Backlink checker. Welke zijn er? Welke gebruik jij?

3 december, 2010

Iemand die veel met zoekmachine optimalisatie bezig is zal regelmatig willen weten hoeveel inkomende links er zijn naar de eigen website, of naar de concurrentie. Het is vaak ook een belangrijk onderdeel van je linkbuilding strategie.
Hiervoor kun je een zogenaamde backlink checker tool gebruiken. Maar welke zijn er nu eigenlijk? Welke zijn nu eigenlijk daadwerkelijk interessant?

Er is behoorlijk wat kaf tussen het koren op dit gebied. Hieronder vind je een lijstje van backlinkcheckers waar we zelf goede ervaringen mee hebben, of waarvan wij vinden dat ze interessant zijn:

Majestic SEO

Deze tool is vooral voor de gevorderde zoekmachine optimalisatie marketeer. Hier kun je ontzettend veel mee, en geeft ook ontzettend goede data. Zeker wanneer je registreert kun je hier veel plezier aan beleven ;-).
Bekijk hier deze tool: Majestic SEO

Opensiteexplorer.org

Dit is op dit moment één van de meest interessante en uitgebreide tools. Het is niet perse nodig om te registreren (wat we altijd een pluspunt vinden). Verder behoeft deze tool ook weinig info, het is duidelijk opgezet, en geeft praktische data. Bekijk hier deze backlink checker: Opensiteexplorer.org.

Yahoo site explorer

Een andere veelgebruikte tool is die van Yahoo. Deze geeft redelijk accurate resultaten, en wordt dus veel gebruikt om het aantal en soort backlinks te checken. Deze is overigens geheel gratis. Bekijk hier: Yahoo Site Explorer.
Update mei 2014: Deze is niet meer beschikbaar.

Google Webmaster Tools

Hoewel deze alleen interessant is om je eigen backlinks te checken mag deze zeker niet ontbreken. Immers, alle informatie die we van Google kunnen verkrijgen is interessant en nuttig.
Je vindt hier je backlinks door in te loggen op je Google Webmaster Account, en dan links in het menu naar "zoekverkeer" te gaan en dan te kiezen voor "links naar uw site". Helaas worden hier niet meer alle links naar je website weergegeven L. Inloggen kan trouwens hier: Google Webmaster Tools.

Zijn dat alle backlinkcheckers?

Valt een beetje tegen nietwaar? Vinden wij zelf ook. Uiteraard zijn er nog honderden tools beschikbaar, maar de meeste maken gebruik van één en dezelfde bron, die van Yahoo.
We zijn daarom erg benieuwd met welke backlink checker jij werkt!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Zelf gebruik ik Yahoo (om te kijken waar de concurrent zijn links vandaan heeft) en Google webmaster tools (voor de eigen/ klant site) maar ik volg de reacties even om te kijken of er betere/ handigere tools naar boven komen.

 2. Ik denk dat de meeste specialisten net als ik van alledrie gebruik maken afhankelijk van welke data noodzakelijk is.
  Historische data is bijvoorbeeld enkel bij majesticseo verkrijgbaar.
  Een andere backlinkchecker die je echter nog niet hebt genoemd is blekko. Met Blekko kan je behoorlijk veel. Ik heb hier een poosje terug een artikel over geschreven: http://bajaca.nl/blekko-review/
  Vooral over de snelheid ben ik erg te spreken.

 3. Allemaal leuke opsomming maar beetje jammer dat je niet echt een tutorial maakt wat je er precies mee kan doen. Los van het feit dat backlinks interessant zijn, ben ik zelf voorstander van originaliteit en niet zomaar een reeks backlinks afschuimen.

  1. Wat bedoel je precies met originaliteit als het gaat om backlinks? Ik geloof wat dat betreft eerder in exclusiviteit. Sommige bronnen zijn voor iedereen te gebruiken en voor andere moet je wat meer moeite doen. En alhoewel ik ook graag de speciale backlinks heb vind ik het niet erg om ook wat backlinks te halen op dezelfde plekken als mijn concurrenten.

  2. Niet zozeer exclusiviteit maar eerder er meer fun aan beleven ipv je concurrenten af te schuimen. Ik snap wel jullie punt dat het een extra beeld schept, maar eerlijk gezegd hou ik me daar zelf zo goed als niet mee bezig (puur persoonlijk dan). Ik hou liever van een leuk idee, een originele aanpak of een out-of-the-box backlink 🙂
   But hey, I'm just doing this for fun 🙂

 4. Ik gebruik van alles maar ben zeer tevreden over linkdiagnosis. Dit omdat hij ook de kracht van de link meet. Daarmee kun je het kaft van het koren scheiden en je concentreren op links die er toe doen. Het gaat immer niet om de hoeveelheid maar om de kwaliteit van de links.

 5. Hallo
  vraagje ik ben ook even gaan kijken bij http://www.opensiteexplorer.org/ maar nu vroeg ik me af , als er links bij staan in het rood met (nofollow) is het dan slim om deze link (stel dat ik die ook als linkpartner op mijn site heb) te verwijderen?
  Wat houd precies no follow in en wie regel dat het er zo komt te staan?
  Ik zie nl een paar
  302 Redirect in het groen
  (img) in het paars
  (nofollow) in het rood.
  Wie kan en wil me tips geven wat ik met deze links moet doen?
  Groetjes Diana

  1. @Diana,
   Nofollow kun je als webmaster zelf opnemen bij linkjes die op jouw eigen site staan en naar andere websites verwijzen. Een nofollow link naar jou toe wil zeggen dat er geen Google waarde meekomt. Het is dan aan jou om te kiezen of je bij een linkruil wel Google waarde aan die partij wil geven.
   Je kan er ook voor kiezen om bij een linkruil je aan te passen aan de andere partij. Dus allebei nofollow of geen van beiden. Als ik een linkruil inga dan vraag ik meestal om nofollow niet te gebruiken. Als er wel een nofollow gebruikt wordt dan accepteer ik dat meestal alleen als er daadwerkelijk bezoekers via een link komen.

 6. Ik gebruik Linkdiagnosis en opensiteexplorer, maar soms verschillen de resultaten wel :S Dan heb je bij de ene veel meer links dan volgens de andere. Weet iemand waar dat aan ligt? En welke is nou betrouwbaarder?
  Opensiteexplorer is wel extra handig omdat je kan vergelijken!

 7. in de kern heeft dat met een van de volgende punten te maken:
  1) de bron data is anders. Veel tools gaan uit van een bestaande database zoals die van yahoo. Andere tools, zoals Opensiteexplorerhebben een eigen spider die het web crawlt. Zij maken dus gebruik van eigen data.
  2) De presentatie en verwerking kan verschillen. Bij sitewide links kan er van 1 domein best 1000 links komen. SOmmige tools zetten niet meer dan een paar links van hetzelfde domein in de lijst, of ze nemen bijvoorbeeld alleen degene die ze het eerste tegenkomen.

 8. Ik denk dat je niet de juiste vraag stelt. Want wat bedoel je precies met betrouwbaar, betrouwbaar in wat?
  Het zijn gewoonweg hele andere systemen die je kunnen helpen met het waarderen en vinden van nieuwe backlinks.
  Linkdiagnosis gaat uit van Pagerank en vindt zijn informatie via Google en Yahoo. De paginasterkte wordt berekend aan de hand van PR info uit de zoekmachines en de hoeveel uitgaande links op een pagina.
  Opensiteexplorer bouwt een eigen database met een eigen spider en heeft een geheel eigen formule voor het bepalen van de sterkte van een pagina. Ze hebben een eigen crawler die sites afgaat en hebben een statistisch team waarmee ze proberen de Google index te benaderen. Door de grote hoeveelheid data kunnen ze extrapoleren wat belangrijk is voor je ranking.
  ALs het gaat om de hoeveelheid backlinks zit je met linkdiagnosis waarschijnlijk beter omdat de index daar groter is. Als het je gaat om de linkwaarde en een inschatting van wat interessante links zijn gebruik ik liever Opensiteexplorer. Dit laatste vooral omdat ik niet zo'n vertrouwen heb in de PR zoals die gepubliceerd wordt door de zoekmachines en die PR wel als bronwaarde in een berekening van linkdiagnosis lijkt te worden gebruikt. De uitkomst van die berekening wordt niet steviger dan de input waarop deze gebaseerd is.

 9. Bedankt Erik voor je duidelijke uitleg! In dat geval ga ik gewoon door met beide, hoewel ik momenteel wel meer neig naar opensiteexplorer.

  1. Wij hebben in eerste instantie Linkdiagnosis gebruikt, maar op het moment gebruiken we de betaalde versie van Spyglass van SEO PowerSuite. Voor ons ideaal omdat we rapportages voor onze klanten kunnen downloaden en daarnaast onze linkbuilders heel gericht linkruilen kunnen aanvragen. In principe wil je op alle sites staan waar je concurrent op staan plus 1 extra link. In theorie stijg je dan een positie.

  2. Ben ik niet helemaal met je eens Cas. In jouw beredenering vergeet je denk ik de onpage optimalisatie, en andere factoren die niets met linkbuilding te maken hebben (domeinnaam, extensie enz.).
   Maar als dat allemaal identiek zou zijn, dan heb je in theorie wel gelijk!

 10. Heren (want aan de hand van deze discussie valt toch echt wel op dat seo een mannenaangelegenheid is).
  Ik maak gebruik van de tools die door jullie worden beschreven met een voorkeur voor SEO Spyglass en Linkdiagnosis. Hoewel die laatste na verloop van tijd bijzonder traag wordt.
  Zo nu en dan kunnen deze tool mij echter niet verder helpen. Meer bepaald als ik niet de inkomende links maar wel de uitgaande links van een site zou willen controleren.
  Iemand enig idee hoe je dit kunt meten?
  Greetings from Brussels

 11. Sorry, Jedidja. Uitzonderingen bevestigen de regel 😉
  Hoewel ik moet zeggen dat ik ondertussen wel al meer webladies ben tegengekomen (op Twitter). Maar wel alleen in Nederland. Succes met de business en blij te horen dat SEO after all niet alleen een mannenzaak is.

 12. In mijn zoektocht na sluiting van Yahoo Site Explorer ben ik deze tegengekomen. Maakt geen gebruik van YSE maar van zoekopdrachten in verschillende zoekmachines: seo-backlink-finder.com
  Ben benieuwd of iemand ervaring met deze tool heeft, ziet er namelijk wel goed uit.

 13. Ik gebruikte altijd open site explorer maar wat ik begrepen heb update die eens in de zoveel tijd.
  Majestic Site Explorer is ook een hele goede maar vind het alleen vrij prijzig helemaal als je maar een site hebt waarvan je de links in de gaten wil houden.

 14. Bedankt voor het overzicht!
  Experimenterend met linkdiagnosis en opensiteexplorer merk ik dat er veel links van klanten van ons worden weergegeven. Logisch, omdat onze link wordt weergegeven in de footer van de meeste pagina's van onze klanten (complete webwinkels).
  Op deze manier vind ik eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Is er een manier om deze links van klanten uit het overzicht te filteren zodat ik me kan focussen op de meer relevante links?
  Alvast dank! 🙂

 15. Majestic SEO link intelligence tools zijn wij bij Community4business zeer over te spreken wij gebruiken dit nu dagelijks voor onze website en blog zou het daarom zeker aan andere ondernemers willen aanraden.

 16. Ik ben ook druk bezig om backlinks te krijgen voor mijn website, dus je wilt graag weten hoe je ervoor staat.
  edit: geen zoekwoorden in naamveld aub

 17. Ik heb zojuist een check uitgevoerd maar het valt me tegen dat slechts 2 backlinks naar voren komen. Dat terwijl er inmiddels meer dan 40 zijn. Waar kan dat aan liggen?

 18. Ik heb eens van een IM formum een backlink tool gekocht: BacklinkSnatcher.
  Deze tool geeft mij een eerste indruk van de (keyword)concurrentie met name de hoogte van de PR van ge-backlink-te websites.

 19. Over het algemeen gebruik ik backlinkwatch.com . Dit is een gratis dienst en het geeft over het algemeen een prima impressie van het aantal links, de kwaliteit en de specifieke urls. Voordeel van backlinkwatch is ook dat je niet hoeft in te loggen. Als er bij backlinkwatch geen informatie beschikbaar is, dan wil ik nog wel eens de gratis service van ahrefs.com gebruiken, maar dit heeft een daglimiet en laat de specifieke urls niet zien. Soms als backlinkwatch geen data biedt wat betreft backlinks, heeft ahrefs wel wat (of ook niets). Voor de SEO's die gratis backlink informatie willen dan is backlinkwatch toch de aanrader vermoedelijk.

 20. Mooi lijstje inderdaad. Backlinkwatch is zo handig omdat het geen inlog vereist maar het is echt puur afhankelijk van de gewenste informatie welke tools je gebruikt.

 21. Wat veel reacties, mooi om te zien en er zitten goede tools tussen. Mocht je iets meer te besteden hebben dan is SEO powersuite een aanrader.
  Gr,
  Edit: Geen zoekwoorden in het naamveld a.ub.

 22. Er staat een hoop oude meuk in de reacties en veel dode links. Naar mijn idee waren dode links dodelijk en kunnen je een flinke daling opleveren bij google. Mischien moet je eens kijken naar de online tools die er zijn om dead links te vinden en die gelijk van je site verwijderen.
  in ider geval thnks voor de info elk beetje helpt
  grtzz

 23. Laatst deed een backlink onderzoek voor een bedrijf. Er stonden alleen maar maar waardeloze backlinks in allemaal met pr0 links.
  Ik zag door de bomen het bos niet meer. Het is zeker handig om met optimalisatie bezig te zijn dan weet je precies hoeveel inkomende links er zijn naar de eigen website, of naar de concurrentie.
  Mark Kooijman

 24. Ik gebruik meestal een gezonde mix van checkers, maar kom wel vaak bij dezelfde uit. Majestic is daar een van, maar ook backlinkwatch. Vooral niet al te veel vertrouwen op één enkele service, maar de verschillende restultaten vergelijken zou ik zeggen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *