 34. Ik heb er ook wel eens aan gedacht om linka onderaan footers te plaatsen, maar ben van mening dat je beter een link toe kan voegen aan een soort van colofon. Dan druk je er minder nadrukkelijk je stempel op.

 35. Eerlijk gezegd vind ik een footerlink wel slim van een website bouwer. Ongepast dat wel. Zelf heb ik het ding verwijderd en vervangen door een keyword waarop we zelf mikken. Vervolgens heb ik er een link naar mijn 2e landingspage onder gezet. Op deze manier geef ik mijn 2e pagina extra linkjuce.

  En dat werkt

 36. Als ik een website maar voor een klant plaats ik die link ook, niet opvallend natuurlijk maar ik vind wel dat het gezien mag worden. Op een auto die je koopt staat toch ook het logo van de maker? Dus als de klant hier niets op tegen heeft gewoon plaatsen. Als hij het liever niet heeft stem ik daar zonder iets mee in.

 37. Je moet vrienden maken. Zoals Dave zegt: niet direct om een link vragen. Links moet je trouwens ook 'verdienen'.

  Interessante discussie trouwens 🙂

 38. Om eens terug te komen op het geklaag over webbedrijven die bij clienten een footerlink hebben.
  Dit is een gebruik dat ouder is dan Google..
  Een gebruik dat in Vlaanderen bijvoorbeeld ook in de bouw wordt toegepast. Leveranciers of aannemers plaatsen soms reclamepanelen op een werf. En nee daar krijg je ook geen korting voor. De correcten vragen wel eerst beleefd toestemming.
  Webdesign by Netlash.com...ook geen kleine hoor..

 39. Als je daarmee het aannemen van een vrouwelijke identiteit bedoeld is dat inderdaad misleidend.

  Als het gaat om schermnamen vindt ik het logisch. Je hebt er helemaal niks aan als je eigen naam gekoppeld wordt aan een website die je onder je hoede hebt.

  Iedere SEO beoefenaar zal dit begrijpen.

 40. Veel gok en wedsites hebben hun commercieel kantoor in London. Door de wetgeving zijn de meeste gokbedrijven hier gevestigd. Als Nederlander in Londen heb ik ook veel banen voorbij zien komen om als linkbuilder of seo specialist bij dit soort bedrijven aan de slag te gaan. De concurrentie bij deze bedrijven is moordend. Nederlands sprekende medewerkers werken vanuit Londen en hanteren allerlei strategieen om hun links te krijgen.

  Ga er niet op in. Veel goksites staan bij Google niet goed bekend.

 41. @Dries, je wil niet weten hoeveel Nederlanders er alleen al elk jaar een periode in Engeland studeren. Leuk natuurlijk als je daar nog een bijbaantje in je eigen taal kan doen ook...

  Idd, veel goksites vallen onder de 'bad neighbourhoods'. linken naar dergelijke websites kan je optimalisatie voor Google schaden.

 42. Dat bordje 'gebouwd door architect x' gaat wel weg wanneer het huis klaar is.

  Wel ik geef mijn klanten het advies hetzelfde te doen. Wanneer de website 'live' gaat, dan mag het weg. 🙂

  Ik heb enorm veel respect voor webdesigners, maar ze moeten eens ophouden met te denken dat ze kunstenaars zijn die hun kunstwerk moeten signeren.

  Websites zijn geen kunst en webdesigners zijn geen kunstenaars.

  En ik verander mijn mening pas wanneer ik de eerste website in het Louvre zie hangen. Hehe 🙂

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top