Online aankopen 2008

Volgens onderzoek van het CBS hebben in 2008 maar liefst 7,7 miljoen Nederlanders online een aankoop gedaan. De aankopen betreffen vooral vakanties, literatuur, kleding en sportartikelen. Tickets voor evenementen zijn daarnaast flink in opkomst.

Het is dan ook niet vreemd dat de omzet van de webshops een vogelvlucht heeft genomen. Elsevier Retail bericht dat deze zelfs negen keer zo hard groeit als die van de reguliere detailhandel.

Online shopgedrag mannen en vrouwen
Zowel de mannelijke als vrouwelijke online shopper schaft bovenstaande zaken aan. Toch zijn er wel verschillen in het aankoopgedrag te zien. Mannen kopen over het algemeen elektronische benodigdheden, software en hardware. Vrouwen kopen meer kleding, sportartikelen, boeken en tijdschriften dan mannen.

Redenen om online te shoppen

De belangrijkste redenen om online een aankoop te doen zijn:

 • Lagere prijsstelling dan in de winkel
 • Gemak
 • Eenvoudig vergelijken van diverse producten en aanbieders
 • Tijdswinst

De grootste ergernissen zijn:

 • De hoge verzendkosten
 • Tijdstip van leveren
 • Het niet voorradig zijn van producten

Uit de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt dat de betrouwbaarheid van online betalingen sterk af hangt van het vertrouwen in de webshop en in de betalingswijze. Hierbij let de helft op de aanwezigheid van het Thuiswinkel Waarborg. Van de beschikbare betaalwijzen wordt de creditcard door veel mensen als onbetrouwbaar gezien en iDEAL als meest betrouwbaar.

Keurmerk is belangrijk
Ruim 90 procent van de consumenten hecht waarde aan een keurmerk. Het keurmerk Thuiswinkel Waarborg wordt als het meest betrouwbare keurmerk ervaren. Zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Vergelijk.nl.

Een keurmerk geeft consumenten het gevoel dat ze in het geval van problemen ergens kunnen aankloppen. Maar is dat ook zo? Elke simpele ziel kan een keurmerk in het leven roepen bij gebrek aan regelgeving op dit gebied. Er zijn momenteel dan ook veel te veel keurmerken op de markt. Het is daarom erg belangrijk dat zowel de webshophouder als de consument goed bekijkt wat het keurmerk nou in feite behelst.

Een webshophouder zou voor een keurmerk moeten gaan die zichzelf bewezen heeft en ook daadwerkelijk meerwaarde biedt. Daarnaast zorgen heldere algemene voorwaarden, veilige betaalmethodes zoals iDEAL, acceptabele verzendkosten en een lage drempel om artikelen te ruilen voor vertrouwen bij de consument.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Thuiswinkel Waarborg zou alleen zijn naam eens moeten veranderen. Het is toch geen waarborg ?

  Of vergis ik mezelf ?

  Een knap staaltje van consument misleiden anders. Ook horen wij geregeld twijfels van leden over de hoogte van lidmaatschap tussen gelijkwaardige leden en het meten met meerdere maten bij de toetsing en het naleven van de door Thuiswinkel opgestelde regels.

  Blijft wel dat wij Thuiswinkel ook op nummer 1 hebben staan voor de meeste webwinkels.

  Voorts hoop ik dat in 2009 meer omzet naar de kleinere webwinkelier gaat in plaats steeds meer naar de Bols en de Wehkamps.

  (T)on van Houten

 2. Ik heb toch sterke twijfels bij de verschillende keurmerken voor webshops zoals bijvoorbeeld ook het Q-shops keurmerk. Je ziet deze keurmerken namelijk ook bij webshops staan die niet bepaald netjes met hun klanten omgaan.

 3. Ik vraag me ook zeer sterk af of de keurmerken wel leveren wat de mensen ervan verwachten. Is het niet zo dat bezoekers kijken of er een keurmerk is (maakt niet uit welke) en alleen uit de aanwezigheid een vertrouwend gevoel afleiden?

 4. @Erik:
  Ik weet haast wel zeker dat het alleen gaat om de aanwezigheid ervan, meeste mensen kijken niet eens wat voor keurmerk het is. Als ze het wel doen dan kijken ze niet verder dan de voorpagina van een betreffende website.

 5. ik blijf me een beetje storen aan dat thuiswinkel waarborg, je moet er als webwinkel heel erg veel geld voor betalen. Het is erg commercieel, maar toch is het hét keurmerk.
  Stichting Webshop Keurmerk is het enige keurmerk dat een stichting is en dus geen winst maakt, daarnaast zijn ze ook als beste beoordeeld door een onderzoek over webshop keurmerken. Ik hoop voor ze dat zij straks hét keurmerk zijn, wel zo eerlijk!

  En nee, ik heb er geen enkel belang bij!

 6. Kijk een Keurmerk kan je vandaag de dag bijna gewoon 'kopen'.
  Wat Jens ook al aangeeft, veel shops met een goedkoop keurmerk die slecht met hun klanten omgaan.

  Een thuiswaarborg keurmerk kost uit me hoofd 450,-- + een gedeelte van de omzet.

  onze shop heeft bewust GEEN keurmerk, met als reden dat de klant die uiteindelijk betaald. Wij zijn de goedkoopste van NL en hebben dan ook liever recenties van klanten zelf als een keurmerk.

 7. Ik heb nog nooit op een keurmerk gelet, maar koop dan ook voornamelijk bij b.v. Bol.com ezv.

  Een keer heb ik een probleem met een retour-zendig bij een auto onderdelen leverancier gehad. Die was veel sneller met het innen van de betaling dan het terug boeken. Gewoon K.v.K. informatie bekeken en met juridische stappen gedreigd en het geld was terug.

  Nederland is trouwens een klein land. Je kunt desnoods overal naartoe rijden om verhaal te halen.

 8. Vliegtickets bij die blauwe maatschappij koop ik trouwens ook online. Fantastisch! Je kunt van je luit stoel 24 uur voor de vlucht inchecken en dan hoef je niet in de rij te staan. Nou ja, niet zo lang tenminste.

 9. Ik ben op zoek naar de actuele gegevens van 2009, maar kan deze niet vinden.

  Keurmerk is met name interessant voor thuiswinkelwaarborg. Als je gewoon netjes alles transparant uitlegt over kosten, verzendkosten, privacy policy, spam policy en heldere voorwaarden en niet goed geld terug, dan ben je al een heel eind. Dan nog je inschrijvings nr. KvK en eventueel je vestigingsadres, dan heb je geen waarborg nodig!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top