Wat is de beste hosting voor jouw website?

door | 3 augustus 2016 | Internet Marketing

typen hosting
Als lezer van Karelgeenen.nl heb je ongetwijfeld een website. En die website is ongetwijfeld ergens gehost. Met deze post willen we orde scheppen in de chaos van alle verschillende hosting opties, met speciale aandacht voor de laatste trends in hosting land. Daarnaast helpen we je ook graag bij het kiezen van de juiste hosting voor jouw online business!
Als je dit artikel gaat lezen, zul je wellicht een aantal stukken herkennen. Dat kan, dit stuk is namelijk al eens eerder op ons blog verschenen! Omdat er echter al weer veel veranderd is, heeft het artikel een update gekregen en is het helemaal 2016-proof. Dus, wat is de beste hosting voor jouw website?

Typen Hosting

Shared Hosting

Bij shared hosting staat jouw site op een server met allerlei sites van andere mensen. Al die sites maken gebruik van dezelfde servercapaciteit en van hetzelfde operating system (vaak Linux), webserver (bijv. Apache of Nginx), databaseserver (vaak MySQL) & scriptingtalen (bijv. PHP).
Deze standaard set-up met Linux, Apache, MySQL en PHP wordt vaak afgekort tot LAMP.
Voordeel van dit type hosting is dat het erg goedkoop kan worden aangeboden, en dat je zelf geen onderhoud hebt aan de server.
Nadeel is dat de prestaties en veiligheid van je eigen site beïnvloed worden door wat andere mensen met hun site uitspoken. Shared hosting is altijd managed hosting, dat wil zeggen dat het beheer van de server voor je gedaan wordt.

VPS Hosting

Een VPS is een Virtual Private Server. De naam zegt het al, je krijgt alles wat een echte server ook heeft, maar dan virtueel.
Dat wil zeggen dat op één fysieke machine meerdere VPS’en naast elkaar draaien.
De voordelen van deze set-up zijn:

 • Flexibiliteit: je kunt je server vaak zo (laten) inrichten als jij dat wilt.
 • Grotere capaciteit dan shared hosting.
 • Je kunt vrij eenvoudig meerdere sites (zoveel als jij verstandig acht) draaien op één VPS.

Nadeel blijft dat je nog altijd last kunt hebben van andere gebruikers op de fysieke server (maar al een stuk minder dan bij shared hosting).
Daarnaast zal je zelf veel kennis moeten hebben van serverbeheer (dan kies je voor unmanaged VPS, zelf alle controle én verantwoordelijkheid), of het wordt al snel veel duurder (je kiest voor managed VPS bij ontbreken van technische kennis in de organisatie, dan geef je het beheer uit handen). Dit laatste is tevens stukken duurder dan shared hosting.

Dedicated Hosting & Colocatie

Bij dedicated hosting heb je de volledige fysieke machine tot jouw beschikking. Zo heb je geen last van andere gebruikers en heb je 100 procent beschikking over alle capaciteit.
Het spreekt voor zich dat deze optie weer een stuk duurder is dan een VPS. Ook dedicated hosting kun je managed en unmanaged afnemen. De server blijft eigendom van het hosting bedrijf.
Bij colocatie ben je zelf de eigenaar van een fysieke server. Deze plaats je tegen betaling in het rack of datacenter van een hosting provider.

Trends

Omdat jullie waarschijnlijk het meeste te maken hebben met shared en VPS hosting, beperk ik mij in dit artikel tot trends in die gebieden.

Nginx vs. Apache

Apache is jarenlang de norm geweest als webserver. De webserver Nginx is echter de laatste jaren aan een grote opmars bezig, eerst voor grote sites zoals Facebook en Netflix maar nu ook steeds meer voor kleinere websites.
Dat komt omdat Nginx sneller is dan Apache in het afhandelen van veel gelijktijdige requests. Apache heeft daarentegen wat meer opties en documentatie beschikbaar.
Het is echter geen enkel probleem om bekende CMS’en (Content Management Systemen) zoals WordPress of Magento op Nginx te laten draaien. Sterker nog, zelf draait wordpress.com ook op Nginx. Een set-up met Linux, Nginx (spreek je uit als: engine X), MySQL en PHP wordt LEMP genoemd.

schema-hosting

Klik op de afbeelding voor volledige grootte

PHP 7

Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe versie van PHP beschikbaar: PHP 7. PHP 7 is tot wel 2x zo snel dan de veelgebruikte PHP 5.6. Steeds meer hosters maken ook PHP7 beschikbaar naast PHP 5.6. Biedt je host een oudere PHP versie aan dan 5.6 dan adviseren wij je daar niet te hosten. Die oudere versies worden namelijk niet meer voorzien van (security) updates.

HTTP/2

Ook voor het http-protocol is een nieuwe versie beschikbaar, namelijk http/2. Het http-protocol wordt gebruikt voor het ophalen van webpagina’s. http/2 werkt alleen maar in combinatie met een SSL certificaat en moet ondersteund worden door je hoster. http/2 is veel sneller dan het oude http protocol omdat het meerdere bestanden tegelijkertijd kan inladen. Bij Savvii wordt momenteel gewerkt aan het uitrollen van http/2 over het hele serverpark.

Caching

Caching is een manier om websites sneller in te laden. Dit wordt gedaan door een statische variant van een webpagina in het geheugen van de server op te slaan, en deze aan bezoekers uit te serveren. Steeds meer hosts, en zeker Managed WordPress en Magento hosts, passen caching technieken toe voor hun klanten. Als jouw host caching aanbiedt, draagt dit bij aan de snelheid van jouw websites.

Goedkope unmanaged VPS’en

Amazon Web Services is ermee begonnen en Digital Ocean heeft het verder geperfectioneerd: goedkope VPS’en.
Dit soort partijen geven je de mogelijkheid in enkele minuten een virtuele server aan te maken of weer uit te zetten. Je betaalt alleen voor de tijd dat een server in de lucht is.
Veel grote internetsites of diensten gebruiken dergelijke oplossingen om hun infrastructuur mee op te bouwen, zo ook weer Netflix.
Amazon richt zich hierbij meer op de enterprise markt en Digital Ocean op individuele developers en kleine bedrijven. De documentatie om verschillende set-ups te bouwen is inmiddels zeer indrukwekkend, maar systeembeheer kennis blijft noodzakelijk.

Specialisatie

Doordat de diensten shared hosting & unmanaged VPS’en bij alle aanbieders op elkaar lijken, is er een prijzenslag aan de gang.
Om daaraan te ontkomen gaan veel bestaande of nieuwe hosting bedrijven zich specialiseren. Denk daarbij aan het bieden van toegevoegde waarde voor één bepaald CMS (Bijv. wpengine.com en Savvii.nl voor Managed WordPress Hosting of marqato.nl voor Magento), of het hosten van applicaties in plaats van websites (bijv. Heroku of Engine Yard).

Wat is geschikt voor mij?

Om de juiste hosting te vinden moet je eigenlijk een goed beeld hebben van drie zaken, namelijk:
1. Hoeveel resources heeft je website nodig?
2. Hoe staat het met je eigen kennisniveau wat betreft de applicatie, maar vooral m.b.t. systeemonderhoud?
3. Heb je speciale wensen?

Resources?

De exacte hoeveelheid resources die je nodig hebt is moeilijk te achterhalen. Daarnaast varieert het en ligt het aan de aantallen bezoekers die gelijktijdig actief zijn op je site. Resources zijn er in 3 soorten: opslagruimte (harddisk), geheugen (RAM) en rekenkracht (processor). Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat sites met veel dynamische content en acties van gebruikers (zoekopdrachten, reacties) zwaar zijn.
Bijna altijd is een tekort aan geheugen voor de database, het eerste waar je tegenaan loopt. Bij (bijna) alle hosting partijen is het mogelijk om gemakkelijk op te schalen in resources, dus begin gewoon met een pakket aan de voorzichtige kant van je inschatting.
Als je geen verstand hebt van server-onderhoud of er weinig tijd voor hebt, kom je per definitie uit bij managed hosting.
Het product (shared managed hosting) wat door veel algemene hosting bedrijven wordt aangeboden, is inmiddels ingehaald door veel betere (maar ook duurdere) gespecialiseerde alternatieven. Maar wanneer je afhankelijk bent van je website (voor je business), dan zou ik sterk aanraden om naar gespecialiseerde hosting bedrijven te zoeken die zich richten op jouw type applicatie of CMS. Voor bekende CMS’en als WordPress en Magento zijn er (zoals eerder aangegeven) inmiddels ook gespecialiseerde bedrijven in Nederland.
Wil je zelf volledige vrijheid en heb je tijd voor- en verstand van serverbeheer? Kijk dan eens naar een VPS oplossing. VPS hosters als Linode, Digital Ocean en CloudVPS bieden vaak al standaard-templates voor de meest bekende set-ups (bijv. de eerder genoemde LAMP en LEMP).

Conclusie

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van hosting, maar dat zie je niet bij alle hosting providers terug. Het kan lonend zijn om weer even orde op zaken te stellen en uit te zoeken welke oplossing het beste is voor jouw wensen. Dat kan zijn om te besparen in geld of tijd, of om juist meer performance uit jouw sites te halen.
Voor elke zakelijke keuze geldt: weet met wie je zaken doet. Controleer daarom KvK en adres gegevens en bel vóór het afsluiten van een contract met de hosting partij en vraag naar hun ervaring met jouw applicatie, datacenter & backups. Zo weet je zeker dat je met een partij met kennis van zaken te maken hebt.
Wat is jouw ervaring met het kiezen van een hosting partij? Laat een reactie achter!

Nader kennismaken?

Wil je graag meer informatie over onze dienstverlening en weten wat wij voor jouw showroom kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Bellen mag uiteraard ook: 085-85050008.

46 Reacties

 1. Peter Luit

  Dank voor dit zeer zinvolle artikel. Het is echter wel geschreven naar een vrij technische doelgroep. Ik merk dat ‘gewone’ klanten het onderscheid tussen alle opties zelf nauwelijks kunnen maken omdat providers alleen maar met lange ‘aanvink lijstjes’ verschijnen en een prijs per maand. Met name bij shared hosting zie je dit verschijnsel, maar ook bij VPS aanbieders begint de concurrentie fors toe te nemen. Ook zijn de verschillen in performance enorm, de ene VPS is de andere niet ondanks alle mooie bruto getallen.
  Maar dank voor dit artikel, het geeft de actuele stand van zaken prima weer!
  Peter

  Antwoord
 2. Johan Even

  Gijs, prima artikel. Komt op een heel goed moment, sta op het punt om een andere partner te vinden voor mij WordPress website(‘s) Inmiddels bij Savvii mijn bestelling geplaatst 🙂

  Antwoord
 3. Gijs

  Dank voor de complimenten Peter & Johan, het is zeker waar dat de ene VPS de andere niet is. Voor de grotere partijen zijn diverse benchmarks te vinden op internet.
  @Johan, welkom! We gaan voor je aan de slag.

  Antwoord
 4. Philippe Pappaert

  Goed en zeer helder artikel.
  Ik was al van plan om dit onderwerp nader te onderzoeken en aan dit artikel heb ik alvast al veel info.
  Alvast bedankt.
  Philippe

  Antwoord
 5. Jurn

  Zoals @peter luit ook al aangeeft is de ene hosting provider de andere niet, dingen zoals het op orde hebben van de backups. De plaats waar het Datacenter zich bevind, ik bedoel als al je klanten in Nederland zitten is het goedkoop om je server in China onder te brengen maar zit je altijd met een vertraging op de lijn.
  Daarnaast kan het zomaar zijn dat je Datacenter last heeft van DDos aanvallen.
  Verder is de juiste dataopslag ook van belang voor de snelheid van de server, je kan nog zoveel resources hebben maar met trage schijven is de website niet voorruit te branden.
  Al met al zijn dit dingen die normaal niet op een website staan. En juist dat onderscheid de ene hosting provider van de andere.

  Antwoord
 6. Marc Bijl

  Stel, je wilt een eigen cloudservice inrichten, bijvoorbeeld met http://www.owncloud.org, welke mogelijkheden zijn er dan? Ik heb wel eens gedacht dat je dit op een webserver kon installeren, maar dat schijnt niet altijd te mogen. Kennelijk heb je dan een ander type hosting nodig…

  Antwoord
 7. me

  VPS is leuk en aardig..
  Maar als leek. Blijf daar in godsnaam ver vandaan.
  Als je linux hosting hebt moet je ook echt linux systemen zoals ubuntu begrijpen en kennen.
  Voor onze prived cloud krijgen wij per dag rond de 1500 hack aanvallen. Dus ja het is belangrijk om iedere dag te updaten. Dat doet 90% van de leken niet. Dus blijf daar van weg en laat het door een professioneel beheren..
  nginx + uwsgi :D:D maarja als je echt die kant op gaat. Laat dan een website in Python/Djanog of Ruby on rails maken..
  Misschien wat nog veel beter is, PaaS product heroku te gebruiken

  Antwoord
 8. Ruud

  Er zijn ook enkele websites, waar je de ervaringen met hosters in Nederland kunt nalezen. Vreselijk nuttig, vooral wanneer je bedenkt dat vele reviews “beloond” worden (?!).
  Ervaring met VPS en shared hosting, en dan valt op dat het geheugenplafond bij de VPS al snel met 100% omhoog moest, overgezet naar shared hosting, geen probleem en het ging om shared hosting met forse bezetting.
  Van groter belang imho: hosters zijn over het algemeen technisch ingestelde mensen, ze kunnen of willen niet begrijpen en communiceren met andere mensen, laat staan dat ze kunnen inschatten, wat “gewone” mensen nodig hebben.
  Wil het probleem van dé hosting opgelost worden, is eerst noodzakelijk dat de aanbieders kunnen en willen communiceren, heb daar geen grote verwachtingen van inmiddels.
  Grosso modo heb ik veel hosters leren kennen, en uiteindelijk – mits je doelgroep buiten Nederland is – is Hostgator in Amerika de enige die 24/7 wáármaakt, met technische mensen die bereid zijn tot uitleg, hulp en soms al scripts hebben aangepast voordat een probleem kon ontstaan. Slechts wanneer je doelgroep binnen West Europa is, is Hostgator nièt aan te raden omdat elk onderdeeltje, elke image, de wereld rond moet bij wijze van spreken.
  ervaring met:
  Overige hosters waren in Nederland, België en Duitsland. Van html websites tot en met lichte en zware WordPress settings.

  Antwoord
 9. Nicoline

  Ook ik maak gebruik van HostGator in Amerika. Na teleurstellende ervaringen in Nederland de keuze gemaakt voor Hostgator. Inderdaad leveren ze 24/7 service. Mijn websites worden in India gemaakt, mede vanwege tijdsverschil en de taal voor HostGator gekozen.

  Antwoord
 10. Marian Janssen

  Mijn website is ontzettend traag en dit is natuurlijk niet goed. Nu heb ik alles gehost bij yourhosting en op dit account lopen 2 websites. Zou dit een reden kunnen zijn dat mijn website zo traag is?

  Antwoord
 11. Gijs

  Hallo Marian,
  Het valt op dat jouw thema heel zwaar is, het gebruikt wel 40 javascript en 23 css bestanden.
  Daarnaast is er ook aan de hosting kant nog het e.e.a. te verbeteren.
  Zou zelf naar beide zaken (laten) kijken als je er veel last van hebt.
  Succes!
  Gr. Gijs

  Antwoord
 12. Marian

  Hallo Gijs,
  Dank voor je reactie. Zit dit standaard in het thema of heb ik het zo gemaakt? Ben hier een leek in.
  Groetjes,
  Marian

  Antwoord
 13. Marian

  Kun je me vertellen wat dan een goede template is? Heb er al zoveel gehad en bij iedere template is er wat mis.

  Antwoord
 14. Gijs Hovens

  Hi Marian,
  Dat is helaas niet zo te zeggen, iedereen heeft weer andere eisen en een gevoel voor wat mooi is.
  Misschien goed om eerst naar de hosting te kijken en daarna te beslissen of het nog nodig is om het thema aan te passen.
  Gr. Gijs

  Antwoord
 15. Johan Even

  Hoi Marian,
  Kijk eens naar Pagelines of naar HeadwayThemes. Beiden zijn een soort van drag en drop theme voor WordPress en kun je op een relatief simpele manier je eigen website vormgeven. Voor jouw website zou ik kiezen voor Headwaythemes omdat je dan in de admin alles naar je eigen hand kunt zetten door middel van een zeer gebruikersvriendelijke interface.
  Daarnaast moet je dan zoals Gijs ook zegt wel wat aan je website doen op het gebied van optimalisatie, veel bestanden kun je samenvoegen tot een wat ook de snelheid weer ten goede komt.
  Om je nog meer op weg te helpen zou ik een website review moeten maken maar die beslissing is aan jouw 🙂
  Natuurlijk heb ik altijd nog wel wat advies voor je op de plank liggen, GRATIS

  Antwoord
 16. Peter Luit

  @Marian, @Gijs: Leuk om te lezen dat ook inhoudelijke aspecten bij het maken van een website een rol spelen, zoals de keuze voor een template/thema.
  Uit jarenlange ervaring weet ik dat er nogal wat ‘rommel’ te vinden is onder de vele templates/thema’s. De code die uiteindelijk wordt gegenereerd om een pagina op te bouwen, kan een wereld van verschil maken in performance.
  Vaak wordt vanuit het creatieve proces naar het ‘eindplaatje’ gekeken en duidelijk minder naar de daarachter liggende techniek. Templates/thema’s met heel veel instelmogelijkheden zijn niet alleen al ‘zwaar in zichzelf’ (dus forse hoeveelheden bestanden waarbinnen allerlei code moet worden uitgevoerd), maar genereren zelf ook vaak zware HTML code. Een voorbeeld daarvan is juist PageLines (tegenwoordig DMS). Hoe fraai het op het eerste gezicht ook lijkt, het levert monsterachtige code op.
  Genesis heeft als framework (een soort thema om thema’s te maken), daarentegen zeer compacte en keurige code. De performance verschillende tussen Genesis en PageLines liegen er ook niet om. Wel heb je bij Genesis aanzienlijk meer inhoudelijke technische kennis nodig om zaken creatief zo te bouwen, dat het ontwerp wordt gehaald. Vaak zijn ook zogenaamde Childthemes ontwikkeld, die al een soort basis ontwerp leveren op basis van Genesis.
  Duik daar eens in, zou ik zeggen, zeker als er echter interesse is om hiervan de performance verschillen te bezien t.o.v. de technische keuzes v.w.b. hosting. Er is dus veel te winnen…..

  Antwoord
 17. Marian

  Allemaal bedankt voor de reacties en ik ga hiermee aan de slag. Inmiddels contact met Savvii en ga daar mijn website hosten.
  Marian

  Antwoord
 18. Jurn

  @marian zoals @gijs terecht zegt ligt het niet zozeer direct aan de hosting, al zou dit het wel op kunnen lossen maar eerder aan je totale grote van je website.
  Zie het als een vrachtwagen met hele zware lading. Op dit moment zeg je eigelijk, die vrachtwagen is te langzaam dus zet er maar een zwaardere/beter moter in. Terwijl een gedeelte van de lading die overbodig is erafhalen ook een hoop scheelt.
  Wat ik snel zag is dat je van WordPress gebruikt maakt, en je een statische pagina hebt. Dit is als voordeel dat je deze website kan cache. Dit zorgt er voor dat hij sneller geserveerd word dan normaal.
  Het verschil zit hem dat niet het hele systeem opnieuw alle berekeningen hoeft te maken aangezien het resultaat (je website) altijd het zelfde is.

  Antwoord
 19. Ruud

  @marian : net even gekeken naar die website en inderdaad, er staat “achter” de pagina een hoop scripts waar vragen bij te stellen zijn, maar wanneer je dat zelf niet weet, heb je bij de keuze hulp gehad.
  In plaats van overijld naar een andere hoster te vluchten zou je er imho beter aan doen om :
  1. vragen stellen en aanvullende hulp vragen bij degeen die de website op ‘poten’ heeft gezet
  2. je zegeningen op tijd te tellen !! Kan aan het moment van de dag liggen en ik heb op gevoel af getimed, maar wel geconstateerd dat de meeste pagina’s binnen de 2 seconden op het scherm staan. Daar kunnen de meesten in Nederland nauwelijks aan tippen.
  Er is altijd een spanningsveld tussen een kale tekst pagina ( heel snel op het scherm )en een fraai ogende flash of html5 etc qua afbeeldingen, en uitstraling ( en beeld kost tijd).
  Zomaar je website verhuizen betekent dat je eerst tijd verliest, en bij de nieuwe hoster moet ontdekken waar de sterke en zwakke punten liggen, ook qua databases.
  En omdat je bij een huidbehandeling ook niet direct tot transplantatie overgaat, is het ook in deze materie beter om eerst te analyseren van wat er is, en een strategie bepalen over het moet worden.

  Antwoord
 20. Suzanne

  Mooi artikel Gijs! Er zijn zoveel opties in hostingland dat het flink ingewikkeld kan zijn om te bepalen wat voor jouw site nou het beste is. Twee weken geleden hebben we daarom ook aan deze kwestie aandacht besteed bij de Magento User Group (ging alleen over Magento, maar daarom niet minder interessant). Zowel Byte als CloudVPS deden hieraan mee. Hierbij kwamen ook de verschillen tussen managed / unmanaged / VPS / dedicated aan bod. We hebben hier een verslag van geschreven op ons blog: http://www.byte.nl/blog/mug-244-magento-hosting-wat-heb-ik-nou-echt-nodig/
  Daarnaast leuk om te melden: Byte staat op het punt om een nieuw product te lanceren dat draait op Nginx en Hiphop (ook uit handen van Facebook). De eerste testresultaten zijn inderdaad ongelooflijk als het gaat om snelheidswinst. Zonder teveel in ‘wij-van-wc-eend’ te schieten; we hebben daarover ook een onwijs interessante blog online staan: http://www.byte.nl/blog/hiphop-magento-een-gouden-combinatie-voor-optimale-snelheid/. Leuke trend om in de gaten te houden dus!

  Antwoord
 21. stefan

  Ik ben nu maanden al aan het testen hosting op SSD, werkt erg goed, zowel voor SEO als voor de mobiele bezoekers.

  Antwoord
 22. Jan Mulder

  Naar aanleiding van dit artikel mijn website verhuisd naar Savvii omdat ik niet tevreden was over mijn vorige hoster. Ik ben zeer tevreden over Savvii, mijn website is een stuk sneller geworden. Daarnaast reageren ze zeer snel op e-mails en hebben ze ook de website voor mij overgezet.

  Antwoord
 23. Roelof

  Wie was je vorige host? Toevallig Yourhosting? Want ik ben niet tevreden over de snelheid van deze hosting en ik sta op het punt om over te stappen naar bijvoorbeeld Savvii. Het spreekt me enorm aan dat ze snel zijn en een verhuis service hebben. Ideaal voor een niet zo technisch persoon als ik die wel inkomen van zijn website heeft (afhankelijk. er mag dus niets mis gaan als ik naar een andere hosting wil verhuizen).

  Antwoord
 24. Marian

  Beste Roelof,
  De vorige was inderdaad Your Hosting. Vriendelijke en goede service bij Savvii. Site is ook sneller geworden. Kortom ik ben daar zeer tevreden over.
  Vriendelijke groeten, Marian

  Antwoord
 25. Pseudoniem of echte naam gebruiken

  Kwam weer eens een blog van karelgeenen.nl op Google tegen. Weer een zeer informatief artikel. Bedankt!
  Edit: geen zoekwoorden in het naamveld a.u.b.

  Antwoord
 26. Robert-Jan Smid

  Beste Karel,
  Ik ben bezig om een vergelijk te maken in wordpress hosting bij Savvii en WP monster met een vergelijkbare omgeving. Alle configuraties zijn uitgevoerd en wat me nu opvalt is dat bv de cdn bij savvii op een part domein draait en bij wp monster in een subdomein. First byte time wp monster ligt iets hoger beide varnish en ssd. Kennis t.a.v. optimalisaties bij eerste support vragen zeer positief. Wp monster heeft bij alle pakketten een cdn.
  Met vriendelijke groet,
  Robert-Jan

  Antwoord
 27. Rick Sportel

  Hallo Robert-Jan,
  Wat betreft het CDN bij Savvii heb je gelijk, daar liep ik ook tegenaan. Maar ik heb het weten op te lossen, zodat het Savvii CDN gewoon via een subdomein van de site loopt. Mijn blog wordt ook gehost door Savvii:
  http://wphostingblog.nl/savvii-wordpress-hosting-review/
  Mocht je de oplossing willen weten, laat het dan even weten dan mail ik je deze toe.
  Groet, Rick

  Antwoord
 28. Robert-Jan

  Hoi Rick,
  Ok bedankt voor je reactie maar ik heb uiteindelijk besloten na een proefperiode toch voor WP Monster te kiezen. Ik heb er nu een kleine 10 tal websites draaien en bevalt me prima. Ik denk dat Savvii een prima hoster zal zijn alleen heb ik er persoonlijk behoorlijk veel problemen en technische support gekregen nadat voor een affiliate site via mandrill een e-mail campagne verstuurde waardoor uiteindelijk deadlocks op de database ontstonden die ik eerder nog nooit gehad had bij Transip.
  Heb best wel wat technische kennis en had dit mogelijke probleem van een timeout al aangegeven maar toch heeft het bijna een week geduurd voordat de support hierachter was gekomen. Persoonlijk zijn mijn ervaringen bij WP Monster uitstekend en ze zullen nog vrij klein zijn maar wel flexibel (zondag zelfs support en in de late avonduren)
  Omdat ik websites voor klanten wel snel wil kunnen ondersteunen heb ik dus deze andere keuze gemaakt. Wellicht leuk om deze hoster ook eens door jullie te laten reviewen?
  Groet,
  Robert-Jan

  Antwoord
 29. Gijs

  In het geval van Robert-Jan heeft de oplossing inderdaad te lang op zich laten wachten en vinden we ook niet wat je mag verwachten van Savvii.
  Onze klanten hebben de mogelijkheid om elke support-afhandeling te beoordelen. Om hier van te leren bespreken we alle slechte beoordelingen met het hele team. Ook de case van Robert-Jan hebben we besproken om te voorkomen dat zoiets nog een keer voorkomt.
  Uiteraard is deze case een uitzondering en heb je in de regel binnen enkele uren een reactie of oplossing.

  Antwoord
 30. robt

  Onlangs een pakket besteld bij wpmonster.nl.
  De service is dramatisch.
  Mijn eerste support ticket werd pas opgepakt na het sturen van een FB bericht. Daarna heb ik toch besloten om een pakket te bestellen, om het e.e.a. uit te proberen. Ook dit pakket werd niet opgeleverd. Toen ik van mijn teleurstelling kennis gaf, werd er verre van correct/onbeleefd op gereageerd. Ik heb ervaring met de hosting zelf nooit gehaald, maar op basis van deze belachelijk service is er 1 conclusie: WPmonster.nl, NIET DOEN!

  Antwoord
 31. Marian

  Even nog een vraagje over Pagelines en Headway Themes. Zijn beide op basis van wordpress?

  Antwoord
 32. Johan

  Klopt Marian, werken beiden op WordPress. Als ik tussen deze moest kiezen zou ik voor Headway gaan.
  Laat je niet verleiden om te veel functies te gebruiken 😉

  Antwoord
 33. Robert-Jan

  Beste Robt,
  Op zich vindt ik dit wel echt vreemd hoor want nogmaals ik heb altijd binnen een uurtje reactie van de support van wp-monster. Verder loopt alles prima en lekker snel. En nee hoor ik heb hier geen aandelen ofzo. Omdat het altijd goed is om meerdere hosters te vergelijken hebben we sinds kort ook een server bij siteground draaien met php7 i.c.m. WordPress. Goede performance en veel mogelijkheden.
  Groet,
  Robert-Jan

  Antwoord
 34. Robt

  Hi Robert-Jan,
  Tja, ieder z’n eigen ervaring.
  De mijne was in ieder geval niet best!
  Gr. Rob

  Antwoord
 35. Marian

  Hoi, ik ben op zoek naar een goede hosting waarbij de website een goede snelheid heeft. Iemand een idee en het liefste in Nederland. Gr. Marian

  Antwoord
 36. Lifestyle

  Mooi artikel, welk ik nog wel een aantal keren op terug zal grijpen. Sinds een week heb ik m’n website op een nginx server draaien en naast een enorme winst aan snelheid is ook de beveiliging natuurlijk een stuk beter. Niet onbelangrijk; zeker voor een wordpress site 🙂

  Antwoord
 37. Jurn Overmars

  helaas heeft nginx niks met de veiligheid van de server noch WordPress, daarnaast zolang je sterke wachtwoorden gebruikt en je wordpress, thema en plug-ins up to date houd zal het veilig worden.
  Daarnaast ga je pas echt snelheid winst behalen als je varnish gaat gebruiken in combinatie met CDN’s.
  Met vriendelijke groet,
  Jurn Overmars
  Global Web Systems

  Antwoord
 38. Harry

  Hosting partij inderdaad heel belangrijk. Heb vorig jaar me website verhuist naar Wveen.net en de site was twee keer zo snel daarna.

  Antwoord
 39. Marc

  @Marian,
  Als ik jouw naam aanklik en die site bekijk valt het nogal mee. Een template is altijd een compromis, dus trager. Ik heb die snelheid ff bij Google getest en er kunnen zeker dingen beter. Maar dramatisch is het niet. Misschien zelfs deels heel makkelijk op te lossen. Een andere hosting partij is misschien niet de eerste optie. Trouwens heb het idee dat die site ergens anders draait dan bij YH.
  Wil je echte snelheid dan zou je een misschien wat plugins uit moeten zetten en wat technische dingetjes aanpassen in o.a. htaccess file.

  Antwoord
 40. Hindrik

  Goed artikel Gijs, maar je geeft aan dat je in je artikel ook in gaat op trends op het gebied van shared hosting anno 2016.
  Je bent in mijn optiek een zeer belangrijke trend vergeten: Shared hosting met dedicated resources (dit wordt door sommige hosters ook wel containerisatie genoemd). Wellicht dat je dit nog in je artikel kunt aanvullen om zo een volledig mogelijk beeld te schetsen aan de lezers van KG.
  Shared hosting met dedicated resources lijkt veel op VPS hosting waarbij je ook je eigen resources krijgt en deze dus eigenlijk niet hoeft te delen met andere gebruikers. Het is dus een soort van hybride vorm van hosting die veel beter presteert dan standaard shared hosting, maar minder presteert dan echte VPS hosting.
  Er zijn nog niet zoveel hosters in Nederland die deze vorm van hosting aanbieden, maar dit begint wel steeds meer op te komen. SoHosted.com en Antagonist bieden dit bijvoorbeeld aan als Nederlandse hoster (disclaimer: Ik werk zelf voor SoHosted.com en Antagonist is een concullega).
  Shared hosting met dedicated resources zijn met name geschikt voor mensen die geen technische kennis hebben (dus een managed hosting dienst zoeken zoals shared hosting) maximale prestaties willen, maar niet het budget hebben voor een VPS.
  Ik denk dat je bovenstaande hosting diensten als volgt kunt samenvatten qua gebruik:
  1. Shared hosting (zoals de meeste standaard webhosters het aanbieden): Geschikt voor beginnende websites waarbij uptime en laadsnelheid over het algemeen wat lager is, maar de prijs hierdoor ook veel lager is.
  2. Shared hosting met dedicated resources (wordt steeds meer aangeboden): Geschikt voor professionele websites die meer waarde hechten aan laadtijden en uptime.
  3. VPS hosting: Geschikt voor zeer professionele websites en applicaties die van kritiek belang zijn en eigenlijk nooit offline mogen gaan.
  4. Cloud hosting/Dedicated/etc: Geschikt voor veel eisende applicaties, websites, maatwerk met miljoenen bezoekers per maand die beslist nooit offline mogen gaan en waarbij elke miliseconde qua laadtijd belangrijk is.
  Als je meer wil weten over waarom een snelle website belangrijk is kun je dit artikel wat ik eerder voor Emerce.nl heb geschreven eens lezen: http://www.emerce.nl/achtergrond/impact-sitesnelheid. De conclusie is anno 2016 nog steeds hetzelfde.
  Voor de rest zou ik nog vermelden dat er nogal een groot verschil in prestaties van hosting diensten zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van SSD opslag of niet. Niet elke hoster heeft alles gehost op SSD opslag. Soms wordt er ook een combinatie van SSD en SAS opslag gebruikt wat niet altijd optimaal is. Als je wil weten wat de beste hosting is voor je website zal je ook even goed moeten kijken naar de servers (hardware, software, inrichting) en de infrastructuur waar je website op wordt gehost. Dat kost even wat tijd, maar geeft je wel het beste, inhoudelijke beeld van wat de beste hoster is voor jouw website. En vergeet service niet! Ook op het gebied van service is er ontzettend veel verschil tussen hosters te vinden. De ene hoster helpt je graag met het installeren van een plugin of het verbeteren van laadtijden terwijl de ander je simpelweg de deur wijst.
  Wat vaak ook wordt vergeten is dat niet alleen de hosting belangrijk is voor een snelle website, maar ook de kwaliteit van de code van de website belangrijk is. Als je code gewoon inefficiënt werkt, bugs bevat of vol zit met slecht werkende plugins dan kan je webhoster nog zo snel zijn, je website is en blijft dan altijd de bottleneck. Ook op PHP 7 😉

  Antwoord
 41. Mike

  -offtopic-
  @Marian, nog steeds dezelfde website? Het is mogelijk een unieke “skin” te laten maken waarin rekening wordt gehouden met (onderandere) een goede laadtijd.
  Naar mijn mening heeft een andere host niet de oplossing voor jouw situatie.
  Mijn persoonlijke ervaring met het downloaden en het gebruik van gratis (of goedkope(re)) thema’s is dat deze (omdat zo’n thema voor zoveel mogelijk websites geschikt dient te zijn) vaak standaard al veel te veel resources laadt, wat een website traag maakt.
  Het kost inderdaad geld om een goede “skin” te laten ontwikkelen, klanten mislopen op een website die niet laadt daarentegen ook.
  -ontopic-
  Wij gebruiken (met enorm succes) managed VPS hosting van True. Om onze eigen gemaakte software (SaaS CMS) op te hosten. Het voordeel is dat zo’n type hosting je persoonlijk kan helpen met bepaalde technische vraagstukken. Je omgeving is aan te passen naar wat jij nodig hebt.

  Antwoord
 42. Mark

  Na diverse hosting partijen ben ik uiteindelijk uitgekomen bij wpengine en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben met deze hosting. Een enorm verschil in snelheid en ze je krijgt ook een eigen staging area.

  Antwoord
 43. Mitchel

  Wij werken bij Vimexx waar ik werkzaam ben zelf met SSD servers. Hierop hebben wij voor de klanten Redis cache, Memcached, Varnish én CDN beschikbaar gemaakt. We werken hier met de nieuwste versies van.
  Uit testen bij ons intern blijkt dat we de hoogste snelheid halen met een goede cache in WordPress, bijvoorbeeld WP Super cache en daarop geen redis cache activeren, maar wél Varnish. De TTFB’s zijn dan het laagste en bij inschakelen van redis gaan deze een klein beetje(+- 50MS) omhoog. De backend van een grote WordPress site is met Redis cache aan wel weer sneller, omdat dan veel elementen(queries) uit de redis cache komen en zonder uit de database moeten komen!

  Antwoord
 44. Stijn Belmans

  Zelf ben ik een grote fan van iXL Hosting. Zij bieden snelle hosting en gratis Redis cache. Ik heb nog geen downtime gehad in de tijd dat ik er klant ben. Ik zit ook al jaren bij Antagonist voor mijn kleinere websites, dus ook zeker een aanrader.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *