Website aanmelden bij Google?

2 december, 2010

Startende webmasters vragen zich vaak af hoe ze hun website kunnen aanmelden bij Google. Immers, je hebt een prachtige website gemaakt, en nu wil je natuurlijk ook graag gevonden worden.
Laat me beginnen met een eenvoudig advies: Meld je website niet aan via de tool van Google zelf. Er zijn namelijk veel betere en snellere methodes!

Aanmelden bij Google is niet nodig

Wanneer je dus een nieuwe website hebt is het niet nodig om deze aan te melden bij Google. Google is namelijk erg goed in het “vinden” van websites en pagina’s. En met de juiste methodes wordt je website zo opgenomen in Google.

Wat moet je wel doen?

Om zo snel mogelijk te worden opgenomen in de index van Google is er maar één echt goede methode, en dat is ervoor zorgen dat Google jouw website vindt via een website die al wel in de index staat.
Simpel gezegd, je moet ervoor zorgen dat er een link naar jouw website op een website komt te staan die al wel vindbaar is. En het liefst een website die vaak door Google wordt bezocht. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden:

 • Een inhoudelijke reactie achterlaten op een blog die veel wordt bezocht, en het liefst bij een recent artikel (ga dus niet spammen, maar draag daadwerkelijk bij aan de discussie aub.);
 • Een bevriende webmaster, liefst in dezelfde branche, vragen of dat hij tijdelijk een link naar jouw website wil plaatsen;
 • Een bericht op Twitter plaatsen met daarin de link naar je website (kan enorm effectief zijn, maar het lijkt het voorlopig wel op dat dit alleen goed werkt wanneer de Twitteraccount ook echt actief is en het bericht af en toe geretweet wordt).

Wat kun je beter niet doen?

 • Website aanmelden bij Google via de tool van Google zelf;
 • Al beginnen met het uploaden van de sitemaps. Hierdoor loop je het risico dat Google pagina’s gaat vinden die niet via de normale route op je website te vinden zijn, lees ook deze discussie: Sitemap aanmelden bij Google.

Wat kan ik verwachten?

Wanneer een nieuwe website wordt toegevoegd aan de index van Google moet je geen wonderen verwachten. Het kan een tijdje duren voordat Google alle pagina’s van je website heeft gevonden. En dan hebben we het nog niet over het daadwerkelijk hoog scoren in de zoekmachines.
Ons advies is daarom ook niet om meteen te panikeren, maar gewoon geduld te hebben! Het heeft geen zin om dingen overhaast te doen. Sterker nog, dit kan tegen je gaan werken! Zeker voor wat betreft het linkbuilden is het belangrijk om dit op een natuurlijke manier te doen, lees hier waarom: natuurlijk linkbuilden.

Ben jij een showroom- of winkeleigenaar?

Speciaal voor jou heb ik een e-book geschreven met online marketing tips om meer klanten naar jouw showroom of winkel te krijgen. Deze bied ik je gratis als download aan!

Karel Geenen is de medeoprichter van KGOM. Sinds 2001 is Karel actief binnen de online marketing. In de eerste jaren als webwinkeleigenaar. Daarna is Karel zijn kennis gaan inzetten om andere bedrijven verder te helpen op online marketing gebied.

Inmiddels bestaat er naast KGOM, een online marketing agency en academy, ook A Digital You waarmee de werving en selectie van online marketeers wordt verzorgd.

Contact: LinkedIn | Twitter | Tel. 085 208 21 00 | E-mail

 1. Nog een tweetal tips om meer bezoekers te krijgen zodat Google je gaat vinden:
  1. Mail aan iedereen die je kent sturen, wel in de BCC iedereen adresseren!!!) en aan jezelf sturen ‘kijk eens op mijn website’
  2. Aanmelden bij DMOZ

 2. Wat kun je beter niet doen?
  †¢Website aanmelden bij Google via de tool van Google zelf;
  Wat is daar de reden van dat je het beter NIET kunt doen?

 3. Nieuwe websites met nieuwe domeinnamen meld ik eigenlijk nooit aan bij Google, ze worden vanzelf gevonden door Google. En ik moet zeggen als ik via Twitter @DigiGirl een linkje plaats (dan niet verkort door bijvoorbeeld bit.ly en niet eens vaak geretweet) kan dat inderdaad erg effectief zijn, de laatste keer werd de nieuwe website (een aantal pagina’s) dezelfde dag al geïndexeerd door Google. Een persoonlijk record! 🙂
  Geeft natuurlijk geen garantie voor de toekomst 😉

 4. Geduld wordt zeker beloond, trucs uithalen heeft weinig zin, een goede website met de juiste inhoud, titels en metatags levert uiteindelijk toch het meeste op 🙂

 5. Toch ben ik het niet geheel met je eens. Ik heb de domein http://www.neusspreider.nl nog maar net in de lucht. Heb deze na vullen van de pagina aangemeld bij Google. De volgende dag stond ik met het zoekwoord neusspreider op plek één. Dit zelfde heb ik ook met een andere domein gedaan en deze niet aangemeld bij Google. Na 4 dagen nog geen resultaat. Afgelopen zaterdag toch maar gedaan en vandaag sta ik op pagina één met http://www.pleisterstegensnurken.nl

 6. @Peter Verhoeven – goeie vraag!
  Een website die ik een aantal weken geleden zelf bouwde stond na aanmelding bij Google binnen 24 uur op pagina 2 van de organische zoekresultaten. Dat verraste mij, omdat het hier ging om een vakantiebestemming in een populair wintersport gebied en omdat de twee (algemene) zoekwoorden die ik gebruikte ook redelijk vaak gebruikt worden. Terwijl ik toch echt geen SEO-specialist ben.
  Ik heb geen van de genoemde ‘trucs’ gebruikt. Dus volgens mij is er helemaal niks mis met een aanmelding bij Google.

 7. Wat mij opvalt is dat het per website (heel) verschillend kan zijn. De ene website staat binnen 1 à 2 weken op de eerste (organische) pagina en bij sommige websites staat hij na een week nog steeds niet online. Google blijft me maar verbazen!
  Het aanmelden bij DMOZ is mij trouwens nog nooit gelukt. heb al 4 verschillende websites aangemeld en ik kom er helaas maar niet tussen.

 8. ik ben een webwinkel begonnen.
  Nu vind Google wel mijn naam in de advertenties op marktplaats, maar niet mijn webwinkel zelf.
  hoe los ik dit op?

 9. wij hebben ook sinds een maand een website, maar komen nog steeds nergens in de google lijst voor.
  Zelfs als ik de woorden bewegen aan zee letterlijk in de zoekfunctie intoets, komt er nog steeds niets uit.
  Ik moet bovenin de balk letterlijk http://www.bewegenaanzee.nl invullen.
  Ik heb redelijk wat van de adviezen opgevolgt, maar het wil nog steeds niet lukken.
  als er iemand naar wil kijken en een extra tip heeft, hoor ik dat graag. Bedankt.

  1. Jurgen, je homepage bevat uiterst weinig inhoud. Ook zijn er veel uitgaande links op alle niveaus van je site en zijn de titles overal dezelfde. Daarnaast laat je ook overal de descriptions leeg. Zorg best vooreerst dat de titles afwisselen per pagina en de inhoud van je pagina’s weerspiegelen…

 10. Ik heb het zelfde probleem, mijn site staat ook al een tijdje online, maar tot op vandaag op google nog geen trapcomfort, hoop wel dat dit als nog gaat gebeuren.

  1. Ik zie dat de metatag niet geplaatst werd in mijn bericht hierboven achter Bijvoorbeeld, dan nog maar eens zo proberen. Voorbeeld van een robots metatag
   meta name=”robots” content=”index, follow”

 11. hallo wij hebben net een pagina geopend http://www.spiritquartz.nl
  na het online zetten stonden we al op pagina 2?We gaan nu es wat trrucjes proberen.. Bedankt voor de tips allemaal!
  edit: echte naam of pseudoniem gebruiken in naamveld aub geen zoekwoorden

 12. grappig dat je pagina direct zo hoog staat.
  Ik heb vorig jaar een reactie hier op het forum gezet om http://www.bewegenaanzee.nl hoger te krijgen, maar dat duurde vrij lang.
  We hebben nu een nieuwe website http://www.hamboard.nl gemaakt en daarom ga ik weer alle oude trucjes van dit artikel proberen.
  Even nog een vraag; ik heb momenteel het merk hamboard(langste long skateboards die er momenteel zijn) en hebben daarom een hoofdpagina aangemaakt met hamboard.nl Om alvast de benelux en duitsland af te dekken hebben we ook domeinen zoals hamboards.nl , hamboard.eu , hamboard.de enz enz.
  Al deze domeinen verwijzen naar hamboard.nl als dit ingetoetst wordt.
  Moet ik nou alleen hamboard.nl overal neer proberen te zetten of ook alle andere domeinen/
  Bedankt voor een antwoord,
  groet
  edit: echte naam of pseudoniem gebruiken in naamveld aub geen zoekwoorden

 13. Hoi Bertine,
  Als het een nieuwe domeinnaam is, dan kan het wat langer duren voordat de website geïndexeerd wordt door Google. Ik zie dat je een Joomla website hebt, wat nog wel eens kan helpen bij een nieuwe domeinnaam is om een sitemap te installeren (Xmap) en de xml url daarvan aan te melden bij Webmaster tools.
  Maar ook interne URL’s en een Joomla kruimelpad kunnen helpen bij het indexeren van je website(pagina’s).
  Daarnaast zie ik nog een aantal dingen die ik zou adviseren om aan te passen. Ik heb een handleiding Joomla 2.5 SEO geschreven (te vinden op mijn website) die je verder kan helpen om je website te optimaliseren.

 14. Deze website voor en door chronisch (pijn)patiënten is al drie weken online, heb hem aangemeld bij Google, keys en metakeys gebruikt, elke bladzijde andere titel en inhoud etc. Toch moet ook ik de letterlijke naam intypen om hem te laten vinden door Google. Wat heb ik gemist? Dat verhaal van Anja over die robots snap ik niet.

 15. Beste Karel,
  Leuk informatief stukje tekst. Ook wij van Schoonheidonline gaan er binnenkort werk van maken.
  De website http://www.schoonheidonline.nl is een online webshop die zich richt op de verkoop van huidverzorging en make-up producten. Voor ons is daarom een goede SEO optimalisatie erg van belang. We houden je blog in de gaten! Tips voor onze site zijn altijd welkom!
  Groetjes,
  Carolien

 16. Ik heb mijn website vandaag zelf aangemeld bij zowel Google als bij DMOZ. Nu even afwachten wat hier de resultaten van zijn.
  Wie kan mij vertellen hoe ik dit kan controleren?
  Bedankt voor de tips.

 17. Het valt echt niet mee om je site hoog te laten scoren bij google, of je moet erg diep in de buidel tasten voor google adwords. Zelf ben ik al erg lang bezig om de webwinkel met goedkope lingerie bekend te krijgen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *