De bibliotheek van Alexandrië herleeft

google-booksDe oprichters van Google hebben grootste plannen: ze willen alle informatie op aarde verzamelen. Met het indexeren van webpagina's is Google al een heel eind op de goede weg, maar Google wil dit ook op andere vlakken bewerkstelligen. Het web is immers nog maar het begin en beslaat een fractie van wat Google wil verzamelen. In 2002 begon men met het digitaliseren van alle kennis die in de loop der jaren was vastgelegd. Het ontstaan van Google Books is een feit.

Google Books beperkt zich niet alleen tot de meest gelezen of waardevolste boeken, maar wil alle boeken digitaliseren. Hiertoe heeft het bedrijf een gigantische investering gedaan. Het is niet bekend hoeveel geld er in gestoken is,maar er zijn al resultaten. Google heeft al een aantal klassieker gedigitaliseerd:

Google Books is op weg om net zo groot te worden als de bibliotheek van Alexandrië. Google heeft  overeenkomsten afgesloten met verschillende universitaire bibliotheken, zoals die van de universiteit van Michigan, Harvard en Oxford. Deze universiteiten hebben een bibliotheek met miljoenen (wetenschappelijke) uitgaven. Critici stellen dat Google de aansluiting hebben gezocht bij universiteiten omdat deze juridisch niet vervolgbaar zijn.

Zij zijn niet de enigen die kritisch tegenover het initiatief van Google staan. Volgens uitgeverijen en auteurs schendt Google door het kopiëren van boeken het auteursrecht. Het imago van Google heeft door het ongevraagd kopiëren een deuk opgelopen. Om auteurs en uitgeverijen tegemoet te komen, houdt Google zelf  37% van de inkomsten die worden gemaakt met het gebruik van Google Books. De resterende 63% wordt overgemaakt naar het onafhankelijke administratiekantoor, The Book Registry. Dit kantoor keert het resterende bedrag uit aan de rechthebbenden. Indien de rechthebbende geen goedkeuring heeft gegeven voor het publiceren van het werk op Google Books, wordt slechts een gedeelte van de inhoud van het boek weergegeven. Bron.

Veel critici zijn bang dat Google een monopolie positie krijgt op het digitaliseren van boeken. Deze angst wordt gevoed doordat Google Books al het alleenrecht heeft bij veel universiteiten en uitgeverijen om boeken te indexeren. Dus toch de nieuwe legendarische bibliotheek van Alexandrië.

Ik vind Google Books een geweldig initatief. Bij gedrukte boeken is het de vraag of de inhoud je aanspreekt. En dan heb je je geld al uitgegeven Door digitaal een korte impressie te krijgen  van het boek, wordt de keuze tot aankoop weloverwogen. De kans op een miskoop wordt kleiner. Daarnaast heeft het digitaal doorbladeren van boeken in Google Books hetzelfde effect als het doorbladeren van een gedrukte versie: je krijgt een impressie van het boek. Wat nu nog ontbreekt in Google Books zijn Nederlandstalige boeken. Het lijkt dat er een oplossing komt voor dit probleem. De universiteit van Gent heeft toegezegd om zijn bibliotheek beschikbaar te stellen voor Google. Het betreft hier echter alleen boeken waar geen auteursrecht meer op rust. Bron.

Op Google Books staan verschillende boeken (gedeeltelijk) over SEO en Adwords. Dit is zeer handig. Ik heb al verschillende tips en trucs uit deze digitale boeken gehaald. Deze boeken stonden niet in bibliotheek van Alexandrië. De beroemde bilbiotheek herleeft in Google Books met veel meer boeken

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Voordat Google een gehele boek kan vrijgeven, zal het auteursrecht moeten zijn vervallen of toestemming van de rechthebbende. "Piraterij" van boeken door Google wordt hierdoor bijna volledig uitgesloten.

  Persoonlijk denk ik dat het juist gebruikers stimuleert om een boek te kopen. Zelf lees ik liever een boek fysiek dan op een beeldscherm. Google Books zie ik als hetzelfde als een boek doorbladeren in de boekwinkel. Als de eerste indruk goed is, koop ik het boek als nog.

 2. In de muziekindustrie hebben ze er gewoon de tussenpersonen uitgehaald , geen muzikant die er armer van is geworden..

  Biz vormen veranderen gewoon en natuurlijk probeert iedereen zo lang mogelijk bij zijn model hangen..maar tegenhouden ga je het in ieder geval niet doen 😮

  Dave

 3. @Dave allemaal goed maar ondertussen is de kwaliteit van muziek enorm achteruit gegaan door dat gemakkelijk verspreiden van muziek.

  Boeken digitaliseren, hmmm mss handig om snel iets op te zoeken maar persoonlijk vind ik het maar niets. Een boek lees je in je zetel (en neen niet met je laptop op je schoot 😎 )

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top