Google leert flash website indexeren

1 juli, 2008

Eindelijk is het zover, Google heeft vandaag bekend gemaakt dat het vanaf nu ook Adobe flash files goed kan indexeren.

Vroeger moesten webmasters die flash website ontwikkelden nog allerlei trucs uithalen om ervoor te zorgen dat deze ook goed werden geïndexeerd door Google. De teksten in een flash website waren immers niet te “lezen" door de Google bot.

Nu dat Google het nieuwe flash indexering algoritme heeft gelanceerd kunnen deze webmasters betere zoekresultaten gaan zien.

Op de Google webmaster central blog is een interessante vraag en antwoord sessie verschenen over het indexeren van flash files. Hieronder een korte vertaling:

Welke flash files kan Google indexeren?
Tekstelementen van alle .SWF bestanden inclusief Flash gadgets zoals menuknoppen en dergelijke.

Welke content wordt door Google geïndexeerd/gebruikt?
Alle tekst die een bezoeker te zien krijgt op de flash website. De tekstelementen in je flashwebsite kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld de omschrijving die onder een zoekresultaat staat in Google. Verder kun je vanaf nu ook ranken op woorden die in de flash website voorkomen.

Eventuele (interne) hyperlinks die in flash staan worden vanaf nu ook gezien én gevolgd!

Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat Google mijn flash website gaat indexeren?
Helemaal niks! Google gaat, met het nieuwe flash algoritme, automatisch je flash website indexeren.

Conclusie
Jarenlang hebben veel zoekmachine optimalisatie bedrijven/professionals (me included) het afgeraden om je website in flash te bouwen. Met het nieuwe algoritme zal dit verleden tijd zijn.

Ik verwacht wel dat er geheel nieuwe handleidingen en onderzoeken zullen verschijnen over hoe je er voor zorgt dat je flash website ook echt goed gaat scoren. Maar het begin is in ieder geval gemaakt"¦

Moest iemand van jullie toevallig een website in flash hebben houd je rankings eens even in de gaten. Ben erg benieuwd naar de gevolgen!

Ook succesvol adverteren met Google AdWords?
Bekijk onze cursus Google AdWords, onze Google AdWords dienst of vul ons formulier in


Adverteer jij al via Google AdWords? Vraag dan onze gratis Google AdWords Quickscan aan!

 1. Alle mensen die dus met zoekmachineoptimalisatie (SEO) bezig zijn kunnen hun website of blog dus aanpassen. In plaats van geen Flash en geen frames, hoeft er in informatieve pagina's alleen nog maar te staan: geen frames (hoewel die ook wel geïndexeerd kunnen worden)

 2. Lijkt me een iets te voorbarige conclusie, René. Frames kunnen inderdaad geïndexeerd worden maar of ze echt goed te optimaliseren zijn is een heel ander verhaal. Ik ben benieuwd hoe goed Flash straks is te optimaliseren.

 3. Een stap in de goede richting inderdaad, maar de titel van deze post klinkt veelbelovender dan het is.

  Het is natuurlijk mooi dat Google nu steeds beter toegang heeft tot tekst en links in Flash, maar de meeste Flash die ik tegenkom bevat Afbeeldingen en Video's. En daar kan Google nog steeds niets mee.

  Ook wordt veel Flash aangeroepen via JavaScript om te detecteren of Flash wordt ondersteund. En Google kan ook nog niks met Flash wat middels JavaScript wordt aangeroepen.

  Flash & zoekmachine optimalisatie (SEO) gaan tot op zekere hoogte goed samen. Maar daarbij ontbreekt de context en de structuur van de content, wat juist belangrijk is voor zoekmachines.

  Mijn vuistregel voor SEO voor Flash websites is: vermijd het (onnodig) gebruik van Flash. Met †˜onnodig†™ wordt bedoeld dat je Flash in termen van SEO niet moet toepassen voor belangrijke content, navigatie en links. Gebruik Flash dus aanvullend en niet vervangend voor een goede HTML website.

  Zie ook m'n handleiding SEO voor Flash:
  http://www.edwords.nl/handleidingen/zoekmachine-optimalisatie-seo-voor-flash/

 4. Ook ik ben niet overweldigend enthousiast..zoals Eduard al aangeeft, zit er geen html structuur in flash teksten ( alt,h1..h4,p enz. ), in hoeverre flashinhoud als relevant of waardevol wordt beschouwd door Google blijft dus de vraag..
  De meeste moderne websites roepen, dankzij IE en Eolas, flash elementen via javascript op en die vallen nog steeds volledig uit de boot.
  Nu blijkt net dat de "click to activate" reden voor het oproepen via javascript ook alweer oud nieuws is:
  http://www.edwinsdesignlab.be/blog/2008/07/01/internet-explorer-geen-click-to-activate-meer/
  ..het IT-leven is niet altijd even makkelijk...

 5. Zeker een prettige vooruitgang dat Flash nu eindelijk geïndexeerd gaat worden, maar terecht de opmerkingen over structuur.

  Maar ik zou nog steeds afraden de basisonderdelen als navigatie en belangrijke content te serveren mbv. Flash.

 6. De sterkte van een semantische opmaak, zoals Eduard opmerkt, zal het toch missen denk ik.
  Minder goed nieuws is dat het vooral mijn job (en nog van andere collega's) is om flash-sites om te zetten in Xhtml/css om beter (lees:wel) te scoren in de zoekmachines,
  We zullen zien...
  de flash-adapten zullen in ieder geval blij zijn.

 7. Geloof dat de meeste toch de voorkeur geven aan html als je aan SEO denkt. Al is het wel zo dat je swf in een div wordt weggeschreven waar je ook veel content in kwijt kon toch?

 8. Adobe is er zelf ook al mee bezig. Ik betwijfel trouwens wel of dat echt goed gaat werken en welke waardering de geindexeerde content krijgt. Gebruik liever geen Flash voor belangrijke onderdelen, maar alleen voor ondersteuning.

 9. dag mannen,

  ik heb laatst een website aangemaakt wet wix.
  Zelf ben ik geen it-specialist.

  Bij het zoeken op google vind ik mijn website niet terug.

  Enig idee wat er aan de hand is?

  gr sven

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *