Adwords en Adsense op 1 site? Word eens wakker!

2 januari, 2008

Steeds vaker maken webmasters gebruik van Google Adwords om verkeer naar de website te krijgen. Helaas kom ik ook steeds vaker gevallen tegen waarbij dezelfde webmaster ook Google Adsense op de website plaatst.

Als ik naar de reden hiervan vraag krijg ik als antwoord dat ze op deze manier de kosten van Adwords in balans houden. Maar besef je dan eigenlijk wat je precies doet?

Alvorens ik mijn verhaal doe moet je weten dat dit artikel alleen geldt voor webmasters die NIET het uitgeverij businessmodel hanteren. Dan kan het namelijk best verstandig zijn om zowel Google Adwords (verkeer/naamsbekendheid) als Google Adsense te gebruiken.

Nee, dit artikel is bedoeld voor webmasters met een verkoopmodel. Dat kan een webwinkel zijn, een bedrijfswebsite of eender welke website die als doel verkopen heeft.

De webmasters waar ik over spreek adverteren dus met Google Adwords. Het doel hiervan is (of zou moeten zijn) om potentiële klanten naar de website te krijgen. Een gezonde Adwordscampagne levert bezoekers die ook daadwerkelijk iets opleveren.

Toch “schrikken" de meeste webmasters van de kosten Adwords. Dit is vaak geheel onterecht, men weet simpelweg niet wat het oplevert omdat dat niet wordt bijgehouden.

Om de kosten te “drukken" gaan ze daarom naar alternatieve inkomsten zoeken en komen zo vaak uit bij Google Adsense. Even een code toevoegen aan de website en laat het geld maar binnenstromen"¦

Helaas zorgt een dergelijke constructie vaak voor omzetverlies!

Want wat doe je nu precies? Je koopt bezoekers in bij Adwords die je vervolgens advertenties laat zien van je concurrenten! Daar zullen je concurrenten blij mee zijn. Zeker als je bekijkt dat een advertenties op het Google zoeknetwerk meer kost dan een advertentie in het Adsense netwerk. Dus jij koopt “dure" bezoekers en jouw concurrenten kunnen deze dan voor een zacht prijsje over kopen"¦

Ik heb hier al vaak met webmasters over gesproken en zij geven als argument dat de bezoekers niet vinden wat ze zoeken op je website en er op deze manier toch nog wat aan kunnen verdienen.

Maar hoe weet je nu of dat die bezoeker niet zonder op je website te kijken direct door heeft geklikt naar je concurrent? Op deze manier ben je een potentiële klant kwijtgeraakt die je en geld heeft gekost en die je naar een concurrent hebt gestuurd!

Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat de bezoekers die je inkoopt toch aan je website te binden:

 • Zorg ervoor dat je alleen gerichte bezoekers via Google Adwords inkoopt. Op deze manier weet je zeker dat zij kunnen vinden wat ze zoeken en hoef je ze dus niet door te sturen naar je concurrenten;
 • Zet in plaats van de Google Adsense advertenties eens een “banner" waarin je de nieuwsbrief promoot. Zorg er dan wel voor dat je ze ook echt iets te bieden hebt zoals bijvoorbeeld een e-book of iets dergelijks. Op deze manier kun je de bezoekers toch binden aan je website ook al vinden ze niet direct naar waar ze op zoek zijn.

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Dit is inderdaad een aparte manier van denken. Je koopt je klanten duur in en vervolgens stuur je ze met hetzelfde gemak weer de deur uit, naar de concurrent.

  De concurrentie zal daarentegen wél blij zijn met bedrijven die op deze manier werken. Zij profiteren als het ware van de Adwords-campagne van het bedrijf, zonder dat het ze ook maar een rooie cent kost!

 2. Dit lijkt een beetje te voelen als reclame maken voor AH en in je winkels dikke billboards neerzetten met C1000 erop.

  Als je doordenkt kom je dan ook uit op het idee van nieuwe producten verkopen en daarbij ook een dienst aanbieden waarbij je van anderen hun 2e hands boeken verkoopt (bol?). Natuurliijk zitten er andere diepere gedachten achter, misschien ook wel achter het plaatsen van ads (al geef ik toe dat ik dat zelf ook niet logisch vind).

 3. Er is nog een veel belangrijker punt. Je betaalt bij Adwords minder als Adwords je site trustable vindt.
  Hoe gek het ook klinkt. Je krijgt minpunten als van Google als je Google Adsense op je landingspagina hebt staan.

 4. @Liesbeth
  Je kunt denken aan een vernieuwde versie schrijven, bijvoorbeeld een 2008 editie. Bestaande klanten kunnen dit dan tegen een godkoper tarief kopen.

  Verder kun je back-end producten verzinnen. Dus een nieuw boek oid. waarin je dieper op de materie ingaat of bijvoorbeeld een boek over een ander onderwerp maar met dezelde doelgroep.

 5. Hallo Karel
  Ik vind het allemaal best interessant en je legt het helder uit waardoor ik het wel kan volgen. Ik ben eigenlijk nieuwsgierig en heb een vraag. Ik heb namelijk maar 1 produkt en dat is een boek. Dat is vorig jaar april uitgegeven en ik heb er tot nu toe ongeveer 250 van verkocht. Nu verkoop ik niets meer. Dus ik stel verder niet veel voor wat betreft producten verkopen in een e-winkel. Zou je mij toch advies kunnen geven wat ik het beste zou kunnen doen om mijn boek verder te promoten en verkopen. Het gaat over een specifiek onderwerp, daar weer ik wel meer info over geven via mail

 6. Gratis Tags: Ja, je kunt via Adsense wel alle concurrenten uitzetten. Ook kun je kiezen om alleen in een alternatief, maar gerealeerde sector advertenties te tonen. Zo kan een makelaar kiezen om hypotheek advertenties te tonen en een hypotheekadviseur advertenties van huizensites.

 7. Om de kosten te drukken? Het is toch niet logisch om dat Adsense te plaatsen? Ik weet niet of Adsense de mogelijkheid biedt om advertenties van concurrenten niet te tonen ... ? En sowieso ... als je een product verkoopt, raak je potentiele kopers kwijt aan je advertenties.

 8. Momenteel gebruik ik adwords op een artikelsite. Ik adverteer met keywords die me 0.03-0.05 dollar per klik kosten en hoop dat de bezoekers doorklikken omdat er relevante ads staan op mijn website.

  De gemiddelde klik brengt me 0.60 dollar per klik op.

  Ik gebruik adwords voor:
  1) kleine bekendheid te wekken bij gerichte zoekers
  2) mijn adverteerkosten om te zetten in winst op het einde van de dag
  3) te adverteren op 2 gerichte pagina's van concurrenten.

  Doordat ik een artikelsite heb over bijvoorbeeld zonnebrandcremes kan dit. Als ik een webwinkel had met zonnebrandcremes, zou ik dit NOOIT doen.

  Leuk artikel van Karel, maar het is mogelijk om dit winstgevend toe te passen.

 9. Er zijn mensen die op deze manier HEEL veel geld verdienen.

  Waarom???

  Eenmaal dat je aan manier hebt gevonden om meer te verdienen aan adsense dan dat je aan adwords betaald kan je massa's geld in adwords pompen en meer terugkrijgen uit adwords.

  vraag me niet hoe je dat doet, ik weet alleen dat het kan en er sites zijn die het doen.

 10. En Google is natuurlijk de lachende derde. Deze vangt voor de adwords en voor de adsense.

  Dus het is zeker mogelijk om te profiteren, maar dan moet je de leverancier zijn!

 11. Beste mensen,

  http://www.riffynetwork.com is een online adverteer platform. Wij bieden voor de NL tekst en banner adverteerplekken op basis van CPC en CPM.

  Om op het bovenstaande in te haken, klopt het volkomen wat Giel zegt. Wij verkopen ook CPV. Dat zijn popunders die worden gegenereerd omdat onze publishers toestemming hebben gegeven, dat wij deze popunders onder hun site mogen laten zien.

  Wij hebben veel mensen (met name particulieren) wereldwijd die bij ons deze popunders inkopen en zo hun homepagina promoten. Het gevolg is dat ze deze investering er dubbel en dwars uithalen, omdat ze adsense reclame op hun site hebben staan.

  Wij vinden popunders niet echt een chique manier van adverteren, maar het kan zeker zn nut hebben.

  Gr Sjoerd

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *