Concurrenten bespioneren, zo moet het!

3 juni, 2009

logo_smallHet is alweer een hele tijd geleden dat ik nog een artikel heb geschreven. Mijn excuses hiervoor. De reden is een (in mijn ogen) welverdiende vakantie naar Zuid-Frankrijk. Voor degene die het interesseert, het was geweldig!

Het eerste wat ik tegen kwam na mijn vakantie was Spyonweb.com. Een ontzettend handige tool om na te gaan welke websites bij een bepaalde eigenaar horen...

Websites op hetzelfde ip-adres

Allereerst kun je met Spyonweb.com uitvinden welke websites er bij een bepaald ip-adres horen. Dit kan door ofwel de url in te geven of het ip-adres.

In het onderstaande voorbeeld heb ik bijvoorbeeld Google.nl ingegeven. Verassend om te zien is dat volgens Spyonweb de domeinnaam pipeandslippers.com ook op de server van Google staat, of wat te denken van Catfucker.com?

google

Websites met dezelfde Google Analytics / Adsense code

Een andere leuke handige functie is om te zoeken op een Google Analytics of Google Adsense code. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld waarbij ik de Google Analytics code van Beurs.nl heb ingegeven:

beurs

Zoals je kunt zien worden er maar liefst 22 domeinen met één Google Analytics account onderhouden (en niet de minste, buienrader.nl bijv.).

Leuk, maar is het ook bruikbaar?

Ik hoor je denken: "Erg leuk Karel, maar wat heb ik hieraan?". Wel, dat ligt eraan. Normaal gesproken vrij weinig. Maar tijdens een concurrentenonderzoek is een dergelijke tool natuurlijk erg handig!

Ik ben trouwens benieuwd of dat jullie nog interessante ontdekkingen kunnen doen, laat ze weten in de reacties hieronder!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. leuke tool..de analytische waarde is jammer genoeg laag.
  De enige opvallende conclusie is dat veel websites blijkbaar op een shared IP adress zijn gestationeerd.

 2. Ik ken de tool en gebruik het regelmatig om e.e.a. uit te zoeken.

  Het grote nadeel is de vertraging. Ruim 2 maanden geleden hebben we weer een nieuwe server opgehangen. Als ik nu de check uitvoer toont hij slechts 5 domeinnamen van de ruim 100.

  Je zou zeggen hoor meer traffic een website heeft hoe eerder hij in de lijst voor komt, maar de getoonde domeinnamen zijn de minst bezochte websites.

 3. Het is zeker een aardige tool om een verband te zoeken tussen verschillende websites. het geeft vooral een idee hoe het netwerk van een concurrent kan zijn opgebouwd. Toch vind ik de gegevens af en toe niet meer dan leuke weetjes 🙂

 4. Ik denk niet dat de tool geschikt is om concurrentienetwerken op te sporen, zoals ik hierboven al aangaf zijn er enorm veel shared IP websites die niet noodzakelijk een verband hebben..
  De vermelding van google analytics accounts kan al een beter idee geven,maar bijlange na niet iedereen gebruikt dit of bezit maar één account..

 5. Sorry ik zie ook nog geen meerwaarde van deze tool. Misschien wel interessant is om te zien waarom concurrenten een betere ranking hebben dan jij en dus hoger door google gewaardeerd worden.
  Dit heeft te maken met je link populariteit, backlinks genoemd.
  Om nu even simpel te kijken naar het aantal waardevolle backlinks van je concurrenten heb ik deze tool in de aanbieding: http://www.domain-pop.com/backlink-check.php of deze ook mooi! http://www.backlinkwatch.com/index.php

  Suc 6

 6. Ik gebruik soms de tool van http://www.whosonmyserver.com om te kijken hoeveel sites er draaien op de reseller die ik heb. De adsensetool die spyonweb heeft is tof om in te kijken. Zo staat er blijkbaar op http://www.alopecie.be en op http://www.lening-nieuws.nl/ (oude site van mij die al een jaar geleden overgenomen is) nog steeds de adsensecode van mij in oude berichten.

  De tool is leuk, ik kende hem al een tijdje, want ik heb een tijd geleden een gezondheidsnetwerk van eenzelfde persoon overgekocht aan de hand van deze tool.

 7. @Katmeisje: Zoals Carnaval in NL al aangeeft, heb je shared hosting. Bij shared hosting deel je, zoals de naam al aangeeft, een server met meerdere websites. Hierdoor kan de prjis laag blijven, maar heb je wel minder mogelijkheden (niet dat je alle mogelijkheden nodig hebt).

 8. Bedankt voor de extra uitleg, en het shared gedeelte klopt!
  Tevens gelijk gekeken naar een aantal domeinen die niet op mijn naam staan maar op naam van de host....ook maar gelijk eens achteraan gefietst ;o)

  Groetjes!

 9. Nog een handige tool voor jullie spionage die wat in het verlengde ligt van bovenstaande is http://www.linkdiagnosis.com.

  Je geeft er op basis van de resultaten met de beschreven tool (enkel in Firefox) de domeinnamen in en ziet direct van waar de sites die je controleert hun meest waardevolle links halen.

  Op die manier kun je bij de meest interessante linkpartners zelf ook een link naar je website vragen.

 10. @ Mario, zoals Tom aanhaalt kun je de gevonden resultaten inderdaad wel op een andere manier benutten.

  Het geeft niet direct veel waardevolle info maar als tussenstap kun je er wel heel wat kanten mee uit 😉

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *