Google verdenkt Microsoft van kopiëren zoekresultaten

Groot nieuws binnen de zoekmachinewereld. Google beschuldigt Microsoft's Bing ervan bepaalde zoekresultaten te kopiëren.
Gisteren is er al een artikel verschenen van Danny Sullivan over dit onderwerp. Het deed heel wat stof opwaaien.
Enkele uren daarna kwam Google met een eigen verklaring, die ook zeker de moeite waard is om te lezen.
Feit is dat er nu wel een unieke situatie is ontstaan. Wil je in het kort weten wat er is gebeurd? Lees dan even verder.

Wat is er gebeurd?

Om het een en ander wat duidelijker te maken hierbij een korte tijdlijn:

 • Oktober 2010: Werknemers van Google ontdekken dat sommige resultaten van Bing wel erg veel op die van Google lijken. Het gaat dan met name om resultaten wanneer iemand verkeerd gespelde zoekwoorden gebruikt. Google verbetert deze, en laat je resultaten zien. Bing verbetert deze niet, maar laat wel dezelfde resultaten als Google zien.
 • December 2010: Omdat vermoedens van kopiëren steeds sterker worden zet Google een heuse val op. Ze proberen Microsoft in de val te lokken door fictieve zoekwoorden te creëren, en daar fictieve zoekresultaten bij te creëren. Niemand zoekt daadwerkelijk op die zoekwoorden, en de resultaten die vertoond worden bij Google zijn niet gerelateerd aan de zoekopdracht.
 • Half december 2010: Google laat eigen werknemers via Internet Explorer én de Bing toolbar zoeken naar de fictieve zoekwoorden. Hun hypothese is dat Microsoft, via Internet Explorer en de Bing Toolbar, resultaten van zoekopdrachten via Google opslaat en gebruikt binnen de eigen resultaten in Bing.
 • Eind december 2010: De aanname van Google bleek correct! Binnen enkele dagen kwamen ook de zoekresultaten in Bing tevoorschijn.
 • 1 februari 2011: Danny had al eerder doorgekregen van Google dat ze met die test bezig waren, en schreef een artikel over de resultaten van de test.
 • 2 februari 2011: Google komt met een eigen bericht over de "val" die ze hebben opgezet.

Mijn mening

Om eerlijk te zijn, een echte mening heb ik er nog niet over gevormd. Ik weet niet precies wat ik hiervan moet denken. Dit kan twee kanten opgaan, of het waait snel weer over, of het krijgt nog een vervelend staartje.
Feit is wel dat Bing nu wordt neergezet als een boeman. Ik denk dat de bal ook vooral in hun kamp ligt op dit moment.
We zullen wel zien. Desalniettemin interessant om te blijven volgen!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Staat er iemand bij stil dat Google wel toegeeft dat ze zelf Bing ook in de gaten houden... 🙂
  Ik citeer Karel zijn artikel even: "Werknemers van Google ontdekken dat sommige resultaten van Bing wel erg veel op die van Google lijken"
  En dat zal dan wel "toeval" zijn zeker dat ze dit ontdekken? 🙂
  Ach dit is het verhaal van de pot die verwijt dat de ketel zwart ziet.
  Dit is gewoon slim gevonden van Microsoft.

 2. Las dit toevallig ook al op searchengineland waar een groot artikel over stond. Er waren ook wat test gedaan door Google om te zien of Bing erin zou en trappen, en ja ze trapten er in...niet verwacht van Bing.

 3. In ieder geval zal dit nieuws voor een hoop negatieve publiciteit rondom Bing zorgen, dus hun marktaandeel zal nog sterker naar beneden gaan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top