Blogsoftware voor meer omzet, niet om je levensverhaal te vertellen

2 oktober, 2008

Wordpress blogsoftwareAls er iets zoekmachine vriendelijk is dan is het wel WordPress. Dit is een gratis te downloaden blogsoftware. Veel blogs draaien dus ook op deze software. Maar WordPress kan ook ontzettend krachtig zijn voor je bedrijfswebsite of webwinkel.

In dit artikel geef ik de voordelen van deze software en geef ik tevens aan waarom jij dit als online ondernemer zou moeten installeren"¦

Misvatting over blogsoftware
Hoewel WordPress oorspronkelijk bedoeld is voor bloggers wil dit nog niet zeggen dat wij als online ondernemers deze software niet anders in kunnen zetten.

Wanneer ik het woord “blogsoftware" of “bloggen" aan mijn klanten voorleg is er altijd dezelfde reactie: waarom zou ik mijn levensverhaal gaan koppelen aan mijn bedrijf? Bloggen wordt dus gezien als een online dagboek, wat het oorspronkelijk ook is.

Waarom dan wel blogsoftware (en het liefst WordPress)?
Er zijn talloze voordelen aan het installeren van een blogsoftware op je website. Deze voordelen zijn onder te verdelen in de volgende twee categorieën:

 • 1) Zoekmachine optimalisatie (meer bezoekers via Google!)
 • 2) Customer Engagement

1) Zoekmachine optimalisatie
Wanneer je een webwinkel of een bedrijfswebsite hebt zijn deze in principe vrij statisch. Een webwinkel heeft vaak ook nog weinig inhoudelijke tekst. Het installeren van een blogsoftware kan deze problemen verhelpen en wel op de volgende manier:

Dynamische website
Telkens wanneer je een nieuw artikel schrijft komt er weer een pagina bij op je website. Google is dol op dynamische websites die blijven groeien. Zeker als dit pagina's zijn met goede inhoud.

Verder worden deze nieuwe pagina's vaak snel gevonden door Google en geïndexeerd. Iets wat natuurlijk erg belangrijk is.

Onpage optimalisatie
Het voordeel van WordPress is dat de software op zich al ontzettend zoekmachine vriendelijk is. Hiermee bedoel ik dat bijvoorbeeld de Title-tags en meta-tags goed worden gebruikt. Verder zijn er nog ontzettend veel plugins die de software nog zoekmachine vriendelijker maken.

Links (intern en extern)

Vooral voor webwinkels kan het lastig zijn om links te verzamelen naar de website. Alleen wanneer je bijvoorbeeld een uniek product verkoopt is er misschien iemand die naar je wil linken, anders wordt het vrij lastig.

Met het schrijven van artikelen gerelateerd aan jouw business kun je heel wat meer links verwachten. Je zou bijvoorbeeld een uitgebreide handleiding kunnen schrijven voor een bepaald product wat je verkoopt. Wanneer je dit artikel dan aanmeld bij de verschillende social media sites kun je zeker links naar het artikel verwachten.

Een ander voordeel is dat je intern kunt gaan linken. In de handleiding die je bijvoorbeeld hebt geschreven kun je linken naar het product wat je in de webwinkel aanbied. Op deze manier kun je bepaalde productpagina's hoger in de zoekmachine krijgen.

2. Customer Engagement

Een ander groot voordeel is dat je middels deze “bedrijfsblog" de conversatie met je (potentiële) klanten kunt aangaan. Zo kun je middels de reacties bijvoorbeeld te weten komen waar men zich in interesseert.

Op deze manier ben je dus beter in contact met je doelgroep en weet je wat er leeft. Deze informatie is natuurlijk erg belangrijk voor een goede bedrijfsstrategie.

Conclusie
Mijn advies is om zeker de WordPress software te installeren. Redenen als daar hebben we geen tijd voor kunnen wat mij betreft te prullenbak in. Want één artikel per week schrijven daar zou iedere online ondernemer tijd voor moeten kunnen maken.

Oja, had ik al verteld dat WordPress hier volledig gratis te downloaden is?

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Misschien een stomme vraag: is het beter om de blog op een aparte domeinnaam te zetten of maak dat niets uit? De ene keer heb je dan externe links, de andere interne. Dat maakt volgens mij heel wat uit, of niet?

 2. @Jos
  Op hetzelfde domein zou ik doen. Dan profiteert je webwinkel of bedrijfswebsite van het feit dat deze groter wordt...

  @Riquard
  Haha, dat is door die tv reclame. "Mijn man gaat 's morgens altijd bloggen. Gadverdamme! Bloggen";-) Zie reactie hieronder 😉

 3. Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt voor een eigen wordpress theme? Ik zie helaas nog erg veel gratis themes met liniks van de maker eronder...is dat weer niet negatief? Aangezien veel mensen de nofollow vergeten.

 4. Ik lees ook erg goede recensies over het CMS drupal.
  Ik denk dat dit vergelijkbaar is.
  Wat zijn volgens jullie de grote verschillen tussen DRUPAL en WORDPRESS, gesteld dat er die zijn.
  En waarom zou ik niet voor DRUPAL kiezen?

 5. Met open source in gedachten is het geven van links naar de maker van de thema's helemaal niet verkeerd. Iemand anders ontwikkeld voor jou een thema, dus waarom niet de credits geven aan deze persoon?

  Als je geen resources(tijd, geld, etc) hebt om de software bij te werken (beveiligingsrisico) is er een mooi alternatief.

  Door te registreren bij WordPress.com kun je gratis een blog aanmaken. Vervolgens kun je voor 10 dollar deze plaatsen op een url. Lees hierover meer op http://faq.wordpress.com/2007/02/07/how-do-i-take-wordpress-out-of-my-url/

  Voor mensen die zich willen verdiepen in het bloggen privé of zakelijk vind ik het boek " Blogging Heroes " van Michael A. Banks een echte aanrader.

 6. Ik heb enkele websites in de steiger staan met wordpress als cms. Een prima toepassing, een klein nadeel is dat 2/3 van het beheerspaneel overbodig is als je een wordpress blog ombouwd tot een eenvoudige zakelijke site. D.w.z. een licht nadeel voor een noobie beheerder.Je kan natuurlijk ook de beheersfiles gaan herprogrammeren.. 😉
  Webwinkels kunnen moeilijk links vastkrijgen..? ..ik denk dat dit het geval is voor 95% van alle commerciële sites.

 7. @ Gerrit,
  "Wat zijn volgens jullie de grote verschillen tussen DRUPAL en WORDPRESS"
  Kijk op http://www.cmsmatrix.org/matrix/cms-matrix daar kun je de meeste CMS systemen vergelijken.

  @ Karel,

  Weer een prima artikel!
  Wij hebben nu zo'n jaar een Word Press installatie.
  Deze gebruiken we voor nieuws, tips etc.
  Hierdoor hebben we zo'n 50 unieke bezoekers extra in onze winkel per dag.
  Per maand dus 1500.
  Het vullen van deze subpagina met content is dus een zeer goedkope manier om aan extra bezoekers ( klanten ) te komen.

  Verder ben ik op dit moment bezig om het laatste nieuws dmv RSS te publiceren.
  Omdat ik slechts gerelateerd nieuw wil ben ik bezig met Gregarius, helaas schijnt hun filter niet goed te werken.
  Is er iemand die een betere oplossing heeft?

 8. Goede tip! Ik ga er binnenkort zeker mee aan de slag! Ik hoop wel dat het lukt om het in de huisstijl van m'n webwinkel te krijgen.
  Misschien ook leuk om er af en toe een soort achtergrond artikel over een van de merken uit je webwinkel op te zetten.

 9. @Wil: Je Swiftysite heeft een blog optie ('Nieuw onderdeel' -> 'Blog'). Helaas zijn er in Swiftysite geen standaard invoegopties voor WordPress.

 10. Hallo,

  Hier nog even een andere tip van mij.

  Blogger (http://www.blogger.com) van Google is ook een hele effectieve manier voor het maken van een goed te vinden blog. Je kunt deze ook aan een eigen domein koppelen.

  Deze blogs worden over algemeen goed gevonden en snel opgenomen door Google. Vermeld je belangrijkste woorden in de bovenste titel, deze woorden komen ook terug in de titel van je browser.

  Ander voordeel is dat je de blog gratis kunt aanmaken.

  Succes.

  Groet, Maarten

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *