Webwinkel beginnen?

Het internet biedt vele mogelijkheden, één daarvan is het opstarten van een online winkel, een webwinkel. Je ziet de webwinkels dan ook als paddenstoelen uit de digitale grond schieten. Helaas verdwijnen de meeste net zo snel als dat ze gekomen zijn..

Hoe komt dit? Vaak is een slechte voorbereiding en de verkeerde productkeuze de oorzaak. Er heerst ook een algemene gedachte dat je met een paar honderd euro een succesvolle webwinkel kunt beginnen. De online winkels die met een dergelijke investering succesvol zijn geworden kun je op één hand tellen"¦

Op internet is wel wat informatie te vinden over het opstarten van een webwinkel maar ik ben nog nergens uitgebreide informatie tegengekomen waarin alle facetten aan bod komen, vandaar dat ik besloten heb om een uitgebreide serie te schrijven over het opstarten van een webwinkel, en belangrijker nog, het runnen van een webwinkel.

In dit eerste artikel gaan we bespreken welke zaken je zeker moet regelen vóórdat je begint met je webwinkel"¦

Eenmanszaak, VOF of BV?

Ook wanneer je een online winkel begint zul je jezelf in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel en aangeven bij de belastingdienst als ondernemer. Dit is verplicht!

Bij de Kamer van Koophandel moet je jezelf inschrijven als ondernemer. Dit kan in verschillende vormen, ik zal de meest voorkomende even opnoemen:

Eenmanszaak
De naam spreekt voor zich. Je schrijft je in als bedrijf en je bent zelf (jij alleen) eigenaar. Het voordeel van een eenmanszaak is dat je naar niemand hoeft te kijken en dat jij de beslissingen moet nemen.

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan een eenmanszaak. Je bent bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk. Dit betekent dat wanneer het bedrijf failliet zou gaan en er nog openstaande schulden zijn dit op jou persoonlijk verhaald kan worden. Laat je als eenmanszaak dus grote schulden na dan is de kans groot dat je je huis moet verkopen om die schulden af te betalen. Dus bezint eer ge begint!

Mijn voorkeur voor een beginnende webwinkelier is om te beginnen als eenmanszaak. Dit is veruit de eenvoudigste manier om snel van start te kunnen.

VOF (Vennootschap Onder Firma)
Dit is ook een veel voorkomende ondernemingsvorm. De rechten en plichten van een VOF zijn identiek aan die van een eenmanszaak. Het verschil is dat een VOF meerdere personen kan bevatten (minimaal twee). Het is dus eigenlijk een samenvoeging van meerdere eenmanszaken. Wil je dus met iemand anders een webwinkel beginnen dan kan een VOF een goede uitkomst zijn! Let wel, je bent ook met deze ondernemingsvorm persoonlijk aansprakelijk!

BV (Besloten Vennootschap)
De BV wordt gezien als een rechtspersoon (in de vorige twee vormen ben jij de rechtspersoon). Een rechtspersoon is aansprakelijk, in dit geval ben dus niet jij maar de BV aansprakelijk. Voor grote bedrijven is dit vaak een aantrekkelijke ondernemersvorm. Ik ga ervan uit dat je als beginnende ondernemer niet direct een BV opstart dus ik zal hier verder geen aandacht aan besteden.

Voor meer informatie over de verschillende ondernemingsvormen klik hier.
Dit zul je dus eerst moeten regelen voordat je aan de slag kan als webwinkelier. Wanneer je bij de Kamer van Koophandel bent kun je direct informeren wat je verder nog moet doen (belastingdienst bijvoorbeeld), zij kunnen je hierin goed informeren.

Tot zover dit eerste artikel in een serie over het beginnen van een webwinkel. Ik besef dat het niet het meest interessante artikel maar om hier een complete serie van te maken is dit artikel wel noodzakelijk! In een volgend artikel gaan we kijken wat we gaan verkopen en welke producten interessant zijn om online te verkopen.

Heb je nog vragen over dit artikel stel ze dan hieronder via het reactieformulier, ik zal ze dan zo spoedig mogelijk beantwoorden. Heb je nog opmerkingen dan mag je natuurlijk ook reageren, zo kunnen we er een uitgebreide serie van maken!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Ik weet niet of BE en Nl hetzelfde zijn maar hier ben je beter af met een vof. Om de simpele reden dat je in het belastingstelsel valt van een NV of BVBA. Je blijf wel persoonlijk aansprakelijk, net zoals een eenmanszaak.

 2. Een vof kun je alleen beginnen als je met minimaal twee mensen bent in Nederland..

  Wat bedoel je met nep adsense? De advertenties onderaan het artikel? Klik maar, is namelijk gewoon adsense... 😉

 3. Hier in BE heb je ook minimaal 2 mensen nodig maar die vind je wel gauw als het moet..en zeker als je belastingsvoordeel kan doen..

  De adsense zijn precies verdwenen. Er zit misschien een foutje in je adsense deluxe script ? hahaa

 4. Mja het zijn vooral de plaatjes boven de adsense bovenin die mij irriteren, dat mag niet meer Karel, dat zou je moeten weten 🙂

 5. Karel, red je het om de hele serie "webwinkel beginnen" voor eind april op je site te krijgen 😉 ?? Dan gaat mijn eerste webshop namelijk open ... 🙂

  Heb vorige week "The Long Tail" aangeschaft, ben benieuwd!

 6. Ik ga je site iedere dag lezen 🙂

  Site is trouwens TOP! 'k Heb heel erg veel aan je tips en ben nu met je document "aan de google top" bezig!

 7. Karel, als het - zoals je zelf zegt - zo vaak mislukt, is het dan niet mogelijk om wat 'voorzichtiger' te beginnen? Als amateur, dus.
  Wij doen dat ook met onze muziek, en daar komt geen Kamer van Koophandel aan te pas. De belastingdienst wel, uiteraard. Maar je mag als amateur (of free-lancer) wel wat verdienen voordat je werkelijk aangeslagen wordt.
  Dus: klein en vrijblijvend beginnen - en later (flink) uitbreiden.
  Kan dat?

 8. Natuurlijk is beginnen als eenmanszaak gemakkelijk, maar het is tegenwoordig net zo gemakkelijk en zeker niet duur om bijvoorbeeld een euro BV (limited) of zelfs een oerhollandse BV op te zetten.

  Als het gaat over afschermen van persoonlijke eigendommen is dat toch wel een noodzakelijke stap.

  Of beginnen als een stichting, en bij succes hang je er wat bedrijfjes onder....

  De Stichtingsvorm is ook een rechtspersoon en biedt toch behoorlijk wat voordelen, het moment dat er geld verdient gaat worden is het ijkpunt waarbij je er wat onder moet hangen. Het oprichten is met een paar honders euris gebeurt!

  Als je veel kosten moet maken voor de start is het niet gunstig, maar voor even lekker te freewheelen is het toppie!

  Marc Overes

 9. Inschrijving verplicht?..niet altijd!!!

  Kan iedereen zomaar een webwinkel beginnen?
  In de meeste gevallen wel. Er zijn uitzonderingen welke als je er even over nadenkt vrij logisch zijn; niet iedereen mag zomaar een slagerij, schietvereniging of sloopbedrijf beginnen omdat dit juridisch nogal gevolgen zou kunnen hebben. Maar voor het overgrote deel zijn er geen verplichte vergunningen meer nodig. Inschrijvingen in de KvK is ook niet altijd verplicht. Als er kleinschalig wat producten worden verkocht kan dit bij de belastingdienst aangeven worden in de rubriek 'overige inkomsten' bij de inkomsten belasting. U kunt dan echter ook niet gebruik maken van de speciale startersregelingen en u moet wel vooraf goed uw risico's bedenken. Als u bij een klant op bezoek bent en daar gebeurd iets wat kapitale gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld u stoot een duur schilderij van de wand welke stuk valt, dan draait u daar zelf voor op als u bedrijfsmatig bezig bent. Wanneer uw omzet een paar honderd of duizend euro op jaarbasis is, is het makkelijk uit te leggen als hobby, dus starten is eigenlijk altijd mogelijk maar indien de omzet hoger wordt is het raadzaam bij een deskundige instantie als de KvK of een administratie kantoor even om advies te vragen.
  Groet Eduard

 10. Hallo Karel,

  Wil eigenlijk ook een webwinkeltje beginnen maar zeker (nog) niet als ondernemer. Heb een goede baan en de spulletjes die ik ga verkopen zijn niet zo kostbaar. Ik loop eigenlijk dus weinig tot geen risico.
  Op jaarbasis kan ik in mijn aangifte 1000 tot 1500 euro opgeven als internet verkopen. Ben dan niet BTW-plichtig en K.v.K. is dan niet nodig.
  Ik ben me nog aan het orienteren en aan het zoeken naar een "beginners webshop".
  Is er toevallig een die jij aan kunt bevelen?

  Vriendelijke groet,
  Toon.

 11. hallo,

  ik maak allerlei handwerkspulletjes, ik kom er in om,
  kan ik dat te koop aanbieden, zodat ik daar weer materialen van kan kopen, en hoe gaat dat dan, als ik daar belasting over moet betalen, heeft dat voor mij geen zin.

  groetjes, Claar

 12. Ik kon hierboven niet direct een antwoord afleiden voor mijn vraag.

  Ik heb het idee om een webwinkel te open en daar de gedragen kleding, etc. van onze kinderen te verkopen.
  Om dan ingeschreven te staan bij de KvK en een BTW-nr aan te vragen, vind ik eigenlijk een beetje dubbel. In principe verdien ik er niks mee, omdat bijv. de kleding in het verleden door mijzelf is betaald/gekocht. Dan zou het m.i. vreemd zijn om daar dan op een later tijdstip weer belasting over te moeten betalen.
  Wellicht zie ik het te simpel, maar toch graag even een antwoord.
  Mvg Julia

 13. Beste Karel,

  Ik heb een webshop in Italië en ben ook werkzaam als Freelancer. Ik woon op het moment in Italië maar kom deze zomer definitief in Nederland wonen.
  Mijn vraag is of je met dezelfde eenmanszaak (één BTW-nummer) zowel een webwinkel mag runnen als opdrachten uitvoeren als Freelancer. In Italië kan ik dit namelijk gewoon onder mijn eenmansbedrijfje "naam - achternaam".

  En mag je sowieso een Italiaanse webshop runnen als je zelf in Nederland woont?

  Bedankt voor je reactie!

  Saskia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar top